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OPINION 65-5 

Syllabus: 

A residence or business is "serviced" by a public road within 
the meaning of Section 5553.02, Revised Code, if it is adjacent,
and has access, to the public road. 
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To: Everett Burton, Scioto County Pros. Atty., Portsmouth, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 12, 1965 

Your request for my opinion reads as follows: 

"This office is in receipt of the following request: 

"'Pursuant to a meeting held by the 
Board of County Commissioners on October 1, 
1964, they are requesting you to render an 
opinion relative to Section 5553.02, Revised 
Code of Ohio: 

"'The Board of County Commissioners has 
received a petition for establishing a public
road, beginning at a point north of Thomas Hol­
low Road and running in a northerly direction 
through the "A" property. 

'"Does a residence fronting on an inter­
secting road adjacent to a proposed road, con­
stitute one of three residences in the first 
five hundred feet as required by Section 5553.02, 
Ohio Revised Code?' 

"Since this is a recently enacted statute and has 
not be (sic.) judicially interpreted or interpreted by 
the Attorney General, we request your opinion as to 
the questiorr propounded by the Board of Commissioners 
in their request." 

Section 5553.02, Revised Code, delegates to the Board of 
county commissioners authority to establish public roads subject
only to certain statutory limitations. This section provides: 

"The Board of county commissioners may locate, 
establish, alter, widen, straighten, vacate, or 
change the direction of roads as provided in sections 
5553.03 to 5554.17, inclusive, of the Revised Code. 
This power extends to all roads within the county, 
except that as to roads on the state highway system
the approval of the director of highways shall be 
had. However, no public road shall be located or 
established, by the board of county commissioners, 
unless the location or establishment begins on a 
public road and terminates on a public road, or 
begins on a public road and services a public 
park, public school, or a public recreation area, 
or begins on a public road and services at least 
three private residences or businesses in the first 
five hundred feet and one private residence or bus­
iness in each two hundred feet thereafter." 

(E.:11phasi s added) 

The specific question appears, from the facts you have given, 
to be whether a residence which will abut the proposed public road 
but which fronts on a private road, which is perpendicular to the 
proposed public road, and which will intersect with the proposed 
public road, will be a residence serviced by the proposed public
road within the meaning of the emphasized language in Section 
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5553.02, supra. Determination of this question depends upon the 
meaning of the word "services" as used in this statute. 

The word is not defined in the Revised Code, but I am per­
suaded that as used in this context it means providing ingress
and egress to properties adjacent to the road. A public road 
which "services" residences or businesses within the meaning of 
this statute, may be compared with a "service highway" under 
Section 5535.04, Revised Code. This latter section provides: 

"As an adjunct of any 'limited access highway' 
or 'freeway, ' .the director of highways, board of 
county commissioners, and municipal authorities may
lay out and construct highways and drives, to be 
designated as service highways, to provide access 
from areas adjacent to a limited access highway or 
freeway, when they are deemed necessary in the pub­
lic interest." 

It is apparent that the residence in question will be pro­
vided access by the proposed public road and the fact that it is 
already serviced by a private road does not in my opinion exclude 
it from eligibility under Section 5553.02, supra. While undoubt­
edly the limitation that a road service a minimum number of res­
idences or businesses was inserted to insure that a road is es­
ta~lished only upon need, the residence, here, meets the literal 
requirements of the statute and I cannot add a further limitation 
or condition under the guise of statutory construction. 

In specific .answer to your question, therefore, it is my
opinion and you are advised that a residence or business is 
"serviced" by a public road within the meaning of Section 5553.02, 
Revised Code, if it is adjacent, and has access, to the public
road. 




