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OPINION NO. 81·022 

Syllabus: 

1. A municipality that enacts an ordinance levying a three percent 
excise tax pursuant to R.C. 5739.024(8) is required to deposit at 
least fifty percent of the revenue from the tax into a separate 
fund, which shall be spent solely to make contributions to 
convention and visitors' bureaus operating within the county in 
which the municipality is wholly or partly located. 

2. 	 The legislative authority of a municipal corporation may enact 
an ordinance levying an excise tax pursuant to R.C. 5739.024(8) 
regardless of whether there is a convention !ind visitors' bureau 
operating within the county in which such municioality is wholly 
or partly located. 

3. 	 A municipality levying an excise tax pursuant to R.C. 
5739.024(8) may not use more than fifty percent of the revenue 
derived from the tax for its own purposes. Regardless of 
whether convention and visitors' bureaus exist in the county at a 
particular time, the legislative authority of the municipal 
corporation must deposit at least fifty percent of the revenue 
derived from the tax into a separate fund to be spent solely to 
make contributions to convention and visitors' bureaus operating 
within the county. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, April 28, 1981 


By way of letter dated December 11, 1980,. you requested an informal response 
to the following questions: 

1) 	 Whether a municipality that enacts an ordinance levying a three 
percent (3%) excise tax pursuant to ORC §5739.024 is required to 
contribute at least fifty percent of the revenue from the tax to 
the county convention and visitors' bureau? 

2) 	 If the county has not established a convention and visitors' 
bureau may a municipality enact an ordinance to establish a 
three percent (3%) excise tax pursuant to ORC §5739.024'? 

3) 	 If the answer to question #2 is in the affirmative, is the 
municipality obligated to contribute at least fifty percent of the 
revenue from the tax to the county in anticipation of the 
establishment of a convention and visitors' bureau or may the 
municipality keep the entire amount of the tax revenue for its 
own purposes? 

Since, as your letter indicated, the questions are a matter of statewide concern, I 
have elected to respond to them by means of a formal opinion. 

R.C. 5739.024(8), which authorizes the legislative authority of a municipality 
or the board of trustees of a township to levy an excise tax not to exceed three 
percent on transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to 
transient guests, provides as follows: 

(B) On or after July 1, 1980, the legislative authority of a 
municipal corporation or the board of trustees of a township that is 
not wholly or partly located in a county that has in effect a resolution 
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levying an excise tax pursuant to division (A) of this section may by 
ordinance or resolution levy an excise tax not to exceed three per 
cent on transactions by which lodging by a hotel is or is to be 
furnished to transient guests. The legislative authority of the 
municipal corporation or township shall deposit at least fifty per cent 
of the revenue from the tax levied pursuant to this division into a 
separate fund, which shall be spent solely to make contributions to 
convention and visitors' bureaus operating within the county in which 
the municipal corporation or township is wholly or partly located, and 
the balance of such revenue shall be deposited in the general fund. 
The municipal corporation or township shall establish all regulations 
necessary to provide for the administration and allocation of the tax. 
The levy of a tax under this division is in addition to any tax imposed 
on the same transaction by a municipal corporation or a township as 
authorized by division (C)(l) of section 5739.02 of the Revised Code. 

In interpreting the meaning of the language employed in the above statute, I 
have primarily been guided by the rule of statutory construction set forth in 
paragraph five of the syllabus of Wachendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 232, 78 
N.E.2d 370, 372 (1948): 

The court must look to the statute itself to determine legislative 
intent, and if such intent is clearly expressed therein, the statute may 
not be restricted, constricted, qualified, narrowed, enlarged or 
abridged; significance and effect should, if possible, be accorded to 
every word, phrase, sentence and part of an act, and in the absence of 
any definition of the intended meaning of words or terms used in a 
legislative enactment, they will, in the interpretation of the act, be 
given their common, ordinary and accepted meaning in the connection 
in which they are used. 

Bearing in mind the admonition of the above cited case I turn now to the questions 
you pose. 

With respect to your first question, R.C. 5739.024(B) provides that: 

The legislative authority of the municipal corporation or township 
shall deposit at least fifty percent of the revenue from the tax levied 
pursuant to this division into a separate fund, which shall be spent 
solely to make contributions to convention and visitors' bureaus 
operating within the county in which the municipal corporation or 
township is wholly or partly located. . . . (Emphasis added.) 

The significance of the word "shall" in the above excerpt cannot be 
overemphasized. In statutory construction, "the word 'may' shall be construed as 
permissive and the word 'shall' shall be construed as mandatory unless there appears 
a clear and unequivocal legislative intent that they receive a construction other 
than their ordinary usage." Dorrian v. Scioto Conserv. Dist., 27 Ohio St. 2d 102, 102 
271 N.E.2d 834, 835 (1971). See also Cleveland Ry. Co. v. Brescia, 100 Ohio St. 267, 
126 N.E. 51 (1919). 

There being no basis for concluding that the legislature intended that the 
word "shall," as used in R.C. 5739.024(B), be construed as merely permissive, it 
must be interpreted as imposing a mandatory duty. In answer to your first question 
I, therefore, conclude that a municipality that enacts an ordinance levying a three 
percent excise tax pursuant to R.C. 5739.024(8) is required to deposit at least fifty 
percent of the revenue from the tax into a separate fund, which shall be spent 
solely to make contributions to convention and visitors' bureaus operating within 
the county in which the municipality is wholly or partly located. 

Your second question asks whether the existence of a convention and visitors' 
bureau within a county is a prerequisite to the enactment by a municipality of an 
ordinance levying the excise tax contemplated by R.C. 5739.024(B). 

.lune 19X I 
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The provisions of R.C. 5739.024(B) are very clear and unambiguous insofar as 
they impose any preconditions on a municipal corporation's authority to levy the 
excise tax that is the subject of that division. The preconditions incorporated into 
the statute are twofold: the municipality may not levy the tax prior to July l, 1980, 
and the municipality may not levy the tax if the county within which it is wholly or 
partly located has in effect a resolution levying the excise tax authorized by R.C. 
5739.024(A). Aside from the two preconditions set forth above, neither R.C. 
5739.024, nor any other statutory or constitutional provision of which I am aware, 
qualifies or limits the authority of a municipality to enact the tax contemplated by 
R.C. 5739.024(8). 

I recognize that it may seem unreasonable to presume that the legislature 
intended to provide for the levying of a tax in a situation in which the taxing 
authority, at the moment the tax is levied, has no power to spend at least fifty 
percent of the revenue derived from the tax. It would, however, be reasonable to 
presume that the General Assembly intended to permit a municipality or township 
to amass revenues in order to precipitate the establishment of a convention and 
visitors' bureau. Thus, the conclusion based upon the clear and unambiguous 
provisions of R.C. 5739.024 to the effect that a municipality's authority to levy 
the tax in question is not limited to situations in which there is a convention and 
visitors' bureau operating within the county in which it is wholly or partly located is 
not unreasonable. I, therefore, conclude that the legislative authority of a 
municipal corporation may enact an ordinance levying an excise tax pursuant to 
R,C. 5739.024 regardless of whether there is a convention and visitors' bureau 
operating within the county in which such municipality is wholly or partly located. 

Your third question asks whether a municipality that enacts an excise tax 
pursuant to R.C. 5739.024(B) in a situation in which there is no convention and 
visitors' bureau operating within the county in which such municipality is wholly or 
partly located may use all of the revenues derived from the tax for its own 
purposes. As I stated above, R.C. 5739.024(B) clearly precludes the expenditure of 
more than fifty percent of the revenue derived from the tax for general municipal 
purposes. R.C. 5739.024(B) provides in pertinent part that "the legislative 
authority of the municipal corporation •••shall deposit at least fifty per cent of 
the revenue from the tax levied pursuant to this division into a separate fund, 
which shall be spent solely to make contributions to convention and visitors' 
bureaus operating within the county•••" (emphasis added). Pursuant to the 
language of R.C. 5739.024. at least fifty percent of the revenue arising from the tax 
is to be deposited into a separate fund. Thereafter, that portion of the tax revenue 
may be spent solely to make contributions to convention and visitors' bureaus 
operating within the county in which the municipality is wholly or partly located. 
If, as in the situation envisioned, no convention and visitors' bureaus exist at a 
particular time, obviously the tax revenue earmarked for their use cannot be spent 
at that time. Regardless of that fact, however, the earmarked revenue cannot be 
diverted to any other use. To permit the legislative authority of a municipal 
corporation or township to apply the tax levied pursuant to R.C. 5739.024(8) to any 
object other than convention and visitors' bureaus operating in the county would 
clearly violate Ohio Const. art. XIl, §5, which provides: "No tax shall be levied, 
except in pursuance of law; and every law imposing a tax shall state, distinctly, the 
object of the same, to which only, it shall be applied." Thus, in light of Ohio 
Const. art. XII, §5, a municipality or township may not use more than fifty percent 
of the revenue derived from the tax authorized by R.C. 5739.024(B) for its own 
purposes. 

In reaching this conclusion, I am not unmindful of the fact that half of the 
revenue derived from the tax levied pursuant to R.C. 5739.024(B) could remain in 
the special fund indefinitely if no convention and visitors' bureau were created in 
the county. This situation is entirely possible because there exists no legal duty to 
create such bureaus. The answer to this potential problem is unclear. Neither the 
Ohio Constitution nor the Ohio Revised Code provides an answer. Very likely 
remedial legislation would be required to free the earmarked funds, since it is well 
settled that the court may not enlarge upon the statutory provisions which have 
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been enacted by the legislature in order to provide for situations not within the 
manifest intention of the legislature. State ex rel. Foster v. Evatt, 144 Ohio St. 65, 
56 N.E.2d 245 (1944). Even as a court may not presume to enlarge upon the 
statutory provisions enacted by the General Assembly, my interpretation of such 
provisions is also so limited. The General Assembly clearly has not provided for the 
disposition of funds collected pursuant to R.C. 5739.024(8) in a county without a 
convention and visitors' bureau. It has not required the creation of such a bureau, 
nor has it provided for a !.imited period of time during which the funds may be held 
pending the establishment of a bureau, and I am unable to read such provisions into 
the statute. 

In summary, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 A municipality that enacts an ordinance levying a three percent 
excise tax pursuant to R.C. 5739.024(8) is required to deposit at 
least fifty percent of the revenue from the tax into a separate 
fund, which shall be spent solely to make contributions to 
convention and visitors' bureaus operating within the county in 
which the municipality is wholly or partly located. 

2, 	 The legislative authority of a municipal corporation may enact 
an ordinance levying an excise tax pursuant to R.C. 5739.024(8) 
regardless of whether there is a convention and visitors' bureau 
operating within the county in which such municipality is wholly 
or partly located. 

A municipality levying an excise tax pursuant to RC, 5739,024(8) 
may not use more than fifty percent of the revenue derived from 
the tax for its own purposes. Regardless of whether convention 
and visitors' bureaus exist in the county at a particular time, the 
legislative authority of the municipal corporation must deposit at 
least fifty percent of the re\•enue derived from the tax into a 
separate fund to be spent solely to make contributions to 
convention and visitors' bureaus operating within the county. 
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