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COS:\IETOLOGY - LICE::\'SEES - RETIRED FROM PR.\CTICE 
:\IORE THA::\' THREE YEARS-EXTITLED TO TAKE EXA:\I­
IXATIOX FOR RESTORc\TIOX OF RESPECTIVE LICEXSES 
WITHOUT :VIEETIXG AGE AXD EDL'CATIOXAL REQCIRE­
:\IEXTS:__SECTIO::\' 1082-5 G. C. 

SYLLABUS: 

Licensees who have retired from the practice of cosmetology for a period of 
more than three years are entitled to take an examination for the restoration of 
their respective licenses, without meeting the age and educational requirements 
set out in section 108~-3 of the General Code. 

Columbus, Ohio, May 26, 1943. 

:\Irs. Olive :\1. Sprague, Chairman, State Board of Cosmetology. 
Columbus. Ohio. 

Dear Madam: 

This will acknowledge receipt of your letter wherein you request my 
opinion on the question of whether or not persons previously licensed by 
your Board, and whose licenses have lapsed for three or more years, must 
meet the educational requirements set out in section 1082-5 of the General 
Code. before being admitted to examination for restoration of their lapsed 
licenses. 

Section 1082-5 of the General Code, which deals with examinations 
and qualifications of applicants for licenses, reads as follows: 

"On and after 60 days after the appointment of the exam­
ining board by the governor, and thereafter at stated periods, the 
board shall hold an examination for the licensing of operator or 
manicurist, or shall issue licenses, as the case may be, to any 
person who shall have made application to the board in proper 
form, and paid the required fee, and who are not otherwise 
exempted under this act as provided in this act and who shall he 
qualified as follows: 

(a) Applicants for a manager cosmetologist license, shall 
receive a license as such without an examination, providing they 
are not less than twenty-one years of age; have practiced in a 
beauty parlor or school of cosmetology as operators for at least 
six months immediately prior to application: he of good moral 
character, and shall pay the required fee. 
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(b) Applicants for an operator's license shall not be less 
than 16 years of age: have a total experience of at least seven 
hundred and fifty hours of instruction in the majority of the 
branches of cosmetology or a proportionate number of hours in 
any lesser group of subjects related to each other in a school 
of cosmetology; be of good moral character, and shall have an 
education equivalent to the eighth grade of public school, and shall 
pay the required fee. 

( c) Applicants for a manicurist's license shall not be less 
than 16 years of age; be of good moral character; and shall have 
had at least practical training of 150 hours in an approved 
school of cosmetology and shall pay the required fee. Provided, 
however, that on and after one year from the passage of this act 
no person shall receive a license as manager of a beauty parlor, 
except upon the payment of the required fee; and 

(cl) \,Vho has not been actually engaged in the practice of 
manager of a beauty parlor in another state or territory of the 
"Cnited States, or the District of Columbia_. for a period of five 
years; or, 

(e) \;\,1ho has not had a training of at least one thousand 
hours, in the majority of the branches. in a school of cosmet­
ology approved by the board, and has served as an operator not 
less than eighteen months in a licensed beauty parlor; or. 

( f) \,Vho has served less than three years as an operator 
in a licensed beauty parlor in which a majority of the occupations 
of a cosmetologist are practiced." 

The provisions of law governing the restoration of lapsed licenses 
are contained in section 1082-13 of the General Code. which reads in 
part as follows : 

"Any licensed cosmetologist or manicurist who retires from 
practice may have his or her license restored only upon payment 
of all lapsed renewal fees; provided. however, that no cosmet­
ologist or manicurist. who has retired from practice more than 
three years, may have his or her license restored, without exam­
ination." 

\Vhile the above statute provides that any licensed cosmetologist or 
manicurist who retires from practice must pay all lapsed renewal fees 
before having his or her license restored. it will be noted that a proviso 
has been appended thereto which recites that if such retirement from 
the practice has been for more than three years. an examination must 
be taken. 
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\\.ith respect to the effect of a proYiso in a statute. it ts stated in 
37 0. Jur., pages 784 and 785: 

'':\ proviso is generally used in a statute to qualify, limit, 
or restrain the operation of general terms contained in a previous 
part of the section or act. or to except or exempt certain speci­
fied acts or persons from the operation of the general proYisions 
of the statute.·• 

In the instant case, the proviso in question nut only limits and 
restrains the operation of the general terms of the above section, but also 
excepts from the operation oi the general provisions which require 
nothing- more than the payment of all lapsed renewal fees. those persons 
whose licenses have lapsed for more than three years. 

It is a iundamental rule of statutory construction that words of a 
statute ,,·hich operate as an exception to the general provisions thereof 
should receive a strict construction. If the words contained in the abow 
proviso are strictly construed, it is difficult to perceive how it can be said 
that licensees who under the terms thereof may not have their licenses 
restored ,vithout examination, must likewise. before such restoration can 
be effected, meet the educational requirements set out in section 1082-5 
of the General Code. Certainly there is found in the proviso no express 
words imposing such requirement. If it obtains, it must arise upon impli­
cation, and certainly if a strict interpretation is to he accorded the 
language of the proviso, such implication must be clear and distinct he fore 
it can be said that the proviso should be so construed. 

Finding no language in the proviso or in the statute which embraces 
the same. which carries such implication. it seems to me that a conclusion 
which requires applicants for restoration of licenses who are affected by 
the prm·iso, to meet age and educational requirements, as well as pass an 
examination, is unwarranted. 

:\n enlarged meaning. beyond the import oi the words used, should 
never be given the language contained in an exception tu the general pro­
Yisions of the statute. If the General Assembly had intended that a person 
previously licensed and who had retired from the practice for more than 
three years. \\"ould. in addition to the taking and passing of an examination. 
he required to meet the educational requirements prescribed by section 
1082-5, supra, it would be expected that that body would have so indi­
cated hy an express declaration to that effect. 

Furthermore, it must be borne in mincl that section 1082-5, which 
fixes the educational requirements about which you inquire. deals onh· 
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with the issuance of original licenses and the qualifications of applicants 
for such licenses, while section 1082-13 concerns only the renewal of 
licenses already granted and the restoration of such licenses \Yhich have 
lapsed for failure to pay the renewal fees fixed therein. Therefore, in 
order to conclude that the language of the proviso contained in the latter 
section requires an applicant for restoration of license to possess the age 
and educational requirements set out in the former, it is necessary to 
adopt the language of the former section without any reference thereto 
appearing in the latter. This, I feel, would be extending the ,,·ords of 
the proviso far beyond the full import thereof. 

In arriving at the above conclusion I am not unmindful of an opinion 
rendered by the then Attorney General on January 6. 1939, Opinions of 
the Attorney General, 1938, page 2459, wherein it was held: 

"Licensees who have retired from the practice of cosmetol­
ogy for a period of more than three years are not, under the pro­
visions o{ section 1082-13 of the General Code, entitled to take 
an examination for the restoration of their respective licenses 
unless such applicants are able to meet the age and educational 
requirements imposed by section 1082-5 of the General Code." 

A study of said opinion discloses that the conclusion reached therein 
was based upon the premise that the age and educational qualifications 
set out in Section 1082-5 are prerequisites to admission to an examination. 
\;Yith such broad statement I am unable to agree. As pointed out above, 
the age and educational requirements set out in Section 1082-5 are im­
posed by said section only in the case of applicants taking an examination 
for original licenses, and since the General Assembly has in no way 
indicated that the requirements of said section shall be applicable to the 
examinations for restoration of licenses, provided for in Section 1082-13, 
it is my opinion that such requirements should not be considered as a 
condition precedent to admission to such latter examination. 

Nor have I, in arriving at the conclusion herein reached, failed to 
consider the fact that the above opinion was referred to and accepted 
without criticism in an opinion rendered by me on February 19, 1940, 
Opinions of the Attorney General, 1940, page 188. 

In regard thereto, it is pointed out that the question now before me 
was not being considered at the time the 1940 opinion was rendered. anrl 
consequently any critical analysis of the 1938 opinion would then have 
been inappropriate. 

In Yiew of the above, and in specific answer to your question, you are 
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ad\·ised that in my opinion licensees who have retired from the practice 
of cosmetology for a period of more than three years are entitled to take 
an examination for the restoration of their respective licenses, without 
meeting the age and educational requirements set out in Section 1082-5 
of the General Code. 

Respectfully, 

THO)fAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




