
16 OPINIONS 

1090 

MOTOR VEHICLES, LICENSING, HIGHWAY CONSTRUCTION 

EQUIPMENT, WATER TRUCK, SUBJECT TO, WHEN - §§ 

4501.01, 4503.02, RC; OAG OPINION 830, 1933 FOLLOWED. 

SYLLABUS: 

A water truck is a motor vehicle within the meaning of Section 4501.01 (B), 
Revised Code, and when used in connection with construction of a new highway, 
without ever leaving the right of way of such new highway, such truck should be 
licensed as provided by Section 4503.02, Revised Code. (Opinion No. 830, Opinions 
of the Attorney General for 1933, page 712, approved and followed.) 

Columbus, Ohio, January 18, 1960 

Hon. Fred E. Jones, Prosecuting Attorney 

\,Yarren County, Lebanon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows : 

"I have recently been contacted by an Inspector for the 
Bureau of Motor Vehicles relative to the filing of charges against 
a road contractor constructing a road under a contract with the 
State of Ohio in vVarren County. 

"Like most large contractors, this particular company has a 
great many vehicles in use for the construction of U. S. 25. Many 
of these vehicles, such as bulldozers, shovels, etc. naturally are 
not licensed. The Inspector desires to file charges against the 
contractor for failing to display a license on a water wagon which 
is also used for construction purposes and purportedly never 
leaves the road right-of-way. 

"I respectfully request your opinion as to whether the Ohio 
Laws on licensing motor vehicles apply to those motor vehicles 
used for the construction of a new highway if such motor vehicles 
never leave the right-of-way presently under construction." 

There are two questions which require determination in the instant 

situation, namely: ( 1) Is a water wagon, assuming that such wagon is 

drawn by a gasoline engine, a motor vehicle within the meaning of Section 

4501.01 (B), Revised Code? (2) Does a road under construction come 

within the definition of a public road and highway under Section 4501.01 

(T), Revised Code? 
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Section 4501.01 (B), supra, reads as follows: 

"(B) 'Motor vehicle' means any vehicle propelled or drawn 
by power other than muscular power or power collected from 
overhead electric trolly wires, except road rollers, traction engines, 
power shovels, power cranes, and other equipment used in con­
struction work and not designed for or employed in general high­
way transportation, well drilling machinery, ditch digging machin­
ery, farm machinery, threshing machinery, hay bailing machinery, 
corn sheller, hammermill and agricultural tractors and machinery 
used in the production of horticultural, agricultural, and vegetable 
products." 

In States ex rel. Tejan v. Lutz, 31 Ohio N.P. (N.S.) 473, a leading 

case on the question here under discussion, it is stated on page 516: 

"* * * 
"It appears to the Court that this complete equipment is a 

tar-spreading outfit, and while it does help convey the tar, there is 
more than conveyance accomplished. Mere conveyance could not 
result in the final effect, that is, uniform tar-spreading on the road 
surface. * * * In this connection the court notices in the exhibits 
that gasoline tank bodies, as integral parts of trucks, are illus­
trated. \i\Then manufactured as tank bodies for trucks and placed 
on the truck as an integral part of it, such body equipment is 
truck equipment, and should be regarded as part of the truck 
fully equipped, for that particular motor truck purpose. 

"The primary purpose of such a body is to hold and haul the 
load, and further, it is usable only while on the truck, being of no 
other purposeful use. It is, therefore, part of a truck equipment 
and not a part of the load. * * *" 

It is quite clear from the manner in which the court in the above case 

distinguished between a tar-spreading outfit and a truck equipped with a 

gasoline tank, that a water wagon falls into the same category as a truck 

for the conveyance of gasoline. Hence, a water wagon as here under 

discussion is actually a water truck and must be considered a motor ve­

hicle under the definition of Section 4501.01 (B), Revised Code. 

Your second question was ruled upon by one of my predecessors m 

Opinion No. 830, Opinions of the Attorney General for 1933, page 712, 

where the second branch of the syllabus reads as follows : 

"2. Roads or highways being constructed over new rights of 
way are public roads or highways within the meaning of the term 
'public roads and highways' as defined in section 6291, General 
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Code (now Section 4501.01 (T), Revised Code.) Motor vehicles 
used in the construction of a new highway are required to be 
licensed." 

On page 714 of the Opinion it is stated: 

"* * * 
"After the right of way for the road or highway, which is a 

perpetual easement, has been acquired, construction of the high­
way begins. It is impossible to say just when the right of way 
becomes a public highway. Clearly, it is not necessary that the 
right of way be formally dedicated and open to the public traffic 
before it becomes a public highway within the ordinary meaning 
of the term 'public highway.' It is a matter of common knowl­
edge that the trucks are driven over this right of way in the 
construction of the highway. One part of the highway may be 
completed and the trucks driven over this portion of the highway 
in order to complete the remainder of the construction, although 
the highway has not been opened to the public. 

"A new highway under construction, being built on an en­
tirely new right of way, is therefore a public road or highway 
within the meaning of the term 'public roads and highways,' as 
used in section 6291, General Code. 

"Had the legislature intended to exclude trucks used in the 
construction of a new highway from the operation of the law, it 
would have expressly excluded such vehicles from the operation 
of the law, along with the other exceptions. * * *" 

I concur with the reasoning and the opinion of my predecessor, which 

is hereby approved and followed. 

Accordingly, answering your question, it is my opinion and you are 

advised that a water truck is a motor vehicle within the meaning of 

Section 4501.01 (B), Revised Code, and when used in connection with 

construction of a new highway, without ever leaving the right of way of 

such new highway, such truck should be licensed as provided by Section 

4503.02, Revised Code. (Opinion No. 830, Opinions of the Attorney 

General for 1933, page 712, approved and followed.) 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


