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OPINION NO. 2006-029 

Syllabus: 

A board of township trustees that proposes to transfer unincorporated territory from 
one township fire district to another must submit the proposal to the electors of the 
territory, if voters in the district to be expanded have approved a tax levy on prop­
erty in that district. Voter approval of the transfer and tax is required even if the un­
incorporated territory is currently located in a fire district where voters have ap­
proved a tax levy that is identical in millage and duration to the tax levied in the 
district to which the territory would be added. 

To: J.B. Collier, Jr., Lawrence County Prosecuting Attorney, Ironton, Ohio 
By: Jim Petro, Attorney General, June 13,2006 

You have asked whether a board of township trustees, which is proposing 
the transfer of territory in one fire district to the township's other fire district, must 
submit the proposal to the electors residing in the territory that would be transferred. 
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You have stated that the township has two fire districts-both districts consist only 
of unincorporated territory, and all unincorporated territory of the township is in 
one district or the other. Each fire district has a voter-approved tax levy, and the lev­
ies are identical in millage and duration. For the following reasons, we conclude 
that voters in the territory that would be transferred must approve the transfer of 
their property to the other fire district and the tax levied on property therein. 

A board of township trustees may, by resolution, establish a fire district "of 
any portions of the township that it considers necessary" whenever "it is expedient 
and necessary to guard against the occurrence of fires or to protect the property and 
lives of the citizens against damages resulting from their occurrence." R.C. 
505.37(C). See also 1957 Op. Att'y Gen. No. 515, p. 137 (syllabus, paragraph 1) 
(under R.C. 505.37, "it is proper for the township trustees to create two separate 
fire districts in a single township"). To finance the operations of a fire district, a 
board of township trustees may "levy a sufficient tax upon all taxable property" in 
the district. R.C. 505.39. The trustees, with the approval of fire district voters, also 
may levy a tax outside the ten mill limitation on the property within a fire district. 
R.C. 5705.19(1).1 See 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-048 at 2-204 ("a township is au­
thorized to create a fire district of any portions of the township and to provide ser­
vices for that district with moneys derived from a tax levied only on property within 
that district. . .. Only residents of such a district would be entitled to vote on, and 
benefit from, a district tax for fire protection"); 1943 Op. Att'y Gen. No. 5798, p. 
44,50 (if two fire districts are set up in the unincorporated territory of the township, 
"each should be financed by the levy of taxes upon the property in that district"). 

A board of township trustees may authorize the addition of unincorporated 
territory to an existing fire district. R.C. 505.37(C). Ifthe fire district to be expanded 
has levied a tax, however, the territory may become part of the fire district only if 
the board of township trustees approves the expansion of the territorial limits of the 
district and recommends the extension of the tax to the additional territory, and only 
if the electors of the territory to be added vote to approve the tax. 2Id. If a majority 
ofthe territory's voters approves the addition and tax, the joinder becomes effective 

1 See R.C. 5705.01(A) (a township fire district is a subdivision for purposes of the 
tax levy law); R.C. 5705.01(C) (the board oftrustees of the township in which a fire 
district is located is the taxing authority for the fire district). See also 1952 Op. Att'y 
Gen. No. 1101, p. 50 (a township fire district is a "subdivision" for purposes of 
what is now R.C. Chapter 5705, and the question of levying taxes in excess of the 
ten-mill limitation upon property in a fire district is submitted by the township trust­
ees to the electors of the fire district). 

The ballot must read: 

Shall the territory within ....... (description of the proposed territory to be 
added) be added to ....... (name) fire district, and a property tax at a rate of taxation 
not exceeding ....... (here insert tax rate) be in effect for ...... . (here insert the number 
of years the tax is to be in effect or "a continuing period of time," as applicable)? 

R.C. 505.37(C). 
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as of July 1st of the year following approval, at which time the fire district tax is 
extended to the taxable property within the territory that has been added. !d. 

In this instance; the board of township trustees is considering the addition of 
unincorporated territory that currently is in fire district" A," which has a tax levy, 
to fire district "B," which also has a tax levy.3 Because district "B" has a tax levy, 
R.C. 505.37(C) would require the board of trustees to submit to the electors in the 
territory to be transferred, the question of whether to add the territory to fire district 
"B" and approve its tax levy. You have stated, however, that in 1992, the township 
voters in each fire district approved a tax levy, and that the two levies are identical.4 

Arguably, therefore, voters in the territory to be transferred from district"A" to 
district "B" have already signified their approval of the tax levied in district "B" 
because an identical tax was approved by voters in district" A." You ask whether 
this indication of voter approval relieves the township trustees of the obligation to 
submit the question of transfer to the territory's electors. 

The fact that the two 1992 tax measures levied the same millage for the 
same duration of time does not mean that they are the same levy, nor can approval 
of a tax levy by a majority of electors voting in district"A" be construed as ap­
proval of a different tax levied in district "B" by a subset of district "A" voters. 
Perhaps the residents in that part of district "A" to be transferred voted against the 
levy in district "A," or did not vote at all. Regardless of any particular electoral 
breakdown, however, the two districts are distinct legal entities and the respective 
taxes levied in each are different levies. See generally 1957 Op. Att'y Gen. No. 515, 
p. 137 (syllabus, paragraph 3) ("[i]t is proper for the township trustees to levy a tax 
under Section 505.39, Revised Code, at one rate upon the taxable property in one 
[fire] district and at a different rate upon the taxable property in the other [fire] 
district"); 1952 Op. Att'y Gen. No. 1101, p. 50 (each township fire district is a sep­
arate "subdivision" under the tax levy law [now R.C. Chapter 5705], and, obliga­
tions incurred by a board of township trustees on behalf of a fire district are those of 
the fire district and not the township as a whole); 1943 Op. Att'y Gen. No. 5798, p. 
44,49-50 (moneys in the general fund of a township may not be allocated to a fire 
district established within the township, and, "if two [fire] districts are set up in the 
outlying territory ofthe township, each should be financed by the levy of taxes upon 
the property in that district, and if necessary a separate bond issue for each 

3 A board of township trustees may remove unincorporated territory from a fire 
district, as well as add territory thereto. R.C. 505.37(C). On July 1st of the year fol­
lowing the trustees' resolution to remove unincorporated territory, the territory 
"ceases to be a part of the district, and the power of the fire district to levy a tax 
upon taxable property in that territory terminates, except that the fire district shall 
continue to levy and collect taxes for the payment of indebtedness within the terri­
tory of the fire district as it was composed at the time the indebtedness was 
incurred. " Id. 

4 You have stated that each of the two fire levies passed in 1992 consisted of a 
replacement of one mill and an increase of one mill. Both were for a continuing pe­
riod of time beginning with tax year 1993. See generally R.C. 5705.19. 
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district' '). The approval of a tax levy by a majority of all district" A" voters cannot 
substitute for the approval of a subset of district "A" voters for a tax levied in 
district "B," even though the millage and duration of the taxes in districts "A" and 
"B" are identical. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised that, a board of town­
ship trustees that proposes to transfer unincorporated territory from one township 
fire district to another must submit the proposal to the electors of the territory, if 
voters in the district to be expanded have approved a tax levy on property in that 
district. Voter approval of the transfer and tax is required even if the unincorporated 
territory is currently located in a fire district where voters have approved a tax levy 
that is identical in millage and duration to the tax levied in the district to which the 
territory would be added. 
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