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OPINION NO. 89-039 
Syllabus: 

1. 	 Where an Injury of a person occurred in one county resulting in 
that person's death in another county, the coroner of the county 
in which the death occurred ha.:s exclusive jurisdiction to order an 
autopsy. 

2. 	 Where an autopsy is performed in the county in which a death 
occurred as a result of an injury in another county, R.C. 313.161 
requires the county in which the injury occurred to pay the costs 
of the autopsy. (1967 Op. Att'y Gen. No. 67-080 overruled.) 

To: Wllllam F. Schenck, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 8, 1989 

I have before me your request for my opinion regarding the application of 
R.C. 313.161. You indicate that accidents or other occurrences may cause injury to 
an individual in Greene County. As a result of these injuries, the individual may be 
transported to medical care in another county where that individual subsequently 
dies from the injuries sustained in Greene County. You have asked whether Greene 
County must pay the costs of the autopsy performed at the direction of the coroner 
in the other county. 

R.C. 313.01, which establishes the office of county coroner, states: 

A coroner shall be elected quadren'1ially in each county, who 
shall hold his office for a term of four years, beginning on the first 
Monday of January next after his election. 

As used in the Revised Code, unless the context otherwise 
requires, "coroner" means the coroner of the county in which death 
occurs or the dead human body is found. 

The definitional portion of R.C. 313.01 expressly assigns jurisdiction. The presence 
of a dead body or the site of a death in a particular county ls the factor that causes 
a coroner's jurisdiction to attach in a particular case. 1972 Op. Att'y Gen. No. 
72-037 at 2-142 ("the law in Ohio Is that the coroner of the county in which a dead 
body is first discovered under suspicious circumstances has jurisdiction to conduct 
the inquest"). Thus, it Is Implicit in 313.01 that the coroner of the county in which 
the injury occurred is without jurisdiction unless the death transpired there. 

When an unexplained death in the county is brought to the attention of a 
coroner, the coroner must determine the cause, manner, and mode of death. R.C. 
313.19. Pursuant to R.C. 313.12, a coroner's jurisdiction attaches only if a person 
"dies as a result of criminal or other violent means, or by casualty, or by suicide, or 
suddenly when in apparent health, or in any suspicious or unusual manner." 197~ Op. 
Att'y Gen. No. 73-123. To make the required determinations, a coroner has broad 
authority to gather information and to hold an inquest. See generally R.C. 313.11; 
R.C. 313.13; R.C. 313.17; 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-035. As part of the 
investigation, a coroner is specifically empowered to conduct an autopsy. R.C. 
313.13. 
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The Ohio General Assembly has expressly addressed the issue of costs of ar.. 
autopsy where the death and the injury causing the death occurred in two different 
counties, by enactini R.C. 313'.161, which states: 

Whenever an autopsy is performed, and the injury causing death 
occurred within the boundaries of a county other than the one in which 
the autopsy wu performed, such other county shall pay the costs of 
the autopsy. The cost of such autopsy shall be no greater than the 
actual value of the services of the technicians ar.ld materials used. 
Money derived from the fees paid for such autopsies shall be credited 
to the coronr.'• laboratory fund created in section 313.16 of the 
Revised Code. 

Thus, the rule is that the cost of an autopsy is paid by the county in which the injury 
occurTed rather than by the county in which the death occurTed or in which the dead 
body was found. R.C. 313.161, effective November 6, 1969, explicitly invalidated 
the rule on allocation or autopsy costs announced in 1967 Op. Att'y Gen. No. 67-080 

. that made the costs the responsibility or the county in which the death occurred. 

Therefore it is my opinion, and you are advised that: 

1. 	 Where an injury of a person ocCurTed in one county resulting in 
that penon11 death in another county, the coroner of the county 
in which the death occ\DTed has exclusive jurisdiction to order an 
autopsy. 

2. 	 Where an autopay la performed In the county In which a death 
ocCurTed u a result or an injury in another county, R.C. 313.161 
requires the county in which the injury occurred to pay the costs 
of the autopsy. (1967 Op. Att'y Gen. No. 67-080 overruled.) 




