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TEACHER HOLDING LIMITED CONTRhCT-AUTOMATIC­
ALLY REEMPLOYED UNLESS EMPLOYING BOARD SHALL 
GIVE TEACHER WRITTEN NOTICE ON OR BEFORE MARCH 
31 ITS INTENTION NOT TO REEMPLOY TEACHER-WHEN 
SUCH WRITTEN NOTICE NOT ACTUALLY RECEIVED UNTIL 
APRIL 2, IT DOES NOT PREVENT AUTOMATIC REEMPLOY­
MENT OF SUCH TEACHER- SECTION 4842-8 G. C. 

SYLLABUS: 

Under the terms of Section 4842-8, General Code, a teacher holding a limited 
contract is automatically reemployed unless the employing board shall give such 
teacher written notice on or before the thirty-first day of March of its intention not 
to re-employ him; and when such written notice is not actually received until April 
second, it does not prevent the automatic re-employment of such teacher. 
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Columbus, Ohio, August 17, 1951 

Hon. Thomas F. Dewey, Prosecuting Attorney 

Sandusky County, Fremont, Ohio 

Dear Sir: 

I ha,ve before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The Board of Education of Gibsonburg, Ohio employed a 
teacher under a limited contract and by the provisions of Section 
4842-8 of the General Code was required to give notice of its in­
tention not to reemploy him on or before the 31st day of March, 
195!. 

"On March 28, 1951 a board meeting was held and the board 
took action and voted not to re-employ the teacher. On the eve­
ning of March 29th a letter was placed in the Postoffce at Gib­
sonburg, Ohio directed to the teacher who lives at Helena, Ohio 
about six miles from Gibsonburg, Ohio. This letter was marked 
'registered, special delivery and return receipt requested'. The 
receipt for the article of mail was marked March 30th by the 
Gibsonburg postoffice. In the normal course of mail the mail 
is delivered from Gibsonburg to Helena by Star Route in the 
morning. The letter arrived in Helena, Ohio either on the 30th 
of March or the 31st of March, but was not delivered to the 
teacher as the teacher was in Columbus at a basketball tournament. 
The special delivery letter containing the notice of the board's 
intention not to rehire was actually delivered to the teacher on 
April 2, 195r, according to the records of the Helena postoffice. 

"QUESTION: \iVas the teacher given notice of intention 
not to re-employ him, on or before March 31st as required by 
statute. If not, is he re-employee\ by virtue of the failure to 
give notice?" 

The facts presented m your request must be governed by Section 

4842-8, General Code, the pertinent portion of which reads as follows: 

"Any teacher employed under a limited contract shall at the 
expiration of such limited contract be deemed re-employed under 
the provisions of this act at the same salary plus any increment 
provided by the salary schedule unless the employing board shall 
give such teacher written notice on or before the thirty-first clay 
of March of its intention not to re-employ him. Such teacher 
shall be presumed to have accepted such employment unless he 
shall notify the board of education in writing to the contrary on 
or before the first day of June, and a contract for the succeeding 
school year shall be executed accordingly.'' 
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The section a,bove quoted is part of the "Ohio Teachers' Tenure 

Act" enacted in II9 Ohio Laws, 451. See State, ex rel., Thurston, v. 

Board of_ Education, 140 Ohio St., 512 at p. 514, where Judge Zimmer­

man stated the principle of statutory construction applicable to that act: 

"Recently, in the case of State, ex rel. Bishop v. Board of 
Education of Mt. Orab Village School Dist., 139 Ohio St., 427, 
40 N. E. (2d), 913, we had occasion to consider and apply certain 
parts of the 'Ohio Teachers' Tenure Act' (Sections 7690-1 to 
7690-8, General Code, 119 Ohio Laws, 451), and upheld them 
as a valid exercise of legislative power. \Ve further indicated 
that the act should be liberallv construed in favor of those it 
was designed to benefit." · 

The portion of the act to be construed herein was considered by the 

Supreme Court in the case of State ex rel. Rutherford v. Barberton 

Board of Education, 148 Ohio St., 242. 

In that case a teacher had resigned on February 26, 1946, but had 

withdrawn the resignation two clays before its effective date. On March 

19, 1946, the superintendent, in the presence of some but not all of the 

members of the respondent board, verbally stated that he did not intend 

to retain the relator for the succeeding school year. The following day, 

the superintendent wrote a letter to relator to the same effect. 

The remaining pertinent facts as set forth in the statement of the 

case at page 244 are as follows : 

"No other written or verbal communication was given by the 
superintendent or the respondent ·board to the relator, prior to 
March 31, 1946, to the effect that his contract would not be re­
newed for the school year 1946-47. 

"On April 9, 1946, the respondent board held a regular meet­
ing at which, by resolution, the resignation of the relator was 
accepted, effective as of June 7, 1946, and his withdrawal of resig­
nation rejected. On April IO, 1946, the clerk-treasurer of re­
spondent board notified relator by letter that his resignation had 
been accepted and his withdrawal of resignation had been re­
jected on the previous day by action of the respondent board." 

Judge Hart stated the opinion of the Court as follows on page 245 : 

"This court holds that the relator could withdraw his res­
ignation at any time before it was acted upon by the board of 
education and, relator having done so before March 31, 1946, 
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it remained incumbent upon the respondent board to notify rela­
tor prior to March 31, 1946, that his contract would not be re­
newed for the ensuing year if the board desired to terminate the 
right of relator to a renewal contract. 

"The remaining question is whether such notice was given. 
* * * 

"Since, under the statute, a teacher holding a limited con­
tract is automatically deemed re-employed unless the 'employ­
ing board shall give such teacher written notice on or before the 
thirty-first day of March of its intention not to re-employ him,' 
it would seem to follow that the determination not to re-employ 
must be reached by the same formality and solemnity as was re­
quired to effect his original employment. In other words, it 
would require board action at a regular meeting, or a special 
meeting for that purpose, followed by written notice to the teacher 
of the action so taken to prevent the automatic renewal of 
his contract. See McCortle v. Bates, 29 Ohio St., 419, 422, 23 
Am. Rep., 758. In the instant case the respondent board took 
such action on April 9, 1946, but failed to do so within the time 
required by statute." 

The reasoning of the above quoted case would require that the 

teacher in the instant situation be automatically re-employed upon the 

first day of June, 1951, because of the failure of the board to give him 

written notice on or before the 31st of March, since it was incumbent 

upon the board of education to given written notice to the teacher of tht 

action of the board to prevent the automatic renewal of his contract. 

It may be observed that the Gibsonburg Board of Education sought 

to comply with the requirements of the statute by attempting to notify 

the teacher of its formal action. However, attempted compliance will not 

prevent the automatic renewal of a teacher's contract under Section 4842-8. 

See State, ex rel., Rutherford v. Barberton Board of Education, supra, 

at page 246: 

"It is also claimed by the respondent that the superintendent 
of schools in this respect acted in accordance with the custom and 
practice prevailing throughout the state, and that his action con­
stituted a due compliance with the statute. This court takes the 
view that the terms of the statute are not satisfied by such at­
tempted compliance." 

Where written notice of a special meeting to the members of a board 

of education is required by statute, it has been held by one of my prede­

cessors that mailed notice is of no effect, when not received. See Opin-
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1011 No. 6175, Opinions of the Attorney General for 1943, page 359, in 

which the syllabus provides as follows: 

"The written notice of a special meeting of the board of 
education, as required by Section 4751, General Code, may be 
given by mailing such notice by ordinary mail, and such mailing 
will raise the presumption that the same was delivered in due 
course; but such presumption is rebuttable and if in fact a mem­
ber of the board did not receive the same, such mailed notice 
would be of no effect." 

It should be noted that the section construed in that opinion, Section 

4751, General Code, did not provide for mailed notice. Subsequently 

Section 4751 was repealed and Section 4833-2 was enacted to govern 

notice of special meetings of ·boards of education. That section reads in 

part as follows: 

"For the purpose of this section service by mail shall be 
considered good service." 

The statute under consideration· m the present op1111011 specifies that 

the teacher be given written notice but it does not specify the mode of 

service. The general rule as to the validity of using mailed notice when 

such notice is not specifically authorized by the statute, is set forth in 

39 American Jurisprudence 249 as follows: 

"NI.ailing of notice to a person at his known address within 
the state may be authorized as a mode of service, but in the 
absence of a statute authorizing the service of a notice by mail, a 
notice so served is ineffective unless it is received. However, 
where a notice was properly mailed, its receipt will be presumed, 
in the absence of evidence to the contrary, and deposit in a street 
letter box or delivery to a mail carrier on duty is considered a 
proper mailing. This presumption may be overcome by evidence 
that the notice never was in fact received." 

On application of the above principles to the facts presented indicates 

that the notice in question would not be effective to prevent the auto­

matic renewal of the contract. Examination of the facts presented in 

your request also reveals no attempt upon the part of the teacher to 

prevent the de!iyery of the notice, and therefore the doctrines applicable 

to evasion of service of process need not be considered here. 

For the reasons hereinbefore ·stated, it is my opinion and you are 
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hereby advised that under the terms of Section 4842-8, General Code, 

a teacher holding a limited contract is automatically re-employed unless 

the employing board shall give such teacher written notice on or before 

the thirty-first day of March of its intention not to re-employ him; and 

when such written notice is not actually received until April second, it 

does not prevent the automatic re-employment of such teacher. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




