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OPINION NO. 8&-011 

Syllabu1: 

l. 	 Pursuant to R.C. 307.42, a board of county 
commissioners may promulgate a regulation requiring a 
county employee to wear bis seat belt while operating 
a ·county owned vehicle on .county business. The board 
of county CO'IIUll.isaioners is without authority, however. 
to require a county employee to wear his seat belt 
while operating a privately owned vehicle on county 
business. 

2. 	 A board of county collU'llissioners is without authority 
to discipline an employee of an elected county 
official for failing to adhere to a regulation 
promulgated by the board of county commissioners 
pursuant to R.C. 307.42 relating to the use of a 
county owned vehicle. 

To: Wllfrld G. Duea, Preble County Proaecutlng Attorney, Eaton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, February 27, 1986 

I have before me your request for my opinion regarding 
whether a board of county commissioners may promulgate a 
regulation requiring a county employee to wear his seat belt 
while on county business and while he is operating either a 
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county owned vehicle or his own vehicle,l You have also 
asked if the board of county co11111issioners may discipline an 
employee for failing to wear his seat belt when the employee is 
an employee of an elected official. 

It is well settled that a board of Cl)Unty couissioners is 
a creature of statute and has only ti:iose powers· expressly
granted by statute or necessarily implied from such express 
powers. State ex rel. Shriver v. Board of conissioners. 148 
Ohio St. 277. 74 N,E,2d 248 (1947), Concerning the purchase or 
lease of motor vehicles by a board of county collJllissione.rs. 
R.C. 307.41 states: 

Whenever the board of county comaissioners 
dei:..ms it necessary to purchase or lease motor 
vehicles for its use. or for the use of any
department. coaaission. board. office. or agency
under its direct supervision. or for the use of any
elected county official or: bis employees. 'it shall 
adopt a resolution setting· forth the necessity for 
such purchase· or lease. together with a statement of 
the kind and nuaber of vehicles required and the 
estiaated cost of purchasing or leasing each. Upon
adoption of the resolution the board may purchase or 
lease such vehicles. subject to sections 307. 86 to 
307.92 of the Revised Code. (Emphasis added.) 

With respect to vehicles purchased or leaced pursuant to R.C. 
307.41. R.C. 307.42 states. in pertinent part: 

Motor vehicles purchased or leased as provided
by section 307. 4l of the Revised Code shall be for 
the use of the county commissioners or other county
officials. their use ~o be subject to the regulation
of the board of county commissioners. Vehicles 
shall be used by U:e officials. deputies. and 
employees in lieu of hiring vehicles unless the 
county vehicles are no: available for such use .••. No 
official or employee shall use or permit the use of 
any vehicle or any supplies for it. except in the 
transaction of public business or work of the 
county. (Emphasis added.) 

see R.C. 307.43 (prohibiting· a person from using a county
vehicle "for any purpose other than the transaction of official 
business or in a ridesharing arrangement established in 
accordance with [R.C. 1551,25]"). 

Pursuant to R.C. 307.41. a board of county commissioners 
may purchase or lease motor vehicles "for its use. or for the 

1 R.C. 4513.263, enacted in All. Sub. S.B. 54, ll6th Gen. 
A. (1986) (eff. May 6. 1986). provides. in pertinent pa.rt.
that no person shall operate an automobile on any street or 
highway unless he and any passengers in the front seat of 
the autoaobile are wearing all of the available elements of 
a properly adjusted occupant .restraining device. see 
generally R.c. 4513.99(P)-CI) (imposing fines for 
violations of R.C. 4513.263). Thus. after May 6. 1986, the 
driver and front-seat passengers of all automobiles must 
wear an occupant .restraining device. regardless of who 
operates the automobile or the purpose for which the 
autoaobile is being operated. 
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use of any department. commission. board. office. or agency 
under its direct supervision. or for the use of any elected 
county official or his employees. 11 2 The use of any such 
vehicle is "subject to the regulation of the board of county 
commissioners." R.C. 307.42. Thus. since a board of county 
commissioners may regulate the uue of those vehicles purchased 
or 1eased pursuant to R. c. 307. 41. the board may exercise its 
discretion in determining the types of regulation to adopt for 
the use of such vehicles. see Jewett v. Valley Railway .i~o •• 34 
Ohio St. 601. 608 (1878) ("[w]here authority is given to do a 
specified thing. but the precise mode of performing it is not 
prescribed, the presumption is that the legislature intended 
the party might perform it in a reasonable manner"). See 
generally State ex rel. Kahle v. · Rupert. 99 Ohio St. 17. 122 
N.E. 39 (1918} (a public officer is required to exercise an 
intelligent discretion in the performance of his official 
duty). I have no basis for concluding that the adoption of a 
regulation requiring county employees to use seat belts while 
operating a vehiele purchased or·leased by the county pursuant 
to R.C. 307.41 is uureasonable. Thus, it appears that. 
pursuant to R.C. 307.42, should the county commissioners 
determine that the regulation you propose is reasonable, they 
may adopt such a regulation. 

Part of your question. however, concerns the authori. ty of 
the board of county commissioners to adopt a similar policy 
with regard to county employees• use of private vehicles while 
on county business. The authority of a board of county 
commissioners to adopt regulations under R.C. 307.42 extends to 
the use of only those vehicles purchased or leased by the board 
pursuant to R.C. 307 .41. and thus, bas· no application to the 
use of privately owned vehicles by county employees while on 
county business. There is no statutory provision that 
expressly . empowers the board of county commissioners to 
regulate county employees' use of privately owned vehicles. 
Further, the fact that the legislature has provided in R.C. 
307.42 for the board's regulation of the use of vehicles 
purchased or leased under R,C. 307.41 leads me to conclude th.at 
the board's authority to regulate the use of privately owned 
vehicles by county employees while on county business may not 
be implied. In the absence of statutory autbori ty. either 
express or implied. to so regulate the use of privately owned 
vehicles by county employees, I must conclude that the board of 
county commissioners may not adopt such a regulation. 

Your second question reads · as follows: "If the [board of 
county commissioners] is able to enact such a policy, is there 

2 The syllabus of 1955 Op. Att 'Y Gen. No. 4806, p. 68 
states: "A board of county commissioners is without 
authority to lease motor vehicles for the use of the 
sheriff and his deputies." · At the time 1955 op. No. 4806 
was issued, R.C. 307.41 authorized the board of county 
commissioners only to purchase motor vehicles for the 
sheriff or sanitary engineer, their deputies and 
employees. 1925 Ohio Laws 365 (Am. S.B. 44). R.C. 307.41 
was amended, however. in 1975-1976 Ohio Laws. Part I, 1540 
(Am. H.B. 84, eff. Aug. 11, 1975) to read in its present 
form authorizing the county commissioners also to lease 
motor vehicles for those entities enumerated in the 
statute.· Based upon the change in the language of R.C. 
307.41. I find that 1955 Op. Att•y Gen. No. 4806, p. 68, is 
no longer valid. 
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a problem with disciplining the employee when that employee is 
an employee of another elected official such as a deputy 
sheriff?" 

I have interpreted your question as whether the board of 
county commissioners may discipline an empl'lyee of an elected 
county official for failing to adhere to the board's regulation
requiring county employees to wear seat belts while operating a 
vehicle owned or leased by the county. Pursuant to a 
telephone conversation you had with a member of my staff, you
stated that at the present time the county has adopted no 
formal plan for disciplining county employees who fail to wear 
seat belts as required by regulation. You have, h•owever, 
suggested that, upon the first infraction the employee would be 
subject to a written reprimand, and thereafter, the· 
disciplinary procedures would escalate until the employee would 
be subject to removal. 

No statute of which I am aware expressly authorizes a board 
of county commissioners to take disciplinary action against an 
employee of an elected county official. Moreover, I am unable 
to find any express power of a board of county commissioners 
from which such authority may be implied. Rather, it appears
that the discipline of aay such employee is within the 
exclusive power of the elected county official who is the 
employee's appointing authority. See generally R.C. 124.34 
(tenure of office of employees in classified service; 
reduction, suspension of more than three days, removal and 
demotion); Huber v. Celebrezze, 14 Ohio App. 3d 299, 471 N.E.2d 
181 (Franklin County 1984} (an employee in the unclassified 
service holds his position at the pleasure of the appointing
authority). see also R.C. 124 .Ol(D) (defining "appointing
authority" as "the officer, commission, board, or body having
the power of appointment to, or removal from, positions in any 
office, department, commission, board, or institution"): 1984 
Op. Att•y Gen. No. 84-092 (a board of county commissioners is 
the appointing authority of certain county employees, see, 
.!t:JL..., R.C. 305.13-.16; it is not, however, the appointing
authority for all county employees). 

Although a board of county commissioners bas no authority 
to discipline an employee of an elected county official for 
failing to adhere to a regulation promulgated pursuant to R.C. 
307.42, I note that in regulating the use of vehicles pursuant 
to R.C. 307.42, the board of county commissioners may make the 
continuing use of a vehicle dependent upon compliance with any
regulations promulgated by the board. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised,
that: 

1. 	 Pursuant to R.C. 307.42, a board of county 
co..issioners may promulgate a regulation
requiring a county employee to wear his seat belt 
while operating a county owned vehicle on county
business. The board of county commissioners is 
wi tbout authority, however, to require a county
eaployee to wear his seat belt while operating a 
privately owned vehicle on cou~ty business. 

2, 	 A board of county couissioners is without 
authority to discipline an eaployee of an elected 
county official for failing to adhere to a 
regulation proaulgated by the board of county 
co..iasioners pursuant to a.c. 307.42 relating to 
the use of a county owned vehicle. 
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