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OPINION NO. 85-048 
Syllabus: 

The open meeting requirements of R.C. 121,22 and R.C. 305.09 are 
satisfied where a board of county commissioners convenes a public 
meeting at which only two of.the t:-tree members are present and the 
third member of the board, who is not physically present, participates 
in such board proceedings by means of communications equipment. 

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, August 15, 1985 

I have before me your request for my opinion concerning compliance with 
state open meeting requirements, I have restated your question as follows: Where 
two members of a board of county commissioners convene a public meeting, may 
the third board member, who is not physically present at the meeting, participate 
in the meeting by means of communications equipment? 

Your question arises within the context of the recently enacted Public 
Employee Collective Bargaining Act, R.C. Chapter 4117. The specific provision 
with which you are concerned, R.C. 4117,14, contains procedures which govern the 
settlement of disputes between an exclusive employee representative, ~ R.C. 
4ll7.0l(E), and a public employer,~ R.C. 4ll7.0l(B), "concerning the termination 
or modification of an existing collective bargaining agreement or negotiation of a 
successor agreement, or the negotiation of an initial collective bargaining 
agreement." R.C. 4117,14(A). See R.C. 4ll7,10(C) ("the designated representative of 
the board of county commissioners and of each elected officeholder of the county 
whose employees are covered by the collective negotiations, • ,is responsible for 
negotiations in the collective bargaining process; except that the legislative body 
[which includes the board of county commissioners] may accept or reject a 
proposed collective bargaining agreement;" an agreement which is reduced to 
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writing and approved by the legislative body and employee organization "is binding 
upon the legislative body, the employer, and the employee organization and 
employees covered by the agreement"). See also R.C. 4ll7.10(B). If the parties are 
unable to reach an agreement, the dispute may eventually be submitted to a fact­
finding panel, which "shall•••gather facts and make recommendations for the 
resolution of the matter." R.C. 4ll7.l4(C)(3)(a). The fact-finding panel, acting by a 
majority of its members, shall transmit its findings of fact and recommendations on 
the unresolved issues to the public employer and employee organization involved 
and to the state employment relations board. R.C. 4ll7.I4(C)(5). 

Your question pertains to the stage in the procedure set forth in R.C. 
4ll7.l4(C)(6) in pertinent part, as follows: 

Not later than seven days after the findings and 
recommendations are sent, the legislative body, by a three-fifths vote 
of its total membership •.•may reject the recomm0ndations; if [the 
legislative body does not reject] the recommendations, the 
recommendations shall be deemed agreed upon as the final resolution 
of the issues submitted and a collective bargaining agreement shall be 
executed between the parties, including the fact-finding panel's 
recommendations, except as otherwise modified by the parties by 
mutual agreement, 

Thus, R.C. 4ll7.14(C)(6) provides that not later than seven days after the findings 
and recommendations of the fact-finding panel are sent, the appropriate legislative 
body, such as a board of county commissioners, ~ R.C. 4ll7.IO, by a three-fifths 
vote of its total membership, may reject the recommendations. R.C. 4ll7,14(C)(6) 
further provides that if the legislative body does not reject the recommendations, 
"the recommendations shall be deemed agreed upon as the final resolution of the 
issues submitted and a collective bargaining agreement shall be executed between 
the parties, including the fact-finding panel's recommendations, except as 
otherwise modified by the parties by mutual agreement." 

You are concerned with the situation where the board of county 
commissioners, with two members present and one member absent, passes upon the 
recommendations of thr fact-finding panel at a public meeting and the votes of the 
two members are split. Under those circumstances, the recommendations will not 
have been rejected by a three-fifths vote, and thus, pursuant to R.C. 4U7,14(C)(6), 
the recommendations shall be deemed agreed upon. Accordingly, the board of 
county commissioners finds it imperative that the third member, who cannot be 
physically present at the meeting, be given an opportunity to participate in the 
meeting to break the tie vote. You ask whether the state open meeting 
requirements are satisfied when the third board member participates in discussions 
and casts his vote by means of communic.ations equipment whereby the board 
member may hear and be heard by those attending the meeting.· 

R.C. 305.09 provides in pertinent part that, "[al ll the proceedings of the 
board of county commissioners shall be public." R.C. 121.22 also imposes open 
meeting requirements upon public bodies. R.C. 121.22, which is popularly known as 
the "Sunshine Law," provides that "[a] ll meetings of any public body are declared to 
be public meetings open to the public at all times." R.C. 12l.22(C). See R.C. 
121.22(H). R.C. 121.22 which defines the terms "public body" and "meeting" provides 
in pertinent part as follows: 

(B) As used in this section: 
(1) "Public body" means any board, commission, committee, or 

similar decision-making body of a state agency, institution, or 
authority, and any legislative authority or board, commission, 

R.C. 305.0l provides that, "[tl he board of county commissioners shall 
consist of three persons." R.C. 305.08 provides that "[al majority of the 
board shall constitute a quorum at any regular or special meeting." 
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committee, agency, authority, or similar decision-making body of any 
county, township, municipal corporation, school district, or other 
political subdivision or local public institution. 

(2) "Meeting" means any prearranged discussion of the public 
business of the public body by a majority of its members. (Emphasis 
added,) 

A board of county commissioners is a board of a county,~ generally R.C. Chapter 
305, and is clearly a public body within the meaning of R.C. 121,22. See generally 
Cit1of Moraine v. Board of County Commissioners, 67 Ohio St. 2d 139, 423 N.E.2d 
184 1981) (wherein the court applied the "Sunshine Law" to a meeting of a board of 
county commissioners). Since a board of county commissioners is a public body 
within the meaning of R.C. 121,22, all meetings of the board-that is, all 
prearranged discussions of the public business of the board by a majority of its 
members-must be, pursuant to R.C. l21,22(C), "public meetings open to the public 
at all times." 

I believe that where a board of county commissioners convenes a public 
meeting with two members physically present and one of the members of the board 
is absent but casts a vote or participates in deliberations during the meeting by 
means of communications equipment, such a meeting remains a public meeting 
under R.C, 305.09 and is, indeed, a public meeting open to the public at all times 
under R.C. 121,22, so long as such votifii or deliberations take place within the 
hearing of those present at the meeting. This conclusion becomes apparent upon 
examination of the purpose of R.C. 121.22, which is to "afford to citizens the 
maximum opportunity, consistent with the protection of the public and of innocent 
persons, to observe and participate in the conduct of the public business." 
Legislative Service Commission Analysis of Am, Sub. S.B. 74, lllth Gen. A. (1975) 
(eff, Nov. 28, 1975). See R.C. l2l,?2(A), Such purpose is clearly served' when a 
board member participates in a meeting by means of communications equipment, 
Although the board member is not physically present at the meeting, he may 
participate as fully in the board proceedings as if he were present, and his remarks 
may be heard by those attending the meeting. The public is not excluded from the 
board's meeting, but, rather, is given a full chance "to observe and participate in 
the conduct of the public business." 

In conclusion, it is my opinion, and you are so advised, that the open meeting 
requirements of R.C. 121.22 and R.C. 305,09 are satisfied where a board of county 
commissioners convenes a public meeting at which only two of the three members 
are present and the third member of the board, who is not physically present, 
participates in such board proceedings by means of communications equipment. 

2 I note that members of a public body may hold an executive session at a 
regular or special meeting for various purposes set forth in R.C. 121.22(0), 
including for the purpose of "p1°eparing for, conducting, or reviewing 
negotiations or bargaining sessions with public employees concerning their 
compensation or other. terms and conditions of their employment," R.C. 
121,22(G)(4). Members of the ;,>ublic may be excluded from executive sessions, 
including those executive SEssions in which a ooard member participates by 
means of communications eq1Jipment. Although ~l1e public may be excluded 
from deliberations held in an Eixecutive session, any formal action of the 
boal'd must be taken in an open meeting. R.C. 121,22(H). See 1980 Op. Att'y 
Gen. No. 80-083 at 2-329. ­




