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AUTOMOBILES OR OTHER TRANSPORTATION EQUIPMENT­

COUNTY BOARD OF EDUCATION MAY NOT LAWFULLY PUR­

CHASE - USE, COUNTY SUPERINTENDENT OF SCHOOLS OR 

COUNTY ATTENDANCE OFFICER IN PERFORMANCE OF 

OFFICIAL DUTIES. 

SYLLABUS: · 

A county board of education may not lawfully purchase automobiles 
or other transportation equipment for the use of the county super­
intendent of schools or county attendance officer in the performance 
of their official duties. 

Columbus, Ohio, August 7, 1942. 

Hon. A. Ross Siverling, Prosecuting Attorney, 

Ashland, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"Due to the tire rationing situation, neither the county 
superintendent of schools nor the attendance officer are eligible 
for tires. The County Board of Education is willing to purchase 
an automobile for the use of these officers and the board, pro­
viding such a purchase is legal by virtue of G.C. 4744-3a. Sec­
tions 7703 and 7769 compel these respective officers to travel to 
the various schools under their jurisdiction in the county for 
visitations and otherwise, and unless means of transportation 
are provided, these officers, it will be impossible for them to per­
form their duties. I have been informed that the purchase of 
an automobile will not violate any restriction on the amount the 
County Board may spend for the travel of their employees dur­
ing a fiscal year. 

QUESTION: May the County Board of Education 
purchase an automobile for the use of 
their employees whose duties compel 
travel to the various schools in their 
jurisdiction?" 

In the consideration of questions of this character it is important to 

bear in mind the fundamental rule of law that administrative officers and 

boards derive their authority and power solely and exclusively from the 
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acts of the General Assembly, and that they have such powers only as are 

expressly granted to them by statue or those which may be said to be in­

cluded therein as being necessary to carry out the express powers so 

granted . 

These principles have oftentimes been stated and applied by the 

courts of Ohio and by this office. See: 

State, ex rel. v. :\,Jenning, 95 0. S., 97; 

State, ex rel. Bentley and Sons v. Pierce, 96 0. S., 44; 

State, ex rel. Clarke v. Cook, 103 0. S., 465; 

Schwing v. McClure, 120 0. S., 340; 

Cleveland Board of Education v. Ferguson, 68 0. App., 514. 

The only statutory authority for the expenditure of public funds for 

compensation and expenses of county superintendents of schools and 

county attendance officers is contained in Sections 4744-1 and 7769-1, of 

the General Code of Ohio. The pertinent provisions of these sections 

read as follows: 

Section 4 7 44-1. 

The salary of the county superintendent shall be fixed by 
the county board of education to be not less than twelve hun­
dred dollars per year, and shall be paid out of the county 
board of education fund on vouchers signed by the president of 
the county board. The county board may also allow the county 
superintendent a sum not exceeding three hundred dollars per 
annum for traveling expenses and may employ an efficient sten­
ographer or clerk for such superintendent. * * * " 

Section 77 69-1. 

Every county board of education shall employ a county 
attendance officer, and may employ or appoint such assistants 
as the board may deem advisable. The compensation and neces­
sary traveling expenses of such attendance officer and assist­
ants shall be paid out of the county board of education 
fund. * * *" 

The questions involved in your inquiry resolve themselves into a de­

termination of whether or not the power to purchase automobiles for the 

use of the county superintendent of schools and the county attendance of­

ficer is included within the provisions extended to the county board of 
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education to pay the expenses of the county superintendent and the at­

tendance officer as provided in Sections 4744-1 and 7769-1, supra. 

In the case of State, ex rel. v. Commissioners of Mahoning County, 

10 O.C.C., (N.S.) 398, there was involved a question concerning the duty 

of the county commissioners to approve and order paid from county funds 

a bill of expense of the sheriff of Mahoning County in purchasing two 

buggies and a set of harness alleged to be necessary in the performance of 

his official duties. The applicable statute was Section 1296-29, Revised 

Statutes, now Section 2997, General Code, which provided that in addi­

tion to the compensation or salary paid to a sheriff, allowance should be 

made to him quarterly for keeping and feeding prisoners and for his 

actual and necessary expenses incurred or expended in pursuing and trans­

porting prisoners and "all expenses of maintaining horses and vehicles 

necessary for the proper administration of his office." The court held 

that the expense of maintaining horses and vehicles did not include the 

original purchase, and said: 

"If the legislature inte11ded to have county comnuss10ners 
supply sheriffs with horses, vehicles and harness, or to allow them 
the expense necessarily incurred in their purchase, it certainly 
would have so provided in unambiguous terms. Simple words 
only were necessary to make such a provision." 

In an opinion rendered by the then Attorney General in 1913 (An­

nual Report of the Attorney General for 1913, page 1360), it was said: 
0 

"The county commissioners may not purchase an automo­
bile for the county surveyor. The right of the county surveyor 
as a public officer to compensation, fees, allowances, etc., must 
depend on express legislative enactment or on necessary impli­
cation from the terms used. Since there is no statutory pro­
vision broad enough to authorize the commissioners to make this 
purchase, they are without authority to do it." 

The statute under consideration in said opinion was Section 1181 

of the Revised Statutes (now Section 2786, General Code), which dealt 

with office furnishings and equipment to be furnished the county surveyor. 

Said section read in part: 

" * * * Such office shall also be furnished with all tools,, 
instruments and books, blanks and stationery necessary for the 
proper discharge of the official duties of the county surveyor. 
The cost and expense of such equipment shall be allowed and 
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paid from the general fund of the county upon the approval of 
the county commissioners. The county surveyor and each as­
sistant and deputy shall be allowed his reasonable and necessary 
expenses incurred in the performance of his official duties." 

Since the rendition of the above opinion, express statutory authority 

was extended for the purchase of automobiles for the use of county of­

ficers and employes. See Section 2412-1 and Section 2412-2, General 

Code. County superintendents of schools and county attendance officers 

are not county officers and employes but officers and employes of the 

county school district, which is a separate subdivision from the county. 

Provisions of law authorizing the payment of expenses for county 

superintendents of schools and county attendance officers are no broader 

and in fact not so broad as those pertaining to the expenses and allow­

ances for sheriffs and county surveyors that were under consideration by 

the Circuit Court and the Attorney General in the decision and opinion 

above referred to, and the fact that an emergency may exist at this time 

does not authorize the reading into the statutes of something that is not 

there. 

The provisions of Section 4744-3a, General Code, are not broad 

enough in my opinion, to authorize the county board of education to 

purchase automobiles or other transportation equipment for the use of 

the county superintendent of schools. This statute reads as follows: 

"The county board of education is authorized to provide 
programs, examinations, school records, diplomas, and other 
necessary supplies and equipment for the use of the county 
superintendent in furthering the instructional program of the 
county school unit. * * * " 

It will be observed from the provisions of the above statute that 

after the enumeration of programs, examinations, school records and 

diplomas, the words "other necessary supplies and equipment" are used. 

Such things as automobiles and transportation equipment are not ex­

pressly named in the statute and by the application of the rule of ejusdem 

generis, it would appear that "other necessary supplies and equipment," 

refers to supplies similar to those which are expressly named. This rule 

is stated in Lewis' Sutherland Statutory Construction, 2nd Ed., Sec. 422, 

as follows: 

"When there are general words following particular and 
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specific words, the former must be confined to things of the 
same kind." 

The rule is founded upon the idea that if the legislature intended the gen­

eral words to be used in an unrestricted sense, the particular classes would 

not have been mentioned. See Crawford on Statutory Construction, Sec. 

191. In 37 Ohio Jurisprudence, page 779, it is said with reference to this 

rule: 

"where, in a statute, general words follow a designation of 
particular subjects or classes of persons, the meaning of the 
general words will ordinarily be construed as restricted by 
the particular designation and as including only things or 
persons of the same kind, class, or nature as those specific­
ally enumerated, unless there is a clear manifestation of a 
contrary purpose." 

Manifestly, automobiles and transportation equipment are not of 

the same kind, class or nature as programs, examinations, school records 

and diplomas and therefore, in my opinion, the authority extended to 

county boards of education by the statute above mentioned does not in­

clude the authority to purchase automobiles or transportation equip­

ment, and inasmuch as the legislature has provided means for the reim­

bursement of county superintendents of schools and county attendance 

officers, by providing that their expenses shall be allowed and paid, and 

has not made any other provision with reference thereto, it clearly fol­

lows, in my opinion that the method provided by the legislature is ex­

clusive. 

I am therefore of the opinion that the law does not authorize a 

county board of education to purchase automobiles or transportation 

equipment for the use of the county superintendent of schools or the 

county attendance officer for use in the performance of their official duties. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


