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3227. 

JUSTICE OF PEACE - WHEN PERSON CHARGED WITH :\IIS­

DE:VIEANOR, ENTERS PLEA "NOT GUILTY", WAIVES JURY 

TRIAL, REQUESTS TRIAL IN HIS ABSE:."J'CE, IN WRITING 

SUBSCRIBED BY HIM, JUSTICE MAY ASSUME JURISDIC­

TION, TRY ABSENT PERSON AND ISSUE FINAL JUDGMENT. 

SYLLABUS: 

When a person charged with a misdemeanor before a justice of the peace, 

after entering a plea of "not guilty", waives trial by jury and requests to be 

tried in his absence in a writing subscribed by him, the justice of the peace 

may thereupon assume jurisdicticn, try such person in his absence and render 

_final judgment in the cause. 

Columbus, Ohio, January 8, 1941. 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

" 'A' who is a resident of Akron, Ohio, was arrested on a 
charge of speeding by a constable in Sharon Township, Franklin 
County, Ohio. He was permitted by the Justice of the Peace to 
proceed to his destination upon his promise to appear when the 
case was set for trial. 'A' has now requested that the Justice of 
Peace permit him to sign a waiver of a Jury trial and consent in 
writing to the trial of the cause in his absence. 

The question that has been raised is: 

Does a Justice of the Peace, in the absence of a statute con­
ferring such power, have authority to try a person charged with 
a criminal violation when the person is not present in court?" 

While your request does not so state, it shall be assumed that the specific 

criminal act charged in the situation you present is the alleged violation of 

Section 12603, et seq., General Code, regarding speed regulations for 

motor vehicles. 

This section provides in part, as follows: 
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"Any person who violates the provisions of this section shall 
be deemed guilty of a misdemeanor *, * •• " 

Section 13433-10, General Code, setting forth the procedure before a 

magistrate when there is no plea of guilty, reads as follows: 

"\Vhen the accused is brought before the magistrate and there 
is no plea of guilty, he shall inquire into the complaint in the pre­
sence of such accused. If it appear that an offense has been com­
mitted, and there is probable cause to believe the accused guilty, 
he shall order him to enter into a recognizance with good and 
sufficient surety, in such amount as he deems reasonable, for his 
appearance at a proper time and before the proper court, other­
wise, he shall discharge him from custody. If the offense charged 
is a misdemeanor, and the accused in a writing subscribed by him 
and filed before or during the examination, waive a jury and submit 
to be tried by the magistrate, he may rende1· final judgment." 

Since the offense charged is a misdemeanor, together with the fact that 

the accused proposes to sign a waiver of jury trial and further consents to 

be tried by the magistrate, the provisions of Section 13433-10, supra, would 

appear to grant jurisdiction to the magistrate to render final judgment. 

In connection with the right of a person to be present at a hearing 

wherein he stands accused and is on trial for a criminal offense, it is provided 

in the Bill of Rights, Article I, Section 10 of the Constitution of Ohio, as 

follows: 

" * * * In any trial, in any court, the party accused shall 
be allowed to appear and defend in person and with counsel: to de­
mand the nature and cause of the accusation against him, and to have 
a copy thereof; to meet the witnesses face to face, and to have 
compulsory process to procure the attendance of witnesses in his 
behalf, and a speedy public trial by an impartial jury of the county 
in which the offense is alleged to have been committed; * * * " 

The question now arises as to whether an accused can waive the right 

granted under Article I, Section 10, supra, and whether if an accused should 

waive such privilege the Court before whom it was waived would have au­

thority to proceed to conduct the trial to conclusion and final judgment with­

out the accused being present. 

Upon the subject of' the right of one accused of a cnme to waive his 

right of presence at trial, it is stated in Vol. 14, Am. Jur., page 906, Sec­

tion 199, as follows: 

"It 1s clear that the accused may waive any trial at all, for 
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he may plead guilty and thus subject himself to the severest 
penalty which might follow a trial. Since he can do this, he may 
waive any mere privilege on the trial that is designed only to aid 
him in shielding himself from such result. * * * " 

A question similar to the one you present was under consideration by 

one of my predecessors in Opinions of the Attorney General for the year 

1925, page 467, wherein it is stated in the syllabus: 

"A person arrested on an affidavit for a misdemeanor, filed in 
a mayor's court, may, by a written waiver, waive his personal ap­
pearance to answer such charge and enter a plea of guilty upon 
which the mayor may assess a fine and proper costs as if the accused 
was present in open court, providing the court has final jurisdiction 
of the offense charged." 

In connection with the question here under consideration your atten­

tion 1s likewise directed to the provisions of Section 13442-10, General 

Code, which reads as follows: 

"A person indicted for a misdemeanor, upon request in writ­
ing subscribed by him and entered in the journal, may be tried in 
his absence or by the court. No other person shall be tried unless 
personally present, but if a person indicted escape or forfeit his rec­
ognizance after the jury is sworn, the trial shall proceed and the 
verdict be received and recorded. If the offense charged is a misde­
meanor, judgment and sentence shall be pronounced as if he were 
personally present, and if a felony, the case shall be continued until 
the accused appears in court, or is retaken." 

While the above section provides. that "no other person shall be tried 

unless personally present", I am nevertheless constrained to the view that 

a person charged in an affidavit with a misdemeanor and arrested on a 

warrant issued thereon may be tried in his absence by a j~stice of peace 

for the reason that the above provision refers only to such persons who have 

been indicted for a crime other than a misdemeanor. 

Therefore, in specific answer to your question it is my opinion that when 

a person charged with a misdemeanor before a justice of the peace, after 

entering a plea of "not guilty," waives trial by jury and requests to be tried 

in his absence in a writing subscribed by him, the justice of the peace may 

thereupon assume jurisdiction, try such person in his absence and render 

final judgment in the cause. 

Respectfully, 

THOi\1AS J. HERBERT, 

Attorney General. 


