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COUNTY COMMISSIONERS - SALE OF PERSONAL PROP­

ERTY AT PUBLIC AUCTION TO HIGHEST BIDDER-COM­

MISSIONERS MUST COMPLY WITH TERMS OF SECTIOX 

2447-2 G. C. AS TO :\1ETHOD OF SALE-NO POWER TO 

"TRADE-lN'" JTE:\IS OF PERSONAL PROPERTY. 

SYLL.\BCS: 

County commissioners who a \·ail themselves of the terms of Section :! t-Ji-:!, 
General Code, which section permits the sale of personal property at public auction 
for cash to the highest bidder, must comply with its terms as to the method of sale, 
and such commissioners have no power to "trade-in" items of personal property. 

Columbus, Ohio, November 19, 1948 

Hon. Forrest E. Sidener, Jr., Prosecuting Attorney 

Madison County, London, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

··. \t the recent examination. State Examiners called attention 
to Section 2447-2, General Code, which became effective Septem­
ber 1 2, 1947 and provides that the County Commissioners * * * 
'may' * * * sell certain County Personal Property at public sale, 
and, by the use of the word * * * 'may' * * * this would indicate 
that 'sale' of such property would be 'optional', and not 'man­
datory', with the Board of County Commissioners. 

The following questions are, therefore, presented: 

" (I) By the terms of Section 2447-2, General Code, would 
the County Commissioners be prohibited from 'trading-in' Per­
sonal Property, 'not needed', 'obsolete' or 'unfit', to apply on the 
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purchase price of 'New Personal Property', when the County 
Commissioners deem it advisable to do so, for the best interests of 
the public? 

"(2) Was it not tihe intention of the Legislature, when Sec­
tion 2447-2 General Code, was enacted into law, to show clue 
respect to the powers given the County Commissioners hy the 
electorate, through the use of the term ·.May Sell'? 

" ( 3) In the event your department rules that Section 
2447-2, General Code, prohibit,s 'trade-ins' of 'All' Personal Prop­
erty, could it mean that a 'sale' should be conducted for 'minor' 
items such as, spot-lights, auto batteries, used tires, sirens, horns, 
signal lights, auto radios, small office tables and chairs, desk 
sets of pen and ink wells, empty oil drums and miscellaneous junk 
accumulating at the county highway garage?" 

Your questions can best be answered Ly considering the history of 

Section 2447-2, General Code, to which you refer, so that the section can 

be put in its proper perspective. 

On March 4, 1947, l rendered my Opinion No. 1659, which is set out 

m 1947 Opinions of the Attorney General, page 107. That opinion held, 

as indicated by the syllabus, as follows : 

"County Commissioners are without statutory aurhori,ty to 
sell automobiles and rood machinery owned by the county, and 
purchased by them under authority of Sections 2412- 1 and 7200, 

General Code." 

The body of the opinion indicated !!hat it was not limi,ted to the auto­

mobiles and road machinery covered by the request, since it was based on 

the proposition that there was no authority in law for the commissioners 

to sell any personal property. 

Followiing the rendi,tion of this opinion the General Assembly enacted 

Section 2447-2, General Code, which became effective on September 12, 

1947. That section provides in part as follows: 

"When the county commissioners of any county find by reso­
lution that the county has personal property, including motor ve­
hicles acquired for the use of county officers and departments, and 
road machinery, equipment and tools, which is not needed for 
public use, or is obsolete or unfit for the use for which it was 
acquired, the commissioners may sell said property at public 
auction for cash to the highest bidder, after giving at least ten 
days' notice of the time and place of sale * * *." 



5-1-5 .\TTORNE\' (;ENERAL 

It is apparent that this statute is a grant .to the commissioners of the 

power which previously had not existed. Since the statute is a grant of 

power, and represents the only power which the commissioners have as to 

the sale of personal property, it follows that it must be strictly complied 

with. The use of the word "may" indicates that the statute is permissive 

so far as the commissioners' availing themselves of its terms is concerned. 

But once they have decided to use the power, its exercise must be in the 

manner prescribed by the statute. 

How do these principles apply to the questions which you have pre­

sented? 

Your first question asks whether the commissioners may '·trade-in" 

personal property. In my opinion a grant of the power to sell at public 

auction to the highest bidder is not a grant of the power to trade. Xor is 

the power to trade necessarily implied from the grant of power to sell at 

public auction, since the grant of such a power necessarily negatives any 

power to make a private sale. 

Your second question concermng the powers of the commissioners 

has already been answered. 

Your third question refers to miscellaneous small items of personal 

property which accumulate at county garages. These items are subject to 

the statutory provisions discussecl above, ancl if they are to be clisposed 

of must he sold in compliance therewith. 

fn view of the above it is therefore mv opinion that county co1111111s­

sioners who avail themselves of the terms of Section 2447-2, General Code, 

which section permits the sale of personal property at public auction for 

cash to the highest bidder, must comply with its tem1s as to the method of 

sale, and such commissioners have no power to "trade-in" items of per­

sonal property. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




