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ATTORNEY GENERAL 

FEE TO CORONER-FEE OF TEN CENTS FOR TRAVELING 

EACH MILE, ALLOWED TO CORONER BY FORMER SECTIO~ 

2866, G. C., IS PART OF COMPENSATION ALLOWED BY SUCH 

SECTION-CORONER IN OFFICE 0~ EFFECTIVE DATE OF 

REPEAL OF S~CTION, OCTOBER 12, 1945, WOULD HAVE 
RIGHT TO RECEIVE SUCH FEE AS PART OF COMPENSA­

TION DURING REMAINDER OF TERM OF OFFICE. 

SYLLABUS: 

The fee of ten cents for traveling each mile allowed to a coroner by former 
Section 2866, is a part of the compensation allowed a coroner by such section and a 
coroner who was in office on the effective date of the repeal of said section, to wit, 
October 12, 1945, would have a right to receive such fee as a part of his compensa­
tion during the remainder of his term of office. 

Columbus, Ohio, December 17, 194-5 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Since the release of Opinion No. 426, on August 31, 1945, 
holding that county commissioners may permit the county coroner 
to use in the discharge of his official duties, a motor vehicle pur­
chased by them for their own use, and also supply gasoline and 
oil therefor, apparently in some counties the county auditor is re­
fusing to pay to the coroner the ten cents per mile for traveling, 
as provided in Section 2866, General Code, on the grounds that 
such allowance was for expenses and not a part of the fees or 
compensation for the coroner. 

Will you please advise us whether the ten cents per mile 
traveling expense is to be considered as part of the compensation 
allowed to coroners, or whether same should be considered as 
expenses, and not included as part of the coroner's compensa­
tion, to which the present coroners would be entitled, as set forth 
in your opinion No. 469." 

Prior to the enactment of Senate Bill 92, by the 96th General Assem­

bly, Section 2866, General Code, provided as follows: 
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"Coroners shall be allowed the following fees: For view of 
dead body, three dollars; for drawing all necessary writings, for 
every one hundred words, ten cents; for traveling each mile, ten 
cents; when performing the duties of sheriff, the same fees as 
are allowed to sheriffs for similar services." 

In the act aforesaid a change was made by the General Assembly from 

the fee system to a salary system for coroners, and said Section 2866 was 

repealed. The question presented to me, which was- considered in my 

opinion No. 469, to which you refer, was whether the change from the 

fee system to the salary system and the repeal of said Section 2866 would 

affect the compensation of a coroner who was in office at the effective date 

cf said enactment or whether he would continue during his then existing 

term to receive the compensation provided by law at the time his term 

began. My holding, as stated in the syllabus of that opinion, was as fol­

lows: 

"The prov1s10ns of Section 2855-3, General Code, enacted 
by the g6th General Assembly will not be operative to change the 
compensation of a coroner who is in office at the effective elate 
of said enactment, and he will continue during his then existing 
term to receive the compensation provided by the law in force 
when such term began." 

The question which you now raise 1s whether under the terms of 

Section 2866, the fee allowed "for traveling each mile, ten cents" is to 
be regarded as a part of the coroner's compensation or whether it should 

be considered merely as an expense allowance, and whether a coroner in 
office at the time the new act went into effect is entitled to receive that 

traveling fee. 

It will be observed upon reading Section 2866 supra, that it is stated: 

"Coroners shall be allowed the following fees." There follow four items 

which the law designated as "fees" which were to be allowed a coroner: 

1. "For view of deal body, three dollars; 

2. For drawing the necessary writings, for every one hun­
clred words, ten cents ; 

3. For traveling each mile, ten cents; 

4. When performing the duties as sheriff the sanie fees as 
are allowed a sheriff for similar services." 

The item of ten cents for traveling each mile is by the terms of the 
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statute as clearly designated as one of the fees to which the coroner is 

entitled as are any of the other items. The whole section was plainly 

intended to deal with his compensation. 

There appears to me to be a perfectly valid reason for allowing the 

item in question as a fee. Each mile of travel would of necessity take 

time, and there is nothing unusual or unreasonable about allowing an offi­

cer compensation in proportion to the time which he is obliged to devote 

to his duties. It seems reasonable to conclude that it might take at least 

as long to travel ten miles as to make a "view of dead body." If the Gen­

eral Assembly had intended to provide that in addition to fees he should 

be allowed his actual traveling expenses, it could easily have said so. Pro­

v:sions for allowance of expenses are found in a great many of the statutes. 

Substantially the same question as that which you raise· appears to 

have been before one of my prede'tessors as shown by an opinion found 

in r928 Opinions Attorney General, page I I r7, wherein your Bureau called 

attention to the provisions of Section 2856-5, General Code, which pro­

vided that in counties having a population according to the last federal 

census of 400,000 or more, the coroner should pay over to the treasurer 

of such county "all fees to which he shall be entitled under all sections 

of the General Code forthwith upon receipt of same." The question pro­

pounded was : 

"ls the ten cents per mile which he is to receive from the 
county treasury under this section a fee which he is required to 
pay over to the county treasurer under the provisions of Section 
2856-5, G. C., or may the coroner retain this amount to cover 
his expenses in traveling?" 

It was held by the then Attorney General that the ten cents per mile 

in question, was a part of the fees which the coroner in counties having 

the population in question, was required to pay over to the county treasu­

rer. 

It is accordingly my opinion that the fee of ten cents for traveling 

each mile allowed to a coroner by former Section 2866 is a part of the 

compensation allowed a coroner by such section and that a coroner who 

was in office on the effective date of the repeal of said section, to wit, 

October r2, r945, would have a right to receive such fee as a part of his 

rompensation during the remainder of his term of office. 
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I do not see that my opinion No. 426, to which you refer, has any 

bearing on the question I am here considering. It held· that the county 

commissioners have authority to permit the coroner to use, in the discharge 

of his official duties, a motor vehicle purchased by them for their own 

use, and to supply gasoline and oil therefor. That privilege. was not lim­
ited either to a coroner serving before or one serving after the change 

in the law regarding his compensation. I know no reason why each class is 
not equally privileged to use the county commissioners' car if the com­

missioners see fit to• permit it. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




