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r. ELECTION-REQUIREMENT, EACH MEMBER OF CON­
TROLLING COMMITTEE BE A RESIDENT AND QUALI­
FIED ELECTOR OF DISTRICT, WARD OR PRECINCT HE 
IS ELECTED TO REPRESENT, IS A CONTINUING RE­
QUIREMENT-MEMBER MUST MEET PROVISIONS OF 
SECTION 4785-62 G. C. IN ORDER TO QUALIFY AND 
HOLD SUCH POSITION. 

2. CONTROLLING COMMITTEEMAN-SECTION 4785-So G. C. 

PROHIBITS WRITE-INS FOR POSITION. 

3. PRECINCTS - CHANGE - IF NO QUALIFIED PERSON 
FILED PETITION FOR COMMITTEEMAN FROM A NEW 
DISTRICT AND NO ELECTION CAN BE HELD FOR POSI­
TION, CONTROLLING COMMITTEE AUTHORIZED TO 

FILL VACANCY-SECTIONS 4785-22, 4785-65 G. C. 

SYLLABUS: 

1. The requirement in Section 4785-62, General Code, that each member of a 
controlling committee be a resident and qualified elector of the district, ward or 
precinct which he is elected to represent is a continuing requirement which the 
member must meet in order to qualify and to hold such position. 

2. Section 4785-80, General Code, as amended by the 98th General Assembly, 
prohibits write-ins for the position of controlling committeeman. 

3. If due to action of a county board of elections rearranging, changing or 
dividing precincts, pursuant to Section 4785-22, General Code, no qualified person 
has filed a petition for committeeman from the new district, and, therefore, no 
election can be held for the position, the controlling committee is authorized by 
Section 4785-65, General Code, as amended, to fill the vacancy thus created. 
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Columbus, Ohio, April 21, 1950 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney 

County of Geauga, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Board of Elections of my County under Section 
4785-22 has just started to establish and rearrange the election 
precincts in our County. 

"Under Section 4785-24, they started at least 30 days pre­
vious to any election as provided therein, but starting at this 
time has resulted in a complex situation. 

"In the first place, Section 4785-62 says, 'Each member of a 
controlling committee shall be a resident and qualified elector of 
the District, ward or precinct which he is elected to represent.' 
At the present time, the precincts are not changed and won't 
be until after the time of filing nomination petitions on February 
2, 1950. Therefore, the County Central Committee candidate 
will file in the regular manner for say the present precinct A and 
B, and by the time of election, he won't be a resident of Precinct 
A or B and, therefore, can't qualify if elected, because in chang­
ing the precincts, the Board of Elections now has him in Precinct 
C. Then, because before February 2, the new precincts won't 
yet be legally established, therefore, no one will be able to file as 
a candidate for nomination as central committeemen. 

''The Board would like your immediate opinion as to how 
to proceed to have a central committeeman for the newly estab­
lished precincts under these circumstances and what will happen 
to the committeemen elected for the old precinct, they not being 
residents of the same at the time of their election. Your opinion 
on these matters will greatly be appreciated." 

As indicated in your letter, Section 4785-2:2 of the General Code 

authorizes boards of elections "to establish, define, divide, rearrange and 

combine the several election precincts within their jurisdiction * * *." Sec­

tion 4785-24, General Code, requires that a board of elections commence 

its action to change a precinct at least thirty days previous to any election. 

Said section provides as follows : 

''vVhen the board deems it necessary to change, divide or 
combine any precinct, or to locate a polling place outside the 
boundaries of a precinct, it shall, at least thirty days previous to 
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any election, give ten days notice by posting a notice in a con­
spicuous place in the board's offices and in at least one con­
spicuous place in such precinct, stating that such question will be 
considered on a day named in the notice. On such day, or some 
subsequent day to which the matter may be adjourned, the ques­
tion of dividing, changing or combining such precinct, or of locat­
ing such polling place shall be heard. If there are no remon­
strances against such question, the board of elections shall declare 
in favor thereof and designate the precincts so established, or the 
location of such polling place. If twelve electors of such precinct 
remonstrate against such division, change, combination or loca­
tion of such polling place, the matter shall be heard at a public 
hearing to be called by the board and determined; and such order 
shall be made for or against such division, change, combination, or 
location of such polling place, as is deemed proper. When the 
location of a polling place has been changed either within or 
outside a precinct the board shall notify each of the registrants 
in such precinct of such change by mail." 

You also refer to Section 4785-62, General Code, which requires, 

among other things, that "Each member of such controlling committee shall 

be a resident and qualified elector of the district, ward or precinct which 

he is elected to represent." You assume that the proposed change in the 

precincts of the county now being undertaken by the county board of 

elections will become effective prior to the primary election this spring 

even though under the provisions of Section 4785-25, supra, it appears 

possible that the proposed action of the board may be either postponed or 

upset if twelve electors of any precinct concerned remonstrate against the 

action affecting such precinct. However, since the possibility of conflict is 

readily apparent, I shall accept your assumption and endeavor to answer 

the question raised by the board of elections. 

I am not aware that any court of law m Ohio has had occasion to 

pass upon the precise question confronting the election officials of your 

county. It is clear that the requirement that a member of the controlling 

committee be a resident and qualified elector of the district, ward or pre­

cinct which he is elected to represent is a continuing requirement. "Re­

moval from the precinct or district from which a committeeman was 

chosen" is noted in Section 4785-65, General Code, as one of the cases 

where vacancies may occur within such committee. 

I believe one of the questions which I had before me in Opinion No. 
1070, rendered October 5, 1949, is analogous to your situation. In answer 
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to the question concerning the effect of a change in a local school district 

upon a nominating petition filed for the board of education of the old 

district, I stated my opinion in branch 3 of the syllabus as follows : 

·'3. Nominating petitions filed by candidates seeking elec­
tion as members of a board of education of a school district which 
has been abolished by action of a county board of education pur­
suant to Section 4831-1 of the General Code, are invalid." 

Since the board of elections appears to be acting within the scope of 

its duties in changing or rearranging the precincts and the residence re­

quirement with respect to controlling committeemen is continuing, I can 

not avoid the conclusion that a person who has filed a petition for con­

trolling committeeman of the district where he is residing at the time loses 

his eligibility for such position if upon redistricting, in accordance with 
law, his place of residence is outside the district for which he has filed a 

nominating position. 

I realize that the situation may result where no qualified person has 

filed a petition for a newly arranged district; and under a recent amend­

ment of Section 4785-So of the General Code, prohibiting write-ins for 

committeemen, a vacancy in the position would thus be created. Though 

I am reluctant to interpret the law in such a manner as to restrict or limit 

a voter's right to a free expression of his choice, I do not feel at liberty 

to fly in the face of clear and unequivocal statutory language. The stat­

utory provision prohibiting write-ins for committeemen, to which I have 

referred, reads as follows: 

"Section 4785-80. "* * * provided, however, that inasmuch as 
candidates for the office of delegate and alternate to the national 
and state conventions, member of the state central committee and 
member of the county central committee are elected at the primary 
election no blank space shall be left on the ballot after the names 
of the candidates for such office, and no vote shall be counted for 
any person whose name has been written in on said ballot for anv 
such offices. If no person files and qualifies as a candidate fo"r 
the office of member of the state central committee or member 
of the county central committee such office shall not appear on 
the ballot." 

In addition to adding the above provision to the election laws of 

Ohio, the 98th General Assembly enacted a corresponding amendment to 

Section 4785-65, General Code, authorizing the controlling or executive 

committee to fill vacancies created in the committee by "failure to elect." 
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(Am. S. B. No. 2o6, 98th General Assembly.) Thus, it is readily clear that 

the General Assembly of Ohio has provided that there shall be no write-ins 

for committeemen, and that if there should be a failure to elect a com­

mitteeman from any particular district in the county, the controlling com­

mittee shall fill the vacancy so created. 

In view of the preceding I am of the opinion that the requirement in 

Section 4785-62, General Code, that each member of a controlling com­

mittee be a resident and qualified elector of the district, ward or precinct 

which he is elected to represent is a continuing requirement which the 

member must meet in order to qualify and to hold such position. Further, 

Section 4785-80, General Code, as amended by the 98th General Assembly, 

prohibits write-ins for the position of controlling committeeman. It is 

also my opinion if clue to action of a county board of elections rearranging, 

changing or dividing precincts, pursuant to Section 4785-22, General 

Code, no qualified person has filed a petition for committeeman from the 

new district, and, therefore, no election can be held for the position, the 

controlling committee is authorized by Section 4785-65, General Code, 
as amended, to fill the vacancy thus created. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




