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OPINION NO. 88-072 

Syllabus: 

When the Public Employees Retirement System determines a combined 
retirement benefit punuant to R.C. 145.37(B}(4}, the System shall 
apply to all state retirement credit earned by the retlrant only those 
benefit formulas set forth in R.C. Chapter 145. 

To: Wllllam S. McLaughlin, Executive Director, Public Employees Retirement 
System of Ohio, Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 13, 1988 

I have before me your request for my opinion concerning the determination 
of retirement benefits when a person chooses to combine his service credits and 
contributions in all the state retirement systems and retire under one system. Under 
R.C. 145.37 a person who has been a member of more than one of the state 
retirement systems may combine all of his state retirement service credits and 
contributions. The system in which the person had the most credits must then 
determine and pay the person's retirement benefit. You ask whether the Public 
Employees Retirement System (PERS}, as the paying retirement system, may 
determine a combined retirement benefit by applying each retirement system's 
benefit formula to the credits earned under that system. 

R.C. 145.37, which provides for combining state retirement credit and 
contributions, states in pertinent part: 

To coordinate and integrate membership in the state retirement 
systems, the following provisions apply: 

(A} State retirement systems are the public employees 
retirement system, the state teachers retirement system, and the 
school employees retirement system. 

(B} At the option of a member, total contributions and service 
credit in all state retirement systems shall be used in determining the 
eligibility and total retirement benefit payable. When total 
contributions and service credit are so combined, the following 
provisions apply: 

(2) ''Total service credit" includes the total credit in all state 
retirement systems except that such credit shall not exceed one year 
for any period of twelve months. 

(4) The state retirement system in which the member 1uul the 
greatest service credit withmlt adjustment, shall determine and pay the 
total _retirement benefit. Where his credit is equal in two or more state 
retireffllJnt systems, the system having the largest total contributions of 
the •mber lhall determine and pay the total retirement benefit. 

(5) In determining the total credit to be Uled in calculating the 
retirement benefit, credit shall not be reduced below that certified by 
the system or systema transferring credit, except that such total 
combined service credit shall not exceed one year of credit for any one 
"year" u defined in the law of the system making the calculation. 

(6) The state retirement system determining and paying the 
retirement benefit shall receive from the other system or systems the 
member's refundable account at retirement plus an equal amount from 
the employer's accumulation fund. 

(a) The annuity rates and mortality tables of the state retirement 
system making the calculation and paying the retirement allowance 
shall be exclusively applicable. 

(b) Deposits made for the purpose of an additional aMuity, and 
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including guaranteed interest, upon the request of the member, shall be 
transferred to the state retirement system paying the retirement 
benefit. The return upon such deposits shall be that offered by the 
state retirement system malting the calculation and paying the 
retirement benefit. (Emphasis added.) 

Thus, R.C. 145.37(B)(4) provides that the system in which the member had the most 
credit "shall determine and pay the total retirement benefit." Any credit earned by 
a retirant under another syste:m is transferred to that paying system. 

You ask whether the paying system may apply the transferring system's 
benefit formula to the credits earned under the transferring system. You indicate 
that this question arises because the PERS benefit formula differs from the State 
Teachers Retirement System (STRS) benefit formula. R.C. 145,33(A)(5), which 
governs PERS age and service retirement benefits, provides in pertinent part: 

When a member retires on age and service retirement, his total 
annual single lifetime allowance ... shall be not less than a base amount 
determined by multiplying his total Ohio service credit by the greater 
of eighty-six dollars or two an4 one-tenth per cent of his final 
average salary, which shall be adjusted by the factors of attained age 
or years of service .... (Emphasis added.)1 

See also R.C. 145.33(B)(the PERS benefit formula for certain law enforcement 
officials' service retirement); R.C. 145.36 (the PERS benefit formula for disability 
retirement). STRS, on the other hand, uses a two per cent factor in calculating 
retirement benefits for its members. See R.C. 3307.38 (the STRS benefit formula 
for service retirement); R.C. 3307 .43 (the STRS benefit formula for disability 
retirement). You ask whether PERS may apply the STRS benefit formula to credits 
earned under STRS when a person chooses to combine his credits in PERS and STRS 
and retire under PERS pursuant to R.C. 145.37. 

R.C. 145.37(B)(4) doP.s not explicitly state which system's benefit formula is 
to be used. For the following folD' reasons, I find it implicit that PERS, as the 
paying system, must apply its own benefit formula to all of the retirant's credit 
rather than separating the credits according to th~ systems In which they were 
earned. First, PERS is a statutory entity which must abide by its governing 
statutes. See generally State ex rel. Shriver v. Board of Commissioners, 148 Ohio 
St. 277, 74 N.E.2d 248 0947)(because a board of county commissioners is a creature 
of statute, it possesses only those powers conferred by statute). The governing 
statutes of PERS mandate a specific formula to calculate retirement benefits. 
See R.C. 145.33; R.C. 145.36. Therefore, PERS must abide by this formula for all 
retirants for whom PERS is the paying retirement system. Second, language 
elsewhere in R.C. 145.37(B) indicates that the General Assembly Intended that the 
statutes of the paying system govern combined retirement benefits. See R.C. 
145.37(B)(6)(a)(the annuity rates and morality tables of the paying system "shall be 
exclusively applicable"); R.C. 145.37(B)(6)(b)(the ret\D'D upon deposits shall be that 
offered by the paying system).2 Third, R.C. 145.37(B) requires that all retirement 
credit be combined into "the total credit." It is this "total credit" which is "to be 
used in calculating the retirement benefit." Thus, the language of R.C. 145.37 

Am. H.B. 760, 117th Gen. A. (1988) (eff., in part, Jan. l, 1989) has 
amended R.C. 145.33(A). The amerdment provides that a two and one-tenth 
per cent factor shall be applied to a member's first thirty years of service, 
and that a two and one-half per cent factor shall be applied to each 
subsequent year of service. 

2 It is understandable that R.C. 145.37(8) does not explicitly state which 
system's benefit formula is applicable, since the formulas were the same at 
the time R.C. 145.37 was enacted. See 1959 Ohio Laws 157 (Am. S.B. 160, 
eff. Aug. 1, 1959) at 171-73 (amending R.C. 145.33), 174-75 (enacting R.C. 
145.36), 175-76 (enacting R.C. 145.37), 193-95 (amending R.C. 3307.38), 
198-99 (amending R.C. 3307 .43). 
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Indicates that the retirement credit ls to be combined Into one unit, which ls then 
used to calculate the retirement benefit. Fourth, other Revised Code sections in 
Chapter 145 indicate that PERS statutes are to govern combined retirement benefits 
paid by PERS plD'Suant to R.C. 145.37. See R.C. 145.321(F); R.C. 145.322; R.C. 
145.3210. Therefore, I conclude that when PERS determines a combined retirement 
benefit pursuant to R.C.145.37, it must apply its own benefit formula to the total 
credit earned by a retlrant. PERS ls not authorized under R.C. 145.37 to determine a 
person's combined retirement benefit by applying the STRS benefit formula to those 
credits earned under STRS and the PERS benefit formula to those benefits earned 
under PERS. 

Therefore, it Is my opinion and you are advised that when the Public 
Employees Retirement System determines a combined retirement benefit pursuant 
to R.C. 145.37(B)(4), the System shall apply to all state retirement credit earned by 
the retlrant only those b:meflt formulas set forth in R.C. Chapter 145. 

http:R.C.145.37



