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OPINION NO. 91-031 
Syllabus: 

1. 	 A board of county comm1ss10ners may transfer money received 
hy a county as a grant from the Department of Youth Services 
pursuant to R.C. 5139.33 to the board of county commissioners of 
another county by entering into a contract, pursuant to ICC. 
307.15 and R.C. 307.16, that provides for the implementation of 
a joint-county program established in accordance with 
(1990-1991 Monthly Record, vol. l] Ohio Admin. Code 
5139-55-04 at 662 and that specifically provides for the transfer 
of such money to the board of county commissioners of such 
other county. 

2. 	 The transfer of money received by a county as a grant from the 
Department of Youth Services pursuant lo R.C. 5139.33 to the 
board of county commissioners of another county under the terms 
of a contract pursuant to R.C. 307 .15 and R.C. 307 .16 must 
comply with the requirements of R.C. 5705.41. 

To: John G. Gosllng, Vinton County Prosecuting Attorney, McArthur, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, July 15, 1991 

I have before me your request for an opinion regarding the proper procedure 
through which the Vinton County Commissioners and the Vinton County Auditor can 
transfer funds received pursuant to R.C. 5139.33 to the Board of County 
Commissioners of Hocking Countyl as part of an eleven-county regional project in 
which Vinton County will participate. You have indicated that Vinton County shall 
receive $5,301 in such funds and proposes lo contribute the money lo the regional 
project. 

R.C. 5139.33, which became effective June 28, 1990, Am. Suh. S.13. 268, 
I 18th Gen. A. (1990), requires the Department of Youth Services to make grants "to 
encourage counties to use community-based programs ,,nd services for juveniles who 
arc adjudicated delinquent children for the commission of acts that would be felonies 
if committed by an adult." R.C. 5139.33(A). In order to receive such a grant, a 

In your letter requesting my opinion, you asked how the funds received 
by Vinton County pursuant to R.C. 5139.33 could be transferred to the 
Hocking County Board of County Commissioners and the Hocking County 
Juvenile .Judge as "lead judge" for the regional project. I note that thl' 
relevant administrative rules in effect at the time of' your request required a 
"lead judge" to represent the region and to administer the program, including 
certain financial matters. [1990-1991 Monthly Record, vol. l) Ohio Adm in. 
Code 5139-55-04(8)(2) at 316. However, the current adm inistra live rules 
specify instead that "[jjoint-county programs shall be implemented in 
accordance with section 307.15 of the Revised Code." 11990-1991 Monthlv 
Record, vol. l) Ohio Admin. Code 5139-55-04(A)(2) at 662. I assume th,11 
the reference in your letter to a "lead judge" was based on the former rule in 
effect at the time, and I therefore have not addressed the issue ol' a "lC'ad 
judge" in this opinion. 



2-173 1991 Opinions OAG 91-031 

county must file an application in accordance with R.C. 5139.33 and with rules 
adopted by the Department of Youth Services pursuant to R.C. 5139.33(0). 
Specifically, [1990-1991 Monthly Record, vol. l] Ohio Admin. Code 5539-55-04 at 
662, provides that "a county is allowed to apply for a grant ;inder this program as a 
single county or as part of a joint-county application." However, the actual 
distribution of funds by the DeJJarlment of Youth Services is made "on a per capita 
basis to each county that applies and complies with division (B) of Section 5139.33 of 
the Revised Code, as well as Chapters 5139-55 and 5139-57 of the Administrative 
Code." [1990-1991 Monthlv Record, vol. I] Ohio Admin. Code 5139-55-08 at 663. 
Although neither the statute nor the rules specifically authorize the transfer of 
funds from one county to another county within a joint county program, rule 
5139-55-04(A)(2) provides that "[j]oint-county programs shall be implemented in 
accordance with section 307.15 of the Revised Code." 

R.C'. 307.15 provides that "[t]he boards of county commissioners of any two 
or more counties may contract with each other or by contract create any joint 
agency to exercise any power, perform any function, or render auy service which any 
hoard of county commissioners may exercise, perform or render." Thus, the Board of 
County Commissioners of Vinton County has the authority pursuant to R.C. 307.15 to 
enter into a contract with one or more other counties in order to implement a 
joint-county program. Alternatively, R.C. 307.15 gives the board of county 
commissioners the authority to create, by contract with the commissioners of any 
other county or counties, a joint agency to implement such program. In either case, 
R.C. 307.16 provides that "[a]ny agreement entered into by and between two or more 
boards of county commissioners shall specify the method of payment for the joint 
exercise of any power, the joint performing of any function, or the joint rendering of 
any service which method of payment shall be authorized and binding on the counties 
so long as the agreement is in effect." Thus, with respect to agreements entered 
into by two or more boards of county commissioners pursuant to R.C. 307.15, the 
method of payment for the joint performance of any function is a matter to be 
determined by agreement of such boards. In order for the funds received by Vinton 
County pursuant to R.C. 5139.33 to be transferred to the Board of County 
Commissioners of Hocking County, therefore, the Board of County Commissioners of 
Vinton County must enter into a contract, pursuant to R.C. 307.15 and R.C. 307.16, 
that provides for the implementation of the joint-county program established 
pursuant to rule 5139-55-04 and that specifically provides for the transfer of such 
funds to the Board of Cow1ty Commissioners of Hocking County. Such contract must 
be "assented to at a regular or special session of the board, and entered in the 
minutes of [the proceedings of the board] by the county auditor or clerk of the 
board." R.C. 305.25. 

With respect to grants made pursuant to R.C. 5139.33, R.C. 5705.42 provides 
that 

[w]hen the ...state or any department ... thereof makes a grant or loan 
of money to any political subdivision of this state to aid in paying the 
cost of any program, activity, or function of such subdivision ... the 
amo1111t thereof is deemed appropriated for such purpose by the taxing 
authority of the subdivision as provided by law and shall be recorded as 
such by the fiscal officer of the subdivision, and is deemed i11 process 
of collectio11 within the meaning of section 5705.41 of the Revised 
Code. 

"Subdivision" is defined to include "any county." R.C. 5705.0l(A). The "fiscal 
officer" of a county is the county auditor. R.C. 5705.0l(D). Thus, the county 
auditor shall record the amount of the grant pursuant to R.C. 5139.33 as 
appropriated, and such amount is to be considered "in process of collection" for 
purposes of R. C. 5705.41. 

R.C. 5705.41 specifies that "[t]axes and other revenue in process of 
collection... shall for the purpose of this section be deemed in the treasury or in 
process of collection and in the appropriate fund." R.C. 5705.41(0). Since the grant 
to the county pursuant to R.C. 5139.33 is for the specific purpose of encouraging th.: 
county "to use community-based programs and services for juveniles who are 
adjudicated delinquent children for the commission of acts that would be felonies if 
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committed by an adult," R.C. 5139.33(A), the appropriate fund for the grant money 
is a special fund established pursuant to R.C. 5705.09. R.C. 5705.09 requires a 
subdivision to establish "[a] special fund for each class of revenues derived from a 
source olher lhan the general property tax, which lhe law requires lo be used for a 
particular purpose." R.C. 5705.09(F). Thus, for purposes of R.C. 5705.41, the grant 
money received by the county pursuant to R.C. 5139.33 is deemed to be in the 
treasury or in process of collection and in a special fund pursuant to R.C. 5705.09(F). 

Moreover, R.C. 5705.41 limits the authority of the board of county 
commissioners and the county auditor with respect to grant money received pursuant 
to R.C. 5139.33. In relevant part, Il.C. 5705.41 provides that 

[n]o sub di vision or taxing uni l shall: 

(B) Make any expenditure of money unless it has been 
appropriated as provided in (R.C. Chapter 5705]; 

(C) Make any expenditure of money except by a proper warrant 
drawn against an appropriate fund; 

(D) ... make any contract or give any order involving the 
expenditure of money unless there is attached thereto a certificate of 
the fiscal officer of the subdivision that the amount required to meet 
lhe obligation or, in the case of a continuing contract to be performed 
in whole or in part in an ensuing fiscal year, the amount required to 
meet the obligation in the fiscal year in which the contract is made, 
has been lawfully appropriated for such purpose and is in the treasury 
or in process of collection to the credit of an appropriate fund free 
from any previous encumbrances. 

The requirement of paragraph (B) that any expenditure of money must be 
appropriated as provided in R.C. Chapter 5705.41 is satisfied since a grant by a 
department of the state is "deemed appropriated" pursuant to R.C. 5705.42. 
Paragraph (C) requires the expenditure of grant money to be made by proper warrant 
against the "appropriate fund," which is, as determined above, a special fund 
established pursuant to R.C. 5705.09(F). See also R.C. 321.15 ("[n)o money shall 
be paid from the county treasury, or transferred to any person for disbursement, 
except on warrant of the county auditor"). Finally. paragraph (D) requires that the 
contract made by the board of county commissioners pursuant to R. C. 307 .15 and 
R.C. 307.16 bear the certificate of the county auditor that the amount of money to 
be transferred under the terms of such contract has been lawfully appropriated and 
is in the treasury or in process of collection to the credit of the appropriatr. 
unencumbered fund. Since, pursuant to R.C. 5705.42, the amount of the grant is 
deemed to be lawfully appropriated and in process of collection and, pursuant to 
R. C. 5705.41, is deemed to be in the appropriate fund, the county auditor may issue 
such certificate with respect to the amount of the gr.,nt money received pursuant to 
R.C. 5139.33, provided the fund to which such money is credited is unencumbered. 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby advised, that: 

I. 	 A board of county commissioners may transfer money received 
by a county as a grant from the Department of Youth Services 
pursuant to R.C. 5139.33 to the board of county commissioners of 
another county by entering into a contract, pursuant to R.C. 
307.15 and R.C. 307.16, that provides for the implementation of 
a joint-county program established in accordance with 
[I 990-1991 Monthly Record, vol. I] Ohio Admin. Code 
5139-55-04 at 662 and that specifically provides for the transfer 
of such money to the board of county commissioners of such 
other county. 

2. 	 The transfer of money received by a county as a grant from the 
Department of Youlh Services pursuant to R. C. 5139.33 to the 
board of county commissioners of another county under the terms 
of a contract pursuant to R.C. 307.15 and R.C. 307.16 must 
comply with the requirements of R.C. 5705.41. 




