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OPINION NO. 66-072 

Syllabus: 

1. The Ohio Arts Council cannot employ and pay one of 
its members, as a director or consultant, or in any capacity. 

2. Employees of the Ohio Arts Council are subject to 
both state civil service and Public Employees Retirement 
System requirements and regulations. 

To: WIiiiam Taylor, Vice Chairman, Ohio Arts Council, Kent State University, 
Kent, Ohio 

ey·: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, April 4, 1966 

I have before me. your request for my opinion which reads 
as follows: 

"As you know, the last General Assembly 
created the Ohio Arts Council (Amended Sub­
stitute House Bill No. 7, May 13, 1965), and 
it was approved by Governor Rhodes, May 25, 
1965. The effective date was August 24, 1965. 

"The law provides for the Council of fif­
teen members to serve without pay. The members 
are appointed by the Governor, who also desig­
nates the chairman and vice chairman. Further, 
the bill (Sec. 3379.04) authorizes the Council 
to 'employ and fix the compensation of a staff 
director and such other personnel as will fa­
cilitate the work of the Council.' 

"I would be grateful if you would provide
rulings on the following: 

"(1) Can the Council employ and 
pay one of its members, say a director 
or consultant, or in any capacity, for 
that matter. 

"(2) Are employees of the Coucil, 
including consultants, automatically
subject to State Civil Service require­
ments and regulations, and is their sal­
ary subject to deduction from matching
allocations from the general assembly
for the purposes of retirement benefits. 
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"The Council is in its first half-year of 
operation and we are desirous of establishing 
firm and legal guidelines." 

Section 3379.02, Revised Code, provides in pertinent part 
as follows: 

"There is hereby created the Ohio arts 
council which shall foster and encourage the 
development of the arts of this state and the 
preservation of Ohio's cultural heritage. 

"The counsel shall consist of fifteen mem­
bers appointed by the Governor of five-year 
terms. * * * Members of the council shall serve 
without-compensation but are entitled to reim­
bursement f'or expenses incurred in connection 
with official business of the council. 

"* * * * * * * * *" 
~Emphasis addedf 

Section 3379.04, Revised Code, describes the "powers" of 
said Arts Council and provides in pertinent part as follows: 

"The Ohio arts council may: 

"(A) Within the limits of available funds, 
employ and fix the compensation of a staff di­
rector and such other personnel as will facili­
tate the work of the council. The staff director 
shall serve at the plea3ure of the council, and 
other employees shall serve at the pleasure of 
the director. " 

The Ohio Arts Council, created by Sections 3379.02 to 
3379.05, Revised Code, is endowed· with a public function 
within the purview and meaning of State, ex rel., Attorney 
General v. Jennings, 57 Ohio St., 415, the syllabus of which 
reads as follows: 

"To constitute a public office, against 
the incumbent of which quo warranto will lie. 
It is essential that certain independent pub­
lic duties, a part of the sovereignty of the 
state, should be appointed to it by law, to 
be exercised by the incumbent, in virtue of 
his election or appointment of the office, 
this created and defined, and not as a mere 
employee, subject to the control and direction 
of someone else." 

The above case was used as authority for the following 
statement which appeared in the more recent case of State, 
ex rel., Milburn v. Pethel, 153 Ohio St., 1; paragraph!
of the syllabus is as follows: 

"1. A public officer, as distinguished 
from an employee, is one who is invested by 
law with a portion of the sovereignty of the 
state and who is authorized to exercise func-
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tions either of an executive, legislative or 
judicial character." 

Based upon the above and foregoing, it is my opinion 
that membership on the Ohio Arts Council constitutes holding 
a public office. However, it is my further opinion that a 
director or consultant for pay employed by said Council 
would not be considered a public officer but rather an em­
ployee. 

The Ohio Arts Council ~ay employ and fix the compensa­
tion of a staff director; the staff director shall serve at 
the pleasure of the Council. Other employees shall serve at 
the pleasure of the director {Section 3379.04, supra). 
Therefore, it is my opinion and from the latter facts, the 
conclusion is inescapable that incompatibility of offices 
would necessarily exist if a member of the said Council were 
appointed as a director, consultant, or in some other capacity 
in the employ of the Council for pay. 

Although the matter of incompatibility as raised herein 
concerns a public office and perhaps public employment, I be­
lieve the common law test of incompatibility as stated in the 
case, State, ex rel., Attorney General v. Gebert, 12 C. C. 
(N.S.) 274, to be applicable. See Opinion No. 65-150, Opinions 
of the Attorney General for 1965, page 2-335. It is stated in 
the Gebert case, supra, at page 275, in part as follows: 

"Offices are considered incompatible when 
one is subordinate to or in any way a check 
upon the other***." 

Clearly, any person serving as both a member of the Council 
and as an employee of the Council, would serve in one position 
which would be subordinate to the other. 

The remainder of this opinion is devoted to answering 
your second question as to whether employees of the Council, 
including consultants, are automatically subject to State 
Civil Service requirements and regulations; and is their 
salary subject to deduction for the purposes of retirement 
benefits. I have determined that the Ohio Arts Council is 
a public body and the members thereof public officers, and 
the employees of the Council are public employees. 

Section 143.0l, Revised Code, provides in pertinent part 
as follows: 

"As used in Sections 143.01 to 143.48, 
inclusive, of the Revised Code: 

"(A) 'Civil service I includes all offices 
and positions of trust or employment in the ser­
vice of the state***." 

(Emphasis added) 

Therefore, based upon the above, it seems apparent that 
the legislature intended that employees of the Ohio Arts 
Council be subject to state civil service requirements and 
regulations. 
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Section 145.01, Revised Code, provides in pertinent part 
as follows: 

"As used in Chapter 145. of the Revised 
Code: 

"(A) 'Publ:tc employees• means any person
holding an office, not elective, under the state 
or any*** or employed and paid in whole or in 
part by the state or any of the authorities named 
in this division in any capacity. * * * 

"* * * * * * 
"In all cases of doubt the public employees

retirement board shall determine whether any 
person is a public employee, and its decision 
is final. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

It is obvious that employees of the Ohio Arts Council 
come within the definition of persons employed or paid in 
whole or in part by the state. 

In answer to the specific questions posed by your re­
quest, it is my opinion and you are so advised that: 

1. The Ohio Arts Council cannot employ and pay one of 
its members, as a director or consultant, or in any capacity. 

2. Employees of the Ohio Arts Council are subject to 
both state civil service and Public Employees Retirement System
requirements and regulations. 




