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ELECTIVE OFFICE-DETERMINATION-"FULL TIME" SAL­

ARIED OFFICE WITHIN MEANING OF SECTION 486-59 G. C.­

WITHIN SOUND DISCRETION OF PUBLIC EMPLOYES 

RETIREMENT BOARD-MAYOR OF MUNICIPALITY-ELIGI­

BILITY TO RECEIVE RETIREMENT ALLOWANCE. 

SYLLABUS: 

The determination whether an dccti1·c office is a .. full time"' salaried office 
within the meaning of Section l~G-:ifJ. General Code. is a matter to be determined 
from all the facts by the Public l~mploycs Retirement Board in the exercise of its 
sound discretion. 



OPJNIONS 

Columbus, Ohio, June ro, 1948 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The Retirement Board has instructed its Secretary to 
request an opinion from your office, indicating whether a retired 
member of the System who is later elected mayor of a munic­
ipality, at an annual salary of $1800 per year is eligible to continue 
to receive his retirement allowance, during the period that he 
accepts a salary for services rendered as mayor of the munic­
ipality. 

'In this connection it might be well to state that at its regular 
monthly meeting on May 20, the Retirement Board held that the 
position was a part time function." 

Section 486-59, General Code, which provides for retirement of 

members of the system after reaching the age of sixty years, provides in 

part as follows : 

"In the event any retired pensioner, after such retirement, 
is elected to a full-time salaried office by the electors of the state 
or any political subdivision thereof at any election, such pen­
sioner, by the acceptance of any such office shall forfeit his 
pension during the period such pensioner so holds such office 
and receives the salary therefor." (Emphasis added.) 

In an opinion by my immediate predecessor, found in 1942 Opinions 

of the Attorney General, page 441, there was under consideration the 

meaning of the word "years" as used in those sections of the public 

employes retirement law relating to the prior service pension. The statute 

at that time allowed a retiring member a prior service pension "equal to 

one and one-third percentum of his average prior service salary multiplied 

by the number of years of service in his prior service certificate." The 

question before the Attorney General was, what credit should be given 

for a period of prior service when the nature of his employment was 

such that in all probability it required only a very small portion of his 

time, such as the duties incident to the position of a township trustee or 
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member of council or clerk of a village. It was held, as shown by the 

syllabus, as follows: 

''lt is the duty of the Public Employes Retirement Board 
to allow a member of the Public Employes Retirement System 
credit for a full year of prior service for each year that such 
r,,ember served in any position or office for which prior service 
may be legally credited, if such member was employed in the 
position on an annual basis or if he was appointed to such 
position or elected to such office for a year or years and his 
salary fixed accordingly, regardless of the amount of such salary 
and regardless of the fact that the service rendered may not 
have required the full time of such employe or officer. There is 
no authority in such board to adopt and apply any rule or regula­
tion providing otherwise." 

In the course of the opinion it was stated that even though the board 

might be convinced that officers or employes such as those mentioned put 

in a very small portion of their time in the performance of their official 

duties, yet since they were elected for a term of years and on an annual 

salary, there was no justification for saying as a matter of law that they 

were not on duty at all times. It was therefore held that a full year of 

prior service was to be credited for each calendar year regardless of the 

nature of the duties or the probability that the member devoted sub­

stantially all of his time to some other occupation and that his official 

time was merely incidental. That opinion was doubtless sound as the 

law then stood. The General Assembly, however, shortly thereafter 

amended Section 486-33b, General Code, relating to prior service, by 

providing that if the retirement board should determine that a position in 

any calendar year was a part time position the board should have authority 

to determine what fractional part of a year's credit should be given. 

Here was a legislative recognition that as to the period of prior 

service an employe might be considered as only a part time officer or 

employe even though he is elected or appointed for a term of years and 

receives compensation on a yearly basis. 

In an opinion which I rendered to your board on :\larch 1, 1947, 

being No. 1655, I held that the office of township trustee is not a full time 

salaried office within the provision of Section 486-59 supra. In the course 

of that opinion it was pointed out that the statute gives no definition of 
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"full time salaried office" and that accordingly, we are justified in deter­

mining the question as to a given office on the basis of the facts ascer­

tainable. It was there pointed out that it is quite obvious that the clerk 

or member of council in a small village, a township trustee or clerk in the 

average township, can hardly be said to be a full time officer, although 

he is elected for a term of two years. 

Section 486-59, which we are considering, distinctly recognizes that 

a person may be elected to a salaried office which is only a part time 

office. The very use of the words "full time" is conclusive that the 

General Assembly regarded some elective offices as not full time and, 

therefore, as only part time offices. 

Accordingly, it becomes a matter for the retirement board, in the 

exercise of a sound discretion, to determine whether in a given case an 

office is a full time or a part time office within the purview of Section 

486-59. It occurs to me that so many uncertainties enter into this deter­

mination that it may be impossible to lay clown any general rule which 

would cover all cases. For instance, the duties devolving upon the mayor 

of a city of any size might depend very largely on the form of govern­

ment under which the city is operated. If under the regular municipal 

code, the mayor would have certain duties prescribed by statute which 

would obviously require a considerable part of his time and attention and 

for which he might receive very substantial compensation. If on the 

contrary the same city were operated under a city manager form of gov­

ernment, the mayor might be reduced to a position that was largely 

ornamental and ceremonial and might have very limited duties to perform. 

In some cases he might and in other cases he might not be charged with 

the duties of a police justice. 

·whether or not the mayor of the city mentioned in your letter who 

receives $1800 per annum is under all the circumstances a full time officer, 

is a matter which cannot be answered as a matter of law. In my opinion 

it is a question of fact which must be determined by your board, based 

upon information not only as to the salary but as to the nature of his 

duties. In reaching this determination, the size of the city, the character 

of the governmental organization, and the compensation paid might be 

taken into consideration. 
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In arriving at a determination whether an office is a ''full time" 

office, it would not be proper to give that term an extreme or unreasonable 

interpretation. Probably a large portion of the elected officers of the 

counties and cities are able to devote a considerable portion of their time 

to private affairs and yet might be regarded as full time officers. The 

situation calls for the exercise of sound reason and good sense in reaching 

a conclusion. 

A general rule might be formulated, based upon the above consider­

ations, that would apply to cities operating under the regular form of 

government prescribed by the municipal code. To a certain extent, other 

general conditions might be the subject of further rules. There might 

still remain individual cases which would have to be determined by the 

board, based upon specific information applicable to the special case. 

In specific answer to your question it is my opinion that the deter­

mination whether an elective office is a "full time" salaried office within 

the meaning of Section 486-59, General Code, is a matter to be determined 

from all the facts by the Public Employes Retirement Board, in the 

exercise of its sound discretion. 

Respectfully, 

HUGH $. JENKINS, 

Attorney General. 




