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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

A board of education cannot expend monies from recreational funds raised 
by a special tax levy pursuant to Section 5705.19, subparagraph (H), Revised 
Code, for the purchase of football equipment for students participating in 
extracurricular football, whether it be inter-scholastic or intra-scholastic prac­
tice and competition. 

Columbus, Ohio, April 19, 1963 

Hon. John D. Sears, Jr. 
Prosecuting Attorney 
Crawford County 
Bucyrus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have been requested by the Board of Education of 
the Buckeye Central Local School District for an opinion 
as to whether or not the said Board of Education can pur­
chase football equipment such as helmets, shoulder pads 
and uniforms to be worn by the students participating in 
football games out of the Recreational Fund, which was 
obtained through a tax levy pursuant to Section 5705.19 
of the Revised Code of Ohio. 

"I was further requested for an opinion as to whether 
or not they could use this fund for the purchasing of a 
site for a football field, which field would be used not only 
for football but as a playground for other activities. 

"I am satisfied that Opinion No. 2479, dated August 
25, 1961, answers the question as to the purchasing of a 
piece of land and that the said school does have that 
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authority, but according to a 1948 Ohio Attorney General's 
Opinion, Page 279, the Board of Education does not have 
the authority to use public funds to purchase football 
equipment. 

"I am requesting your opinion as to whether or not . 
public funds derived from a tax levy for Recreational 
purposes pursuant to authority of Section 5705.19 of the 
Revised Code, can be used to purchase football equipment 
and therefore an exception to the opinion of the Attorney 
General above referred to." 

I concur that the 1961 opinion cited in your letter of request 
correctly states that a board of education has the authority pur­
suant to Section 3313.39, subparagraph (B), Revised Code, to 
purchase a site for an athletic field. There is no doubt that such 
an expenditure could be made from general school funds but your 
inquiry presents the question whether this purchase could be made 
from the recreational fund raised by a special tax levy under Sec­
tion 5705.19, Revised Code. This particular question was not 
answered by the 1961 Opinion and although you have not requested 
my opinion on this particular matter its brief consideration is 
necessary for a complete response to your request. 

The 1961 Opinion ruled that the projects therein contemplated 
could be financed by a bond issue together with a special tax levy 
under Section 5705.19 subparagraph (F), supra. This paragraph 
provides that a special levy may be voted: 

"For the construction or acquisition of any specific 
permanent improvement or class of improvements which 
the taxing authority of said subdivision may include in 
a single bond issue." 

Under subparagraph (F) it is necessary that the resolution state 
the specific improvement to be made and the funds raised thereby 
could not be used for another purpose. 

I assume by your inquiry the recreational fund you mention 
was raised pursuant to subparagraph (H) of Section 5705.19, 
supra, which states, "for recreational purposes." Under Section 
5705.19, supra, it is stated that the resolution of the taxing author­
ity shall set forth the necessity of the additional tax and that 
"such resolution shall be confined to a single purpose." 

In Opinion No. 4044, Opinions of the Attorney General for 
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1932, 180, it was ruled that the "single purpose" limitation of 
Section 5705.19, supra, requires that the levy be confined to one 
of the several permissible purposes as outlined therein. It there­
fore would be sufficient if a resolution merely stated that the 
special tax is for "recreational purposes." The term "purpose" 
or "purposes" is defined as that which one sets before himself as 
an object to be attained or the end or aim to be kept in view of 
any plan, measure, exertion or operation. First Federal Savings 
& Loan Association v. Williams, Ohio App. 91 N.E. 2d., 34. Appeal 
of Schneider, 79 A. 2d., 865. There is no limitation imposed upon 
the phrase "recreational purposes" as it appears in Section 
5705.19, supra. The funds raised for "recreational purposes" are 
held outside of subparagraph (A) limiting expenditures to current 
operating expenses and subparagraph (F) limiting expenditures 
to a permanent improvement specified in the resolution. The fund 
raised under subparagraph (H) is to be placed in a special fund 
and can be expended for any recreational purpose as long as it is 
authorized by law. 

Opinion No. 455, Opinions of the Attorney General for 1951, 
200, and Opinion No. 1697, Opinions of the Attorney General for 
1960, 617, appear to be in conflict with the above conclusion. These 
Opinions were based upon the law prior to amendments to Section 
5705.19, supra, subparagraphs (K) and (L). In the 1951 and 1960 
Opinions, the respective resolutions for the support of the county 
retarded children's program and county welfare were held to fall 
under subparagraph (A) for current operating expenses which 
did not include permanent improvements. The Opinions ruled 
that in order to provide the necessary funds within the single 
purpose requirement, the improvement had to be specified in the 
resolution in accordance with subparagraph (F), supra. Under 
the fact situations of these Opinions the only means available for 
raising funds for a permanent improvement by a special levy was 
to prepare the resolution in accordance with subparagraph (F) 
which required a specifiec designation of the proposed improve­
ment. That is a different situation from that presently under 
consideration. 

It is my opinion that the fund acquired pursuant to Section 
5705.19, subparagraph (H), supra, may be expended by the board 
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of education for purchase of a site for an athletic field as authorized 
by Section 3313.39, subparagraph (B), supra. 

The question now presented is whether this recreational fund 
may be used for the purchase of football equipment. This expendi­
ture like any other use of public funds must be authorized within 
the expressed or reasonably implied provisions of the law. Although 
the board of education is authorized to provide certain recreational 
facilities for the community pursuant to Section 3313.57 and 
Section 3313.59, Revised Code, I assume by your reference to 
"students" you are concerned with organized football within the 
public schools. 

There is no doubt that physical education is an integral part 
of the public school educational program. Section 3313.60, Revised 
Code, directs that the board of education shall provide a graded 
course of study in physical education. The first definition of the 
term "physical education" as contained in the statute appeared in 
Opinion No. 635, Opinions of the Attorney General for 1933, page 
558. This opinion was directed to the proposed expenditure of 
school funds for equipping students participating in interscholastic 
athletics. The opinion ruled as follows: 

"* * * I am of the opinion that the term 'physical ed­
ucation' which the statutes of Ohio direct shall be in­
cluded in the curriculum of the public schools of Ohio does 
not include what is commonly called 'interscholastic ath­
letics', that is the playing of games in competition by 
picked teams representing the several schools. Inter­
scholastic athletics is not a proper public school activity 
within the scope of 'physical education' as the term is 
used in our statutes. That being the case, it is not a 
proper subject for which the Director of Education may, 
in his discretion prescribe or approve as a part of the 
courses in physical education and therefore it is not within 
the powers of a board of education to expend public funds 
for necessary 'apparatus' to enable the school teams to 
engage in such interscholastic athletics or to support or 
promote such activities in any respect." 

This same reasoning was followed in Massachusetts in Brine 
v. City of Cambridge, 164 N. E., 619, and Wright & Ditson v. 
Boston, 170 N. E., 72. There is no question that the 1933 opinion 
correctly states the Ohio law that public school funds cannot be 
expended to support interscholastic sports. Basic to such a ruling 
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is that public school funds are for the benefit of all students and 
cannot be expended for the primary use of a selected group of 
students even though there is a derivative school and community 
benefit. The same limitation would be against a municipality own­
ing a baseball or football club. 

Although interscholastic sports are outside of the physical 
education program prescribed by statute, the board of education 
may authorize such sports and supervise student participation and 
use of school facilities and personnel under Section 3313.20, 
Revised Code, may promulgate rules governing the expenditures 
of the athletic fund raised from gate receipts and private con­
tributions; Opinion No. 356, Opinions of the Attorney General 
for 1939, and may expend monies received from such funds for 
athletic equipment; Opinion No. 3246, Opinions of the Attorney 
General for 1962 issued August 31, 1962. 

Despite the full control and supervision of interscholastic 
sports, I concur with the 1933 opinion that the board of education 
cannot use public funds from general or special taxes to equip 
students participating in interscholastic football. 

In your letter you specifically refer to Opinion No. 3293, 
Opinions of the Attorney General for 1948. The syllabus on page 
279 of the Opinion reads as follows : 

"Where a board of education establishes football 
practice and playing among the students in its school, as 
a part of its physical education program, and permits the 
organization of groups or teams for that purpose, it may 
not lawfully use public funds to purchase such items of 
equipment as helmets, shoulder pads and uniforms to be 
worn by the students participating." 

Aithough the 1961 Opinion of my predecessor referred to 
this Opimon as dealing with "interscholastic sports," the facts 
clearly describe an intraschool activity. The facts of that Opinion 
were presented as follows: 

"In a school district the playing of football is a part 
of the physical education program. Students who partici­
pate in this activity are divided into groups or teams and 
games are played between such groups or teams." 

It is not clear whether these facts describe an extracurricular 
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physical education program or whether the activity is part of the 
graded course of physical education. However, the conclusion of 
the opinion stated: 

"It may be strongly urged that football is a rough 
game and that it is hard on bodies and clothing of the 
players. But that does not in my opinion make these 
protective articles of wearing apparel a part of the 
'apparatus' incident to the prescribed course of physical 
training." 

Different legal considerations and laws are applicable when 
we consider extracurricular activities and academic activities with­
in the curriculum of the school. It is therefore necessary to dis­
tinguish these different activities. 

A graded course of study is a course in one of the various 
subjects required by law or other academic subjects included in 
the approved curriculum. Students must attend various prescribed 
or elected courses during regular school hours. The students re­
ceive academic credits for work completed in such courses which 
ultimately apply toward promotion or graduation requirements. 
The function of the school and educational program is not neces­
sarily confined to the school curriculum. Today, the school offers 
to the students voluntary participation in many official and semi­
official organized activities which are in addition to the school 
curriculum. Students receive no academic credits for these extra­
curricular activities which may include participation in competitive 
activities among various schools as well as participation in club 
and competitive activities within the school. 

The legislature has recognized the public interest in the extra­
curricular program of the schools by expressly providing that the 
expense of directing, supervising and coaching pupil activity in 
various programs including athletics shall be paid as other school 
expenses. Section 3313.53, Revised Code. The legislature has 
made this singular provision for financial assistance for extra­
curricular activities. 

Physical education as prescribed under Section 3313.60 is 
compulsory for all students and must be designed to promote 
general physical fitness. In the case of Rockwell v. School District 
No. 1, 220 P. 142, page 143, the Supreme Court of Oregon made 
the following comment: 
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"Physical education contemplated by the statute is a 
course of training for all of the pupils of a school and not 
for the training of a few. Physical education training is 
required to be given in order to better the physical con­
dition and welfare of all pupils, and, under the statute 
such physical training shall conform to that prescribed by 
the State Superintendent of public instruction. The pre­
scribed course does not include the playing of football, nor 
the coaching of pupils for competition in football with 
other teams." 

Throughout many school systems today there is a growing 
participation in intraschool football from the grade school level 
through high school. These programs are open to voluntary 
student participation after school hours and are in every sense of 
the word an extracurricular activity. Although the board of 
education has control over this activity and responsibility to see 
there is proper supervision and proper safety precautions taken, it 
has no authority to expend any publk school funds, including recrea­
tional funds raised under Section 5705.19, supra, for equipment 
and uniforms. The students participating represent a special 
interest group which cannot be the recipient of financial benefit 
from public funds. If such programs are to be properly maintained 
they must be sponsored by private organizations or operate out 
of the school athletic fund. 

It is therefore my opinion that money in the recreational fund 
raised by a special tax levy cannot be used for the purchase of equip­
ment or the promotion of extracurricular intramural sports. 

When discussing extracurricular activities the expenditure 
fails because it primarily benefits a special interest group and does 
not meet the test of public use within the school. This criterion of 
course is not applicable when discussing a graded course of study 
for the benefit of all the students. In order to provide proper 
physical education as a graded course of study, equipment and 
supplies are as necessary for school use as books, maps, laboratory 
equipment and analogous teaching aids. The board of education 
however does not have unlimited spending power and its authority 
is found in Section 3313.37, Revised Code, which states the board 
may "provide the necessary apparatus and make all other neces­
sary provisions for the schools under its control." 

The 1948 Opinion discussed the applicability of this statutory 
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spending authority to various items in relation to graded courses 
of study. However, I do not think your inquiry has reference to a 
situation where football is part of the physical education course 
prescribed by statute and it is doubtful that it could ever be so 
adapted to the requirements of the statute. Consequently, it is 
not necessary to discuss whether any exception can be taken to 
the 1948 Opinion with regards to the matter of equipment and 
supplies for a graded course of study. 

Therefore it is my opinion and you are hereby advised that 
a board of education cannot expend monies from recreational 
funds raised by a special tax levy pursuant to Section 5705.19, 
subparagraph (H), Revised Code, for the purchase of football 
equipment for students participating in extracurricular football, 
whether it be interscholastic or intrascholastic practice and compe­
tition. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SA-XBE 

Attorney General 




