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tion, be elected. The legislature directed that such appomted board should or­
ganize so that its proceedings would be orderly, but did not provide specific 
terms for its officers as it did for those of regularly elected boards. 

vVith respect to elected boards, the apparent intent of the law is that they 
shall elect their own officers and that they shall not elect them for terms running 
beyond the life of the board. This is evidenced by the provision that the term of 
a clerk be limited to two years at most, or for no longer time than until a new 
board organizes. It should be noted that the life of a board of education is two 
years. That is to say that the terms of some members on the board expire each 
two years and new members arc elected, providing the scheme of electing boards 
of education, and of the organization of those boards, as set up by the school code 
of 1904, is carried out. See repealed Sections 4713, Opinions of the Attorney 
General for 1928. page 506. 

In accordance with the policy of permitting each board to elect its own 
officers, I am of the opinion that a temporary board appointed for a newly 
created school district does not have the power to ekct. a clerk for a longer 
time than until the expiration of t!1e life of the board, that is, until a board regu­
larly elected in accordance with the statute, to succeed the appointed boar<!, 
qualifies and organizes as provided by Section 4747, General Code. 

1 am therefore of the opinion, with reference to the specific matter set up 
in your inquiry, that the board of education appointed by the Brown County 
Board of Education for the Fayetteville-Perry School District created on Sep­
tember 30, 1929, did not possess the power to elect a clerk whose term should 
extend beyond the time that a board of education elected to succeed the said ap­
JJOinted board should qualify and organize in accordance with Section 47-17, 
General Code. 

Respectfully, 
GILBERT BEITMAN, 

A 1/orney General. 

3971. 

BOARD OF EDUCATION-UNAUTHORIZED TO PUBLISH BULLE­
TIN-SPECIFIC CASE. 

SYLLABUS: 

L School districts are political subdi<•isions of the state, created for the P1tr­
pose of maintaining and admi11istering a S}•stem of public education. Botzrds of 
education for these school districts, are ar111s or agencies of the state for the pro­
motion of education throughout the state. 

2. Boards of education, iu their financial transactions, are limited strictly to 
the powers granted to them by statute. 

3. A board of education is "<l'itlzout authority to publish, at public expense, 
Slt/Jerintendents' bulletins or other bulletins or reports with reference to the acti7•i­
ties of the schools u11der their jurisdiction. 

CoLUMBUS, OHIO, January 21, 1932. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"May the Board of Education of the Cincinnati City School District 
pay to 'The School Index', a paper published by teachers in the High 



92 OPINIONS 

School, as a private venture, for the publication of the Superintendent's 
Bulletin, the nature of which is indicated in the first colurr.n of the 
enclosed clipping of 'The School Index'." 

"The School Index" is a paper published, as you state, as a private enter­
prise. It circulates largely among the patrons of the Cincinnati schools as sec­
OIHI-class mail, is published "every Friday of the school year", and purports to 
be "an exponent of the Cincinnati school system" "for teachers and parents". 
The subscription price is $1.50 per year. Its editor and publisher is connected 
with the Cincinnati schools. There is an advisory editorial board of six mem­
bers all of whom I understand, are teachers in the Cincinnati schools. One 
member of this board is elected by the principals of schools in the Cincinnati 
Jistrict, another by the teaching body, and a third by the Mothers' Federation. 

The issue of The School Index, of December 8, 1931, submitted with your 
inquiry, consists of eight pages, approximately eleven by fifteen and a half inches, 
with four columns of printed matter on each page. In addition to a large 
amount of advertising, there are several announcements of meetings of teachers 
and committees. of concerts and other entertainments, a calendar for teachers, 
the program of the holiday session of the State Teachers' Association, various 
comments on school administration, some personals, and a copy of the "Super­
mtcndcnt's Bulletin." This bulletin is carried on the first page, and takes up 
little more than two columns. About one-third of this bulletin is an apprecia­
tion of the work of a retiring member of the Cincinnati Board of Education, 
another third consists of comments and a quoted extract from an announcement 
addressed by the secretary of one of the luncheon clubs of the city to its mem­
bership, with reference to an address to be made to the club on the following 
week. The remainder of the bulletin consists of an annuoncement of the annual 
holiday meeting of the Ohio Educational Association to be held in Columbus, and 
a notice of the observance of "Girls' Week" by the Cincinnati. schools. 

Your inquiry resolves itself into two questions: 

(1) Whether or not a board of education may pay from public 
funds for the publication of a superintendent's bulletin, such as this 
one. 

(2) \Vhether or not, if authority exists for the publication of this 
bulletin, publication of it may be made in a paper such as The School 
Index. 

School districts are political subdivisions within the state, created for the 
purpose of maintaining and administering a system of public education. The 
maintenance of the public school system is a state function, and boards of educa­
tion arc anns or agencies of the state, created by the legislature of the state, for 
the purpose of administering locally, within the several school districts, the state's 
policies and regulations with respect to the schools. See Board of Educatiu11 of 
Cinci111wti vs. Volk, 72 0. S., 469, at page 480. 

Vv'ith respect to certain phases of school administration, boards of education 
have had delegated to them broad powers, and they possess, by force of this dele­
gation, wide discretion, as for instance, in the making of rules and regulations 
to govern the conduct of teachers and pupils in the schools, the selection of school 
sites, and similar matters. With respect to school district property and the ex­
pending of school funds, hoards of education act in the capacity of mere trustee• 
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and their powers with respect thereto arc limited strictly to those delegated to 
1!1em by the legislature. Being agencies or arms of the state, boards of educa­
tion arc said to possess only such powers as are expressly granted to them or 
incidentally necessary to carry out such express grants of power. This rule has 
been consistently referred to and applied by the courts of this state and elsewhere 
in a number of cases. Reference has been made to it so frequently in opinions 
of this office as to scarcely merit its extended discussion at this time; it has be­
come suclt a settled rule of law by its repeated and universal application as to be 
beyond dispute. See Schwing vs. McClure, 120 0. S., 335; State ex rei Clarke vs. 
Cook, 103 0. S., 465. In the latter case, the Supreme Court likened boards of 
education to county commissioners, of whom it has been said in many cases, that 
so far as financial transactions are concerned, they are vested with limited powers 
only. In Joues, Anditor vs. Commissioners of L1tcas County, 57 0. S., 189, it is 
said: 

"The board of county commtsstoners represents the county in re­
spect to its financial affairs only so far as authority is given to it by 
statute." 

See also Peter vs. Parkinson, 83 0. S., 36, State ex rei. Locher, Prosemtiny 
Attorney vs. Menning, 95 0. S., 97, State ex rei. A. Bentley & Sons Company vs.' 
rierce, Auditor, 96 0. S., 44. In the Bentley case, supra, the principle that ad­
ministrative boards, such as boards of education and boards of county commis­
sioners, have delegated powers only, and are strictly limited to the powers so 
delegated, is further restricted by the rule stated in the third branch of the syllahus, 
which reads as follows: 

"In case of doubt as to the right oi any administrative board to 
expend public moneys under a legislative grant, such doubt must be 
resolved in favor of the public and against the grant of power." 

Boards of education do not possess any so-called home rule powers; this is 
definitely settled by tlw case of Miami County vs. Dayton, 92 0. S., 215, where it 
is said, in the eighth branch of the syllabus: 

"The doctrine of home rule does not now, and never did, have 
any application to the governmental affairs of a state or the govern­
mental affairs of a district within the state created by the state for the 
exercise of certain state sovereign powers." 

A search of the statutes, which are the source of all power of a board of 
eJucation, discloses that the oaly grant of power to a board of education to 
publish, at public expense, any report or bulletin is found in Section 291, General 
Code, ·which directs the fiscal officer of each political subdivision or taxing dis­
trict to publish a financial report of the subdivision or district in such form as 
the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices may direct. 

I know of no other or further grant of power to a board of education to 
publish reports or bulletins at public expense. In its absence, we must conclude 
that the power does not exist, and that a .board of education may not publish 
bulletins or reports of any kind, and pay for such publication from public fund3. 

A some\\ hat similar question relating to the power of a board of health, was 
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submitted to a former Attorney General. See Opinions of the Attorney General 
for 1927, page 969. The question thc1·c submitted was whether or not a city board 
of health might la\\ofully expend its funds to pay the cc.st of printing and publish­
ing a report of its activities in the form of a bulletin. In the course of his opinion, 
the Attorney General said: 

"In order, therefore, for a city board of health to be justified in 
expending its funds to pay the cost of printing and distributing a quar­
terly report such as the one under consideration, authority to make such 
expenditure must be found in some statute. * * * A search of the 
statutes £ails to reveal any specific or implied authority conferred upon 
such boards of health to publish quarterly reports such as the one under 
consideration or to publish other periodical reports." 

Moreover, even if authority were granted to a board of education to publish 
bulletins of the kind mentioned, and it were authorized to make publication thereof 
in a newspaper of general circulation, as most such grants of power do provide, 
it woulrl not be allowable to publish them in "The School Index" as this publica­
tion, in my opinion, is not a "newspaper oi general circulation," within the mean­
ing of that phrase, as used in such statutes. In an opinion of a former Attorney 
General, found in Opinions of the Attorney General for 1928, at page 696, it j~ 

l1cld: 

"A paper or magazine published by the student body for the public 
schools of a county school district, issued monthly during the school year 
only, and containing no general news of interest to the reading public, 
other than news strictly pertainmg to the activities of the county schools 
and the students therein, is not a 'newspaper' in the sense that the word is 
used in Section 291, General Code, requiring the publication of the finan­
cial report of school districts in a 'newspaper' published or of general 
circulation in the district." 

vVhilc no doubt the usc of the publication in question provides a convenient 
means for the distribution of information from the superintendent to the teachers, 
and the superintendent has authority to disseminate such information otherwise 
than by this method, yet I am confronted with the general rule which has hereto­
fore been discussed with respect to the financial powers of boards of education 
and especially the uniform rulings of past Attorneys General as well as the courts 
to the effect that, in order to justify an expenditure for advertising, there must 
exist statutory authority therefor. I am consequently constrained to hold agaiast 
the existence of the authority here questioned, even though the expenditure be in 
all respects commendable in this instance. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the 
Cincinnati Board of Education is not authorized to pay the publishers of "The 
School Index" for the publication of a superintendent's bulletin. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney Geuc-ral. 


