
ATTORNEY GENERAL 

1074 

1. FILM CENSORSHIP, DIVISION OF - STATE DEPART­
MENT OF EDUCATION - AUTHORITY TO CONSIDER 
TITLE OF FILM AS INTEGRAL PART OF ANY MOTION 
PICTURE. 

2. DIVISION DOES NOT HAVE AUTHORITY TO REJECT A. 
TITLE OR FORCE A CHANGE OF TITLE OF A MOTIO~ 
PICTURE UNLESS SUCH CHANGE OF TITLE OR REJEC­
TION IS BASED OX SECTION 154-47b G. C. 

SYLLABUS: 

1. The Division of Film Censorship in the state Department of Education has 
authority to consider the title of a film as an integral part of any motion picture. 

2. The Division of Film Censorship does not have the authority to reject a 
title or force a change of title of a motion picture unless such change of title or re­
jection is based on Section 154-47b, General Code. 



OPINIONS 

Colwnbus, Ohio, October 6, 1949 

Mr. Clyde His,song, Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which request reads 

as follows: 

"Some time ago the Division of Film Censorship reviewed 
and approved for public showing in Ohio, a picture entitled 'One­
Third of a Nation,' for which the Division of Film Censorship 
issued Certificate of Approval No. 35480, elated May TT, 1945. 
Subsequent to this elate, the exhibitor requested approval for a 
change of title to 'The }louses of Shame.' 

''It is the contention of the Censorship Board, first that a 
title is an integral part of a picture and, second, that the change 
of title from 'One-third of a Nation' to 'The Houses of Shame' 
would be highly objectionable in view of the usual connotation 
which is attached to such a label as 'The Houses of Shame.' 

"I ·shall appreciate an informal opinion which will answer 
specifically the question: 

"Does the Division of Film Censorship in the State De­
par,tment of Education have authority to consider the title as 
an integral part of any picture and therefore refuse a change 
of title which may seem to be misleading or, if necessary, 
reject the picture for showing in Ohio because the title is not 
truly indicative of the nature of the picture?" 

The provisions of the Ohio General Code relating to censorship cf 
films are contained in Sections I 54-47 to I 54-47i inclusive. Section I 54-

47, General Code, provides in part: 

''It shall be the duty of the department of education to ex­
amine and censor as herein provided, all motion picture films to 
be publicly exhibited and displayed in the state of Ohio, except 
motion picture trailers, all of the scenes of which are incluclecl in 
a previously censored film. Such films shall be submitted to the 
department and passed and approved by it before they shall be 
delivered to the exhibitor for exhibition. * * *" 

Section 154-47b, General Code, provides in part: 

"Only such films as are in the judgment and discretion of 
the department of education of a moral, educational or amusing 
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and harmless character shall be passed and approved by such 
department. \ Vhen a 1film ha:s been censored by the department 
of education a certificate showing the approval or rejection of 
such film shall be issued to the party submitting the film. When 
a film is passed and approved by the department of education 
such film shall be given an approval number which shall be shown 
on the certificate issued by the department of education to the 
party submitting the film. Such certificate shall also show the 
title of such film and all eliminations ordered from such film by 
the department of education. For each film so approved there 
shall also be issued by the department of education an official 
leader or stamp of approval of not less than five feet in length 
hearing the words 'Approved hy the Ohio department of educa­
tion' and the number assigned to such film on the certificate of 
approval. * * * ., (Emphasis added.) 

The last above quoted section contains the sole reference to the titie 

of a film contained in the sections of the Ohio General Code relating to 

film censorship. Can it be said that ,the sections of the General Code <,s 

they are now written grant the Department of Education the right to censor 

the title of a film as well as the actual film itself? In my opinion, they 

do grant such authority. 

First, the phrase "motion picture films" contained in Section I 54-47, 

General Code, can only mean all of the ingredients of a motion picture and 

is not limited merely to the celluloid from which the pictures are portrayed 

on the screen. It would be manifestly absurd to contend that the legisl,1-

ture, by the use of the term "films" intended to limit the censorship of the 

Department of Education to the pictures contained in films and not the 

dialogue contained in the sound track. It would seem just as ;i,hsur<l •.J 

contend that a film which met the requirements of the statute as to pictur~s 

and sound track or subtitles would have to be approved by the Department 

of Education even though the title contained some lewd or indecent words. 

Second, Section I 54-47b, supra, provides in part: 

'"* ~• '' Such certificate (of approval) shall also show the 
title of such film * * * " 

It would be foolish to asswne that the legislature intended to require 

the Department to issue a certificate of approval of a film containing a title 

which .the Department considered to he in violation of the sections of the 

General Code relating to censorship. 
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Therefore, it is my opinion that the Division of Film Censorship in 

the State Department of Education does have authority to consider the 

title of a motion picture as an integral part of such picture but only £or the 

pur-poses outlined in the General Code, namely, to determine if such title 

is, in the judgment and discretion of the Department, of a "moral, educa­

tional or amusing and harmless character." See Section 154-476, supra. 

However, in answer to your specific question, I am of the opinion 

that the censorship provided for by the statutes establishes a standard based 

on whether or not a film is of a moral, educational or amusing and harm• 
less character, and that the authority of the Division of Film Censorship 

does not extend to a determination of whether or not the title of the fil•n 

i'3 misleading or not ,truly indicative of the nature of the motion picture, 

but that in attempting to pass upon a given title the Division of Film 

Censorship of the Department of Education must be guided by the lan­

guage of ,the statute as contained in Section I 54-47b, supra. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




