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OPINION NO. 97-052 
Syllabus: 

1. 	 The Ohio Water Development Authority's payment of health care benefits 
pursuant to RC. 6121.02, as amended by Am. Sub. H.B. 215, 122nd Gen. 
A. (1977) (eff., in pertinent part, June 30, 1997), on behalf of a member 
of the Ohio Water Development Authority for the period remaining in the 
term the member was serving on June 30, 1997, violates the prohibition 
against in-term changes in the salary of public officers established by Ohio 
Const. art. II, § 20. 

2. 	 The procurement of the health care benefits described in RC. 6121.02 by 
a member of the Ohio Water Development Authority with the member's 
own financial resources does not violate Ohio Const. art. II, § 20. 

To: John D. McClure, Chairman, Ohio Water Development Authority, Columbus, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, October 31, 1997 

You have asked for an opinion concerning the amendment of RC. 6121.02 in Am. Sub. 
H.B. 215, 122nd Gen. A. (1997) (eff., in pertinent part, June 30, 1997). In Am. Sub. H.B. 215, 
the General Assembly added to R.C. 6121.02 certain language concerning health care benefits for 
members of the Ohio Water Development Authority (OWDA). In light of this new language, you 
question whether article II, § 20 of the Ohio Constitution prohibits the OWDA from paying the 
cost of providing health care benefits for an OWDA member during the term the member was 
serving on the effective date of the amendment to R.C. 6121.02. 

December 1997 
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In order to understand your concern, let us begin by examining the pertinent portion of 
R.C. 6121.02, which states: 

Each appointed member of the authority shall receive an annual salary of five 
thousand dollars, payable in monthly installments, and is entitled to health care 
benefits comparable to those "eneraIJy available to state officers and employees 
under [RC. 124.82]. If [Ohio Const. art. II. § 20] prohibits the Ohio water 
development authority from payin" all or a part of the cost of health care benefits 
on behalf of a member of the authority for the remainder of an existin" term. the 
member may receive these benefits by pay in" theirtotal cost from the member's 
own financial resources. includin" payin" by means of deductions from the 
member's salary. (New language indicated by underlining.) 

As mentioned in your letter, the amendment to RC. 6121.02 itself raises the question of whether 
the provision of health care benefits to OWDA members violates Ohio Const. art. II, § 20. 

The constitutional provision referred to in RC. 6121.02, Ohio Const. art. II, § 20, states: 
"The general assembly, in cases not provided for in this constitution, shall fix the term of office 
and the compensation of all officers; but no change therein shall affect the salary ojany officer 
during his existing term, unless the offict! be abolished." (Emphasis added.) As summarized in 
1992 Op. Att'y Gen. No. 92-031 at 2-120, "[t]his provision of the Constitution ... prohibits any 
change, whether an increase or decrease, in an officer's salary during his term." 

Whether Ohio Const. art. II. § 20 prohibits the OWDA from paying for health care 
benefits for its members depends, in part, upon whether such members are officers within the 
meaning of art. II, § 20. The ordinary definition of "officer" set forth in State ex rei. Landis v. 
Bd. ojComm'rs, 95 Ohio St. 157, 115 N.E. 919 (1917), has been adopted for purposes of Ohio 
Const. art. II, § 20. State ex rei. Milburn v. Pethtel, 153 Ohio St. 1,90 N.E.2d 686 (1950). The 
Landis court's definition of "officer" reads as follows: 

The usual criteria in determining whether a position is a public office are 
durability of tenure, oath, bond, emoluments, the independency of the functions 
exercised by the appointee, and the character of the duties imposed upon him. But 
it has been held by this court that while an oath, bond and compensation are 
usually elements in determining whether a position is a public office they are not 
always necessary.... The chief and most-decisive characteristic of a public office 
is determined by the quality of the duties with which the appointee is invested, and 
by the fact that such duties are conferred upon the appointee by law. If official 
duties are prescribed by statute, and their performance involves the exercise of 
continuing, independent, political or governmental functions, then the position is 
a public office and not an employment. 

... [l]t is manifest that the functional powers imposed must be those which 
constitute a part of the sovereignty of the state.... If specific statutory and 
independent duties are imposed upon an appointee in relation to the exercise of the 
police powers of the state, if the appointee is invested with independent power in 
the disposition of public property or with power to incur financial obligations upon 
the part of the county or state, if he is empowered to act in those multitudinous 
cases involving business or political dealings between individuals and the public, 
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wherein the latter must necessarily act through an official agency, then such 
functions are a part of the sovereignty of the state. 

95 Ohio St. 157, 159-61, 115 N.E. 919, 919-20. 

Applying the Landis test to the position of member of the Ohio Water Development 
Authority, we must consider RC. 6121.02, which provides for the establishment of the Authority 
and the appointment of its members. Pursuant to RC. 6121.02, the OWDA consists of eight 
members, five of whom are appointed by the Governor and three of whom are ex officio 
members.l R.C. 6121.02 further provides that each appointed member serves a term of eight 
years, beginning on the second day of July. Before entering upon the official duties of the 
OWDA, each member is required to take the oath prescribed by Ohio Const. art. XV, § 7,2 and, 
prior to the issuance of any water development bonds under R.C. Chapter 6121, each member 
must give a surety bond to the state. RC.6121.02. The appointed members of the Authority are 
entitled to receive compensation as prescribed in RC. 6121.02. [d. Thus, OWDA members have 
several characteristics typical of public officers. 

Most indicative of the members' status as public officers, however, is the portion of RC. 
6121.02 which describes the carrying out of the Authority's purposes and the exercise of the 
Authority's powers under RC. Chapter 6121 as "essential governmental functions and public 
purposes of the state." See also RC. 6121.03 (declaring it to be "the public policy of the state 
through the operations of the Ohio water development authority under [R.C. Chapter 6121] to 
contribute to" certain stated purposes by various means, including the issuance of water 
development revenue bonds of the state, payable solely from revenues, to finance projects that 
carry out its purposes). The independence with which the members of the OWDA carry out the 
Authority'S purposes and operations is readily apparent from the types of powers granted the 
Authority by RC. 6121.04, e.g., the ability to make loans and grants to governmental agencies 
for water development projects, the authority to issue water development revenue bonds, and the 
authority to contract and execute necessary instruments in the performance of its powers and 
duties under RC. Chapter 6121. See also R.C. 6121.06(A) (stating in part, "[t]he Ohio water 
development authority may, from time to time, issue water development revenue bonds and notes 
of the state in such principal amount as, in the opinion of the authority, are necessary for the 
purpose of paying any part of the cost of one or more water development projects or parts 
thereof'). Thus, in addition to the other characteristics of public office conferred upon OWDA 
members by RC. 6121.02, the nature of the duties imposed upon the members indicates that, in 
carrying out the business of the OWDA, the members exercise independent, continuing 
governmental functions and are, therefore, public officers subject to the prohibition of Ohio 
Const. art. II, § 20 against in-term changes in compensation. 

Because the ex officio members of the OWDA are not entitled to receive compensation for 
their service as Authority members, this opinion will address the authority to provide health care 
benefits mid-term for the appointed members of the Authority. 

Ohio Const. art. XV, § 7 states: "Every person chosen or appointed to any office under 
this state, before entering upon the discharge of its duties, shall take an oath or affirmation, to 
support the Constitution of the United States, and of this state, and also an oath of office. " 
(Emphasis added.) 
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Having concluded that the members of the OWDA are officers who are subject to Ohio 
Const. art. II, § 20, we must detennine whether the Authority's payment of the cost of health care 
benefits for Authority members constitutes a change in compensation within the meaning of the 
constitutional prohibition. For purposes of art. II, § 20, the tenns "compensation" and "salary" 
are synonymous. State ex rei. Anmayer v. Bd. of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62, 330 N.E.2d 684 
(1975) (syllabus). Included within the meaning of "salary" and "compensation" are payments 
made to provide health insurance benefits. As explained by the court in State ex rei. Parsons v. 
Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389,391,348 N.E.2d 692,694 (1976): 

Fringe benefits, such as the payments [for insurance coverage) made here, 
are valuable perquisites of an office, and are as much a part of the compensations 
of office as a weekly pay check. It is obvious that an office holder is benefitted 
and enriched by having his insurance bill paid out of public funds, just as he would 
be if the payment were made directly to him, and only then transmitted to the 
insurance company. Such payments for fringe benefits may not constitute "salary," 
in the strictest sense of that word, but they are compensation. 

The use of public funds to provide health care benefits in accordance with the recent amendment 
to R.C. 6121.02, thus, constitutes compensation within the meaning of Ohio Const. art. II, § 20. 
Because health care benefits were not previously provided as part of the salary or compensation 
of OWDA members, the provision of such benefits constitutes a change in compensation for 
purposes of art. II, § 20.3 

The next matter that must be considered in answering your question is the relation between 
each appointed member's tenn of office and the effective date of the amendment to R.C. 6121.02 
about which you ask. As held in State ex rei. v. Raine, 49 Ohio St. 580, 31 N .E. 741 (1892) 
(syllabus), "[a] statute, whatever tenns it may employ, the only effect of which is to increase the 
salary attached to a public office, contravenes section 20, of article II, of the Constitution of this 
state, in so far as it may affect the salary of an incumbent of the office during the term he was 
serving when the statute was enacted." (Emphasis added.) The amendment to R.C. 6121.02 in 
Am. Sub. H.B. 215 became effective on June 30, 1997. Pursuant to R.C. 6121.02, the eight-year 
term of each appointed member of the OWDA begins on the second day of July. Thus, any 
appointed member who was serving a tenn of office on June 30, 1997, is prohibited from 
receiving paid health care benefits during the remainder of the tenn the member was serving on 
that date. See generally State ex rei. Glander v. Ferguson, 148 Ohio St. 581, 76 N.E.2d 373 
(1947) (syllabus, paragraph one) (explaining that the phrase "during his existing tenn," as used 

See 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-068 (syllabus, paragraph two) ("Ohio Const. art. II, § 
20 prohibits any change in the compensation of a township trustee during the trustee's existing 
tenn; accordingly, the purchase of health or hospitalization insurance for a township trustee must 
be authorized by resolution before the trustee's tenn begins"); 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-108 
(syllabus, paragraph two) ("[a] board of elections may not, after a board member's term has 
begun, authorize the procurement of insurance for that member under R.C. 3501.141(B) to 
commence during his tenn of office"); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-069 (syllabus) ("[p]ursuant 
to Ohio Const. art. II, § 20, a county elected officer who holds office when the board of county 
commissioners increases the amount paid by the county on behalf of county officers for the 
officers' health insurance premiums is not entitled to receive the increase for the duration of the 
tenn he was serving at the time the increase was implemented"). 
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in art. II, § 20, refers "strictly to the term to which the officer is appointed or elected and not to 
the period constituting the statutory term of the office"). 

As a final matter, however, the recent amendment to RC. 6121.02 appears to have 
contemplated this situation, and has also provided that, "[i]f [Ohio Const. art. n, § 20] prohibits 
the Ohio water development authority from paying all or a part of the cost of health care benefits 
on behalf of a member of the authority for the remainder of an existing term, the member may 
receive these benefits by paying their total cost from the member's own financial resources, 
including paying by means of deductions from the member's salary." Thus, even though Ohio 
Const. art. II, § 20 prohibits an appointed OWDA member from receiving paid health care 
benefits as part of the member's compensation during the term of office the member was serving 
on June 30, 1997, an OWDA member may, from his own financial resources, procure the health 
care benefits referred to in R.C. 6121.02. Under such a scheme, the benefits are not being paid 
for from public funds, but from the member's own financial resources. See State ex rei. Parsons 
v. Ferguson, supra; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-099 at 2-374 ("[i]nsurance benefits for public 
officers paid for out ofpublic funds are ... compensation which comes within the purview of art. 
II, § 20" (emphasis added». Thus, the portion of RC. 6121.02 authorizing the appointed 
members of the OWDA, for the period remaining in the terms they were serving on June 30, 
1997, to procure the health care benefits mentioned in RC. 6121.02 from the members' own 
financial resources does not violate Ohio Const. art. II, § 20. 

Based upon the foregoing, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. 	 The Ohio Water Development Authority's payment of health care benefits 
pursuant to RC. 6121.02, as amended by Am. Sub. H.B. 215, 122nd Gen. 
A. (1977) (eff., in pertinent part, June 30, 1997), on behalf of a member 
of the Ohio Water Development Authority for the period remaining in the 
term the member was serving on June 30, 1997, violates the prohibition 
against in-term changes in the salary of public officers established by Ohio 
Const. art. n, § 20. 

2. 	 The procurement of the health care benefits described in R.C. 6121.02 by 
a member of the Ohio Water Development Authority with the member's 
own financial resources does not violate Ohio Const. art. II, § 20. 
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