
       

 

 

 

 

   

 

 

Note from the Attorney General’s Office: 

1983 Op. Att’y Gen. No. 83-030 was questioned by 
1999 Op. Att’y Gen. No. 99-027. 

1983 Op. Att’y Gen. No. 83-030 was questioned by 
2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-027. 
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OPINION NO. 83-030 

Syllabus: 

An assistant county prosecutor may not serve as a member of a 
county board of mental retardation and developmental disabilities. 

To: John A. Pfefferle, Erle County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 10, 1983 

I have before me your request for my opinion concerning whether an assistant 
county prosecutor may serve on a county board of mental retardation and 
developmental disllbilities. 

R.C. 5126.IJ3(A) reads in part: "The following individuals shall not serve as 
members of county boards of mental retardation and developmental disabilities: (1) 
Elected public officials, except for those excluded from the definition of publiJ 
official or employee in division (8) of section 102.IH of the Revised Code." 
Prosecuting attorneys clearly fall within the prohibition of R.C. 5126.03(A)(l). See 
R.C. 309,0l. Assistant prosecutors, however, are not elected to office, but are 
appointed by the prosecutor,~ R.C. 309.06, and thus do not fit neatly within the 
terms of R.c. 5126.IJ3(A)(l). 

There is, however, authority for the proposition that, because an assistant 
prosecutor is empowered to act for, and in the place of a prosecutor in most 
matters, the assistant is subject to the same limitations as the prosecutor, and may 
not hold any office which a prosecutor may not hold. S<:!e 1971 Op. Att'y Gen. No. 
71-050; 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-037; 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-025; 1963 O~. 
Att'y Gen. No. 25, p. 113; 1945 Op. Att'y Gen. No. 184, p. 163. Statutory, as well as 
common law, restrictions on a prosecutor's outside activities have been held 
applicable to assistant prosecutors. 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-022 concluded that, 

R.C. 102.01(8) reads: 

"Public official or employee" means any person who is 
elected or appointed to an office or ls an employee of any 
public agency. "Public official or employee" does not include a 
person elected or appointed to the office of precinct, ward, or 
district committee member under section 3517.03 of the 
Revised Code, any presidential elector, or delegate to a 
national convention. "'Public official or employee" does not 
include a person who is a teacher, instructor, professor, or any 
other kind of educator whose position does not involve the 
performance of, or authority to perform, administrative or 
supervisory functions. 
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because a prosecutor is prohibited by R.C. 309.02 from serving as a mayor of ~ 
municipality, an assistant prosecutor is also prohibited from serving as a mayor.· 
In 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-053, this conclusion was extended to a special 
assistant prosecuting attorney with limited duties. Under the analysis app~ied in 
these opinions, R.C. 5126.03(A)(l) prohibits assistant coW1ty prosecutors from 
serving on a county board of mental retardation and developmental disabilities. 

Even if an assistant prosecutor were not considered to be within the scope of 
R.C. 5126.03(A)(l), I find the positions of assistant prosecutor and member of a 
county board of mental retardation and developmental disabilities to be 
incompatible under a common law analysis. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-lll (a 
common law analysis includes determining whether there is a conflict of interest 
between the two positions and whether one position is a check upon the other). As 
noted above, an assistant prosecutor may not hold an office which a prosecutor may 
not hold. If an office is incompatible with that of prosecutor, it is also 
incompatible with that of assistant prosecutor. ~ Op. No. 71-037; Op. No. 71-025. 

Pursuant to R.C. 309.09, the county prosecutor is the legal adviser of all 
county officers and boards. Neither a prosecutor nor an assistant prosecutor may 
serve on a board when the prosecutor has the duty to advise such board. The 
reasoning behind this prohibition is that if a prosecutor or his assistant were able to 
serve as a county board member, he would be able to advise the board in his own 
interest. See Op. No. 71-037; 1957 Op. Att'y Gen. No. 1380, p. 715; 1948 Op. Att'y 
Gen. N,,, 4130, p. 594. A coW1ty board of mental retardation and developmental 
disabilities is a board which the county prosecutor has a duty to advise pursuant to 
R.C. 309.09. State ex rel. Corrigan v. Seminatore, 66 Ohio St. 2d 459, 423 N.E.2d 
105 (1981); see R.C. !5126.02. Thus, I conclude that, neither a prosecutor nor an 
assistant prosecutor may serve on a county board of mental retardation and 
developmen~al disabilities. 

· There are other grounds which support my conclt1sion that neither a 
prosecutor nor an assistant prosecutor may serve on a county board of mental 
retardation and developmental disabilities. Pursuant to R.C. 309.12, the county 
prosecutor acts as a check upon the financial and contractual operations of other 
county officers and boards. ~ 1951 Op. Att'y Gen. No. 692, p. 417. ln addition, the 
prosecutor, as a member of the budget commission, acts as a check upon the 
financial requests of county boards. See 1951 Op. No. 1592. Finally, pursuant to 
R.C. ll7.10 the prosecutor has the authority to institute civil and criminal 
proceedings against county officers and boards for the misapplication of county 
money or property, and thus acts as a check upon county boards. See Op. No. 71-
025. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that an assistant county 
prosecutor may not serve as a member of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities. 

2 R.C. 3313.13 prohibits a "prosecuting attorney, city director of law, or 
other offwial acting in a similar capacity" from serving on a board of 
education. In 1969 Op. Att'y Gen. No. 159-133, it was concluded that because a 
prosecutor could not serve on a school board, an assistant prosecutor, having 
the same responsibilities as the prosecutor, was also prohibited from serving. 
In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-100, my predecessor concluded that an assistant 
city solicitor could not serve on a school board. This conclusion, however, 
was based on the fact that an assistant city solicitor is an "official acting in a 
similar cape.city" to a solicitor. 

.lune 1983 
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