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558 OPINIONS 

r. CEMETERY LOTS-PROCEEDS ARISING FROM SALE BY 
TRUSTEES-MUST BE USED TO IMPROVE AND EMBEL­
LISH CEMETERY GROUNDS-SECTION 3449 G.. C. 

2. TOWNSHIP TRUSTEES-POWERS AND PRIVILEGES­
STATUTORY. 

3. NO STATUTORY AUTHORITY TO ESTABLISH TRUST 
FUND FROM PORTION OF PROCEEDS DERIVED FROM 
SALE OF CEMETERY LOTS-PROCEEDS ONLY AND NOT 
CORPUS OF TRUST FUNDS WOULD BE USED TO IM­
IMPROVE AND EMBELLISH CEMETERY GROUNDS. 

SYLLABUS: 

1. Under the terms of Section 3449, General Code, the proceeds arising from 
the sale of cemetery lots by any trustees must be used in improving and embellishing 
the cemetery grounds. 

2. Township trustees possess only such powers and privileges as may be 
delegated to or conferred upon them by statute, or such powers as are necessarily 
implied from those granted. 

3. There is no statutory authority, .and the authority may not be necessarily 
implied, to establish a trust fund from a portion of the proceeds derived from the 
sa.le of cemetery lots, where only the proceeds and not the corpus of such trust 
fund would be used in improving and embellishing the cemetery grounds. 

Columbus, Ohio, October 4, 1951 

Honorable Seabury H. Ford, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Board of Trustees of Nelson Township in this county 
desire to establish a trust fund for the perpetual care · of the 
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Township Cemetery out of a portion of the funds received from 
the sale of lots as they are sold. For example, they would sell 
a lot for $75.00, of which they would segregate $25.00 to a fund 
to be administered by the Trustees to be added to as each lot is 
sold in the same manner. 

"The question is, is it legal for them to do this? Second, 
if so, in what would they be permitted to invest the funds or fund 
thereby created?" 

I assume from your question that you have in mind establishing a 

trust fund from a portion of the amounts received from the sale of each 

lot, and that the amounts received would be used to establish the corpus 

of the trust, and further, that only the income from such trust fund would 

be used in improving and embellishing the cemetery grounds. 

Upon the basis of these assumed facts, I shall proceed to answer your 

question by first examining Section 3449, General Code, which reads as 

follows: 

"The proceeds arising from the sale of such lots shall be used in 
improving and embellishing such grounds, and the trustees shall 
build and maintain proper and secure fences around all such 
cemeteries, to be paid for from the township funds." 

From this section, it is clear that the funds arising from the sale of 

lots in the township cemetery are to be used only to improve and embel­

lish such grounds. This appears to be the only section of the General 

Code having to do with the use of funds derived £~om the sale of cemetery 

lots. 

Section 5625-9, General Code, deals with the establishment of a 

special fund and is applicable to the funds received from the sale of lots. 

This Section reads as follows : 

"(f) A special fund for each class of revenues derived from 
a source other than the general property tax, which the law 
requires to be used for a particular purpose." 

This section is, in my opinion, mandatory and the entire proceeds 

must be placed in the fund and used only for the purpose expressly stated 

in Section 3449, General Code. A fund such as this, it should be noted, 

does not return to the general fund at the encl of the year but remains 

in this status until expended by the Township Trustees. 
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The township is a territorial and political subdivision of the state 

and is established exclusively for public purposes connected with the 

administration of the local government. The townships, therefore, possess 

only such powers and privileges as may be delegated to or conferred upon 

them by statute or such other powers as are necessarily to be implied 

from those granted. Hopple v. Brown Twp. 13 O.S. 31 I ; New London 

Twp. v. Miner, 26 O.S. 452. See also 39 Ohio Jurisprudence 276. The 

powers and privileges of township trustees must be strictly construed. 

Johnson v. Grunkenmeyer, 8 O.N.P. 274, II O.D. 412. See also 39 

Ohio Jurisprudence 276. 

Township trustees are by Statute authorized within certain limita­

tions to levy a tax for the purpose of defraying certain expenses in con­

nection with township cemeteries. Section 3444, General Code, reads as 

follows: 

"To defray the expenses of such purchase or appropriation, 
inclosing and improving of such lands, the trustees may levy for 
one or more years a tax sufficient for that purpose, not to exceed 
two thousand dollars in any one year, and each year thereafter 
such sum as may be necessary for the needful care, supervision, 
repair, and improvement of such cemeteries." 

It should be noted that this section makes it possible to levy a tax 

to provide for "needful care, supervision, repair, and improvement of 

such cemeteries." This would seem to indicate that the Legislature in­

tended that this method of obtaining funds to maintain the cemetery 

should be followed. 

Section 3457, General Code, reads as follows: 

"The township trustees may receive by gift, devise, bequest, 
or otherwise, any money, securities or other property in trust, 
as a permanent fund to be held and invested by them and their 
successors in office, the income therefrom to be used and ex­
pended under their direction, in the care, improvement and beau­
tifying of any burial lot designated and named by the person 
making such gift, devise or bequest, in any township cemetery 
over which such trustees have jurisdiction." 

This section gives the township trustees the power to hold in trust 

as a permanent fund amounts of money which they may receive by gift, 

devise, bequest, or otherwise, any money, securities or other property. 

The trustees may hold these amounts or items in trust to be expended 
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under their direction and care. However, it 1s my considered op1mon 

that this section providing that certain monies and properties may be 

held in trust for perpetual care does not include amounts which may be 

received from the sale of lots in the township cemetery. This particular 

section relates only to funds received by trustees otherwise than from 

the sale of lots. 

Since the authority of the township trustees is statutory in nature 

and must be strictly construed, it may not be interpreted to include the 

establishment of a trust fund for perpetual care, as the funds received 

from the sale of lots would be used to create the corpus of the trust and 

only the income therefrom would be used for the actual improvement and 

embellishment of the grounds. 

It is significant to note that union cemeteries have been given the 

express power by Section 4193-1, General Code, to establish perpetual 

trust funds for cemetery care. The pertinent part of said section reads 

as follows: 

"* * * and such board of cemetery trustees shall together 
with other powers herein granted have the power to create a 
permanent endowment fund for the express purpose of keeping 
such cemetery clean and in good order and may add to the price 
regularly charged for lots therein a sum for said purpose or may 
receive gifts for said purpose or may enter into separate agree­
ments with the purchasers of such lots whereby an agreed part 
of the purchase price of said lot or lots shall be and constitute a 
permanent fund, or may receive individual gifts for said fund, the 
income thereof to be used for the upkeep and care of such lot 
or lots and when any such fund or funds shall have been received 
or created, the same shall be a permanent fund for such use and 
the income therefrom shall be used for the said purpose and for 
no other purpose and the principal sum shall be kept and invested 
under the same terms and conditions fixed by law for the invest­
ment of the funds of a minor or his guardian. * * *" 

It is further significant that no express authority has been given 

the townships to establish such a trust. We must, therefore, assume that 

the Legislature intended to withhold such authority. 

It is, therefore, my considered opinion and you are so advised that: 

I. Under the terms of Section 3449, General Code, the proceeds 

arising from the sale of cemetery lots by any trustees must be used in 

improving and embellishing the cemetery grounds. 
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2. Township trustees posses only such powers and privileges as may 

be delegated to or conferred upon them by statute, or such powers as are 

necessarily implied from those granted. 

3. There is no statutory authority, and the authority may not be 

necessarily implied, to estabfo:h a trust fund from a portion of the proceeds 

derived from the sale of cemetery lots, where only the proceeds and not 

the corpus of such trust fund would be used in improving and embellish­

ing the cemetery grounds. 

Since I have reached the conclusion that trustees may not establish 

such trust fund, it is not necessary to answer your further inquiry. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




