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BOARD OF TRUSTEES OF A COUNTY TUBERCULOSIS HOS­

PITAL-DEPOSIT ANY SURPLUS FUNDS IN THEIR CON­

TROL-IN DESIGNATED AND QUALIFIED PUBLIC DEPOSI­

TORIES-§339.26, RC. 

SYLLABUS: 

Section 339.26, Revised Code, requires the board of trustees of a county tuber­
culosis hospital to deposit any surplus funds in their control and custody in designated 
and qualified public depositories. 

Columbus, Ohio, April 18, 1960 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading: 

"On August 22, 1957, we received an opinion from your pre­
decessors in office regarding the authority of the Board of Trustees 
of the county tuberculosis hospital investing its surplus funds in 
obligations of the United States. This opinion was number 958 
and in the conclusion of the opinion it was stated that legislature 
had clearly indicated that the Board of Trustees did not have the 
power to invest surplus funds. 
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"'Fhe opinion also specifically cited Sections of the Uniform 
Depository Act which are 135.12 and the following sections. The 
opinion infers that the Board of Trustees may not deposit its 
funds in a bank account bearing interest but does not specifically 
state so. 

"The Wm. Roche Memorial Hospital, which is· a tuberculosis 
hospital in Lucas County, nDW has over $500,000. in surpfas 
funds and they have requested our opinion as to whether or not 
this may be deposited either in banks or savings or loan associ­
ations in accounts bearing interest. I would appreciate your advice 
in this matter." 

Your letter refers- to Opinion No. 958, Opinions of the Attorney 

General for 1957, page 394, issued by my immediate predecessor. The 

question submitted by your office to my predecessor was whether a board 

of trustees of a county tuberculosis hospital may invest surplus funds in 

obligations of the United States. The then attorney general advised that: 

"The board of trustees of a county hospital has no authority 
to invest an,y surplus £mids in their control and custody in any 
bonds or other interest bearing obligations." 

I agree with said opinion. I do not follow yom· conclusions as stated 

m instant request, wherein you state "The opinion i:nfers that the hoard 

of trustees may not deposit its funds in a bank account bearing interest but 

does not specifically state so." Reference is made to Section 135·.12 et 

seq., Revised Code, apparently to• support your conclusions. Section 135.12, 

Revised Code, reads : 

"Whenever, during a period of designation, the amount of 
the public moneys of the state or of a subdivision is in excess of 
the aggregate amount of inactive and active deposits as estimated 
by the proper governing board prior to the beginning of the period 
of designation, and the board find3 that all or part of such excess 
should be deposited as inactive deposits and that s1'1£1~. excess• can­
not be so deposited in existing depositories of the inactive funds 
of the state or the subdivision because of the limitations of sec­
tions 135.01 to 135.23, inclusive, of the Revised Code, the board 
shall meet and designate additional public depositories of the in­
active deposits of public moneys subject to its control for a period 
commencing on a specified date and ending on the date of the 
expiration of the current period of designation. Sections 13'5.07, 
135.08, and 135.09 of the Revised Code shall be complied with i1-1 
awarding and maintaining inactive deposits for such period. 

"If such portion of such excess amount a:s the board finds 
should not be deposited as inactive deposits is,. wher.1, ad'ded to 
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the amount of active deposits of the state or subdivision which the 
board estimates to be deposited or subject to deposit during the 
remainder of the period of designation, greater than the aggre­
gate amount of active deposits of such public moneys, applied for 
by the existing depositories thereof, the board shall, at such meet­
ing, award the active deposits of the public moneys subject to 
its control to public depositories thereof for a like period. Sec­
tions 135.07 and 135.10 of the Revised Code shall be complied 
with in awarding and maintaining active deposits for such period. 

"If, after compliance with sections 135.01 to 135.23, in­
clusive, of the Revised Code, requiring the deposit of public 
moneys in public depositories, the amount of public moneys of 
the state or of a subdivision is in excess of the aggregate amount of 
such deposits, and the board finds that such excess cannot be de­
posited in public depositories because of the limitations of such 
sections, such board may order the treasurer to invest any part 
of such excess in bonds, notes, certificates of indebtedness, trea­
sury bills, or other securities, issued by and constituting direct 
obligations of the United States, or obligations of the state of 
Ohio issued pursuant to the authority of Section 2e, Article 
VIII, Ohio Constitution, provided that only such obligations as 
will mature or are redeemable at the option of the holder within 
two years from the date of purchase shall be eligible securities 
for such investments. Any order of the board directing the trea­
surer to invest public moneys shall specifically state the amount 
of public moneys to be invested and shall specifically describe the 
securities to be acquired. 

"* * *" 

However, tuberculosis hospitals are established by special statutes, 

Sections 339.20 et seq., Revised Code. In the situation here under discus­

sion we are specifically concerned with a county tuberculosis hospital, the 

establishment of which hospital is authorized under the provisions of Sec­

tions 339.31 et seq., Revised Code. Section 339.32, Revised Code, provides 

that the boards of trustees of such hospitals have all the powers conferred 

by Sections 339.21 to 339.30, Revised Code, on a board of trustees of 

district hospitals for the care of tubercular patients. It follows that Section 

339.26, Revised Code, pertaining to the handling of funds by the board 

of trustees of a county tuberculosis hospital, is here applicable. Such sec­

tion reads in part : 

"All taxes levied by the board of county commissioners under 
section 339.25 of the Revised Code shall, when collected, be paid 
over to the board of trustees of the district tuberculosis hospital, 
upon the warrant of the county auditor, at the same time that 



school and township moneys are paid to the respective treasurers. 
The board of trustees shall give a receipt for such funds and 
deposit them to its credit in banks or trust companies designated 
by it. Such banks or trust companies shall furnish security for 
every such deposit to the extent and in the manner provided in 
section 135.16 of the Revised Code but no such deposit shall other­
wise be subject to the provisions of sections 135.01 to 135.23, 

inclusive, of the Revised Code. Thereupon, such funds may be dis­

bursed by the board of trustees for the uses and purposes of such 

hospital, and shall be accounted for as provided in section 339.23 

of the Revised Code. * * *" (Emphasis added) 

Section 135.16, supra, deals exclusively with deposits of public moneys 

in public depositories but confers no authority for the investment of such 

moneys in securities mentioned in Section 135.12, supra, or in securities 

of any kind. 

It is my opinion that there is a clear and definite distinction between 

interest bearing investments and deposits in designated and qualified public 

depositories, even though such depositories pay interest on deposits. The 

distinction is that deposits made in designated and qualified public deposi­

tories are not investments within the meaning of the foregoing sections. 

Such "deposits" do not fluctuate in value as to principal amount deposited, 

whereas the principal amount "invested" in interest bearing obligations, in­

cluding obligations of the United States, are subject to market activities. 

This is recognized by the legislature as provision is made in Section 

135.12, supra, to sell such securities "at the then current market price," 

and that members of the board shall not be held accountable "for any loss 

occasioned by sales of securities at prices lower than their cost." 

In Opinion No. 958, my predecessor very well stated the reasons why 

surplus funds of a county tuberculosis hospital are not subject to Section 

135.12, Revised Code. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion and 

you are advised that Section 339.26, Revised Code, requires the board of 

trustees of a county tuberculosis hospital to deposit any surplus funds in 

their control and custody in designated and qualified public depositories. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




