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OPINION NO. 66-125 

Syllabus: 

1. A county recorder is not precluded from making an 
uncertified copy either wholly or partially of any document 
or instrument recorded in his office and may charge for such 
uncertified copy a fee equal to the cost of providing that 
copy. 

2. A county recorder has no authority to make copies 
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of documents or instruments he is not authorized by statute 
to record. 

3. All fees and monies received by the county record­
er as payment for the making of uncertified copies of docu­
ments or instruments filed in his office shall be deposited 
in the county treasury pursuant to Section 325.27, Revised 
Code. 

To: Tom Richards, Carroll County Pros. Atty., Carrollton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 20, 1966 

Your recent request for my opinion contains the 
following questions: 

"l. May a county recorder make a 
copy of an entire instrument recorded or 
filed in his office, but not certify the 
same? If the answer to this question is 
in the affirmative, what, if any, fee 
should be charged? 

"2. May a recorder make a copy of 
less than an entire instrument recorded 
or filed in his office? What fee shall 
be charged if he is permitted to make an 
uncertified copy and what fee shall be 
charged if he is permitted to make acer­
tified copy of a partial instrument? 

"3. May a recorder make a copy of 
an entire instrument or less than an en­
tire instrument that is not recorded or 
filed in his office? What, if any, fee 
shall he charge for making copies of 
these unrecorded or unfiled instruments? 

"4. If the recorder is permitted to 
make uncertified copies of entire or par­
tial recorded or filed instruments or of 
entire or partial unrecorded and unfiled 
instruments must he enter the charge there­
for in his cash book and pay the same in­
to the county treasury?" 

Section 317.27, Revised Code, provides as follows: 

"On demand and tender of the proper 
fees, the county recorder shall furnish 
to any person an accurate, certified copy 
of any record in his office, and affix 
his official seal thereto. The recorder 
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shall issue, without charge, upon the re­
quest of any discharged member of the 
armed forces, one certified copy of one 
certified photostatic copy of the record­
ed record of discharge, with the official 
seal of the county recorder affixed there­
to. 

"Any certified copy of any record, doc­
ument, or map and any transcription of re­
cords, required or permitted to be made by 
the recorder, may be made by any method pro­
vided for the making of records." 

It is to be noted that by this section the county re­
corder shall furnish a certified copy of any record in his 
office only "on demand and tender of the proper fees". In 
other words, the certified copy is furnished only when de­
manded by one who desires such a copy and who tenders the 
proper fee. But there is nothing in this section or in Chap­
ter 317 itself which prohibits the furnishing of uncertified 
copies if a party so desires such a copy. 

A "certified copy" of a record merely connotes a copy 
certified by a public officer having official custody of the 
recorded document. ~ v. ~• 24 So. 2d 440. It is an 
authoritative attestation in writing by the custodian that 
the certified copy is a true copy of the document as it re­
mains on file. 

Section 317.16, Revised Code, dealing with the force 
and effect of certified copies provides as follows: 

"After copies of records have been 
recorded, as provided in sections 317.14 
and 317.15 of the Revised Code, in the 
county in which such lands, tenements, or 
heriditaments lie, a copy of such record, 
certified by the county recorder of the 
county in which the premises are situated, 
shall be received in evidence in the same 
manner and have the same force and effect 
as if the record were of the original in­
strument." 

It would follow from a reading of this section that 
an uncertified copy would be such a copy as would not have 
the same force and effect when received in evidence as if 
the record were of the original instrument. Since the furn­
ishing of such an uncertified copy requires less in the form 
of affirmative acts on the part of the county recorder and, 
therefore, in fact no more than is authorized by statute and, 
moreover, results in no increased liability on the part of 
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such recorder, I am persuaded such an uncertified copy may 
be furnished. Furthermore, I see no reason to disallow the 
making of copies of only part of a recorded document and thus 
find the above rationale equally applicable to such partial 
copies. In addition, Section 317.32 (C), Revised Code, infra, 
seems to comprehend certification of a partial copy of a docu­
ment by providing a fee of "twenty-five cents for each hundred 
words". 

May I invite your attention to Section 149.43, Revised 
Code, which deals with the availability of public records and 
provides: 

"As used in this section, 'public record' 
means any record required to be kept by any 
governmental unit, including, but not limited 
to, state, county, city, village, township, 
and school district units, except records per­
taining to physical or -psychiatric examina­
tions, adoption, probation and parole proceed­
ings, and records the release of which is pro­
hibited by state or federal law. 

"All public records shall be open at all 
reasonable times for inspection. Upon request, 
a person responsible for public records shall 
make copies available at cost, within a reason­
able period of time." 

Since Section 149.43, ~• provides that copies shall 
be made available at cost, I am convinced the county recorder 
must charge a fee for uncertified copies equal to the cost of 
providing that copy. 

Section 317.27, supra. provides the county recorder shall 
furnish certified copies of "any record in his office". Sec­
tion 317.08, Revised Code, dealing with records to be kept by 
the county recorder lists five separate sets of records which 
he shall keep. In addition, Sections 317.09, 317.10, 317.24, 
and 317.25, Revised Code, in1er alia, provide specific authori­
zation for the keeping of certain other records. Section 149.-
43, supra, defines the term "public record" as meaning "any 
record required to be kept by a governmental unit". I am 
persuaded, therefore, that the county recorder may not make 
copies of records which he is not by specific statutory au­
thorization required to record. 

Section 325.27, Revised Code, provides: 

"All the fees, costs, percentages, penal­
ties, allowances, and other perquisites collect­
ed or received by law as compensation for ser­
vices by a county auditor, county treasurer, 
probate judge, sheriff, clerk of the court of 
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common pleas, county engineer, or county record­
er, shall be received and collected for the sole 
use of the treasury of the county in which such 
officers are elected, and shall be held, account­
ed for, and paid over as public moneys belonging 
to such county in the manner provided by sections 
325,30 and 325.31 of the Revised Code." 

I find no reason to exempt fees collected for providing 
uncertified copies from this section and am therefore persuad­
ed that the county recorder must pay such fees into the county 
treasury. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that: 

1. A county recorder is not precluded from making an un­
certified copy either wholly or partially of any document or 
instrument recorded in his office and may charge for such un­
certified copy a fee equal to the cost of providing that copy. 

2. A county recorder has no authority to make copies 
of documents or instruments he is not authorized by statute 
to record. 

3. All fees and monies received by the county record­
er as payment for the making of uncertified copies of docu­
ments or instruments filed in his office shall be deposited 
in the county treasury pursuant to Section 325.27, Revised 
Code. 




