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OPINION NO. 1184 

Syllabus: 

Under Section 709.17, Revised Code, the question
of annexing contiguous territory to a municipal corpor­
ation must be submitted to a vote of the electors of the 
entire unincorporated area of the township and not merely 
to the electors of the territory to be annexed. (Opinion 
No. 745, Opinions of the Attorney General for 1949, 
approved and followed. Informal Opinion No. 532, Opinion 
of the Attorney General for 1962 overruled). 

To: Garver Oxley, Hancock County Pros. Atty., Findlay, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 1, 1964 

Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Village A desires to annex territory 
adjacent to it which is owned by a private 
corporation B, upon which there are no 
resident freeholders. Bis desirous of 
having the annexation take place. I under­
stand, pursuant to 1956 OAG 6223 that a 
private corporation is not qualified to 
petition for annexation of its property. 

"I have been of the opinion that, 
under Sec. 709.13 O.R.C. et seq., the 
Municipal Corporation may petition for 
said annexation, but that a vote by the 
'electors of the unincorporated area of 
the township shall be taken---'. This 
I have distinguished from electors of 
the territory to be annexed. I have con­
sistently advised that under the proceed­
ings pursuant to O.R.C. 709.13, that a 
vote is required by the electors of all 
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of the township which is unincorporated. 
However, I am advised that your office in 
an informal opinion dated November 14, 1962, 
being Opinion No. 532, to the Prosecuting 
Attorney of Tuscarawas County, rendered an 
opinion that under similar circumstances 
such vote was not required. 

"Therefore, I respectfully request 
your opinion as to whether or not, pur­
suant to O.R.C. 709.13, where the territory 
to be annexed is owned by a private corpor­
ation with 'no resident freeholders', a 
vote is required and if so, what persons 
have the right to vote." 

The 1962 Informal Attorney General's Opinion, No. 532, 
referred to in your request, cited and followed an earlier 
opinion (Opinion No. 6759, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1944) which was based on Section 3561-1, General 
Code (now Section 709.17, Revised Code). The pertinent 
part of Section 3561-1, General Code, was as follows: 

"A vote, by the electors residing in the 
contiguous territory, shall be taken under 
the election laws of the state of Ohio at 
the next general or primary election occur­
ring more· than thirty days after council 
passes the ordinance mentioned in section 
3559 of the General Code. Thereupon all 
annexation proceedings shall be stayed until 
the result of the election shall be known. 
If a majority favor annexation, proceedings 
shall begin within ninety days to complete 
annexation, and if a majority vote is 
against annexation, no further proceedings 
shall be had for annexation for at least 
five years." 

(Emphasis added) 

The (1944) opinion, and I believe rightly so, based 
on the statutory language at that time, concluded, that 
"(T)he purpose of this act is manifestly grounded solely 
on a recognition of the right of the inhabitants residing 
in the territory in question to have a voice in the 
matter." 

However, in 1947, the section in question was amended 
so as to read: 

"A vote by the electors of the unincor­
porated area of the township shall be taken 
under the election laws of this state at the 
next general or primary election occurring 
more than thirty days after the legislative 
authority of a municipal corporation passes 
the ordinance mentioned in section 709.14 of 
the Revised Code. Thereupon all annexation 
proceedings shall be stayed until the result 
of the election is known. If a majority of 
the electors of such area voting in the elec-
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tion favor annexation, proceedings shall 
begin within ninety days to complete annexa­
tion and if a majority of the electors voting 
in the election is against annexation, no 
further proceedings shall be had for at 
least five years. 

"Whenever the territory sought to be 
annexed is owned by a county, and when the 
electors residing in such territory are 
inmates of or resident employees of a county 
institution the provisions of this section 
relative to a vote shall not apply. 

"If such territory is annexed subsequent 
to the day upon which taxes become a lien, the 
new municipal corporation tax rate shall not 
-apply until the day preceding the second 
Monday of April next following when the lien 
of the state for taxes levied attaches. In 
the meantime the old township tax rate shall 
apply." 

(Emphasis added) 

The underlined lanGuage was added to this section in 1947. 
It would appear that the Legislature, by this amendment, 
intended a broader participation by electors. 

This change in statutory language was analyzed in 
Opinion No. 745, Opinions of the Attorney General for 1949 
as follows: 

"Prior to 1941 there was no require­
ment that an election of the inhabitants 
of the area be held in case the adjacent 
municipality should desire to annex unin­
corporated territory. Section 3561-1 as 
enacted in 1941, introduced the election 
requirement by providing that a vote shall 
be taken of the 'electors residing in the 
contiguous territory.' In 1947 the section 
was amended to require that the vote be by 
the electors of the entire unincorporated 
area of the township involved. (I suspect 
that this amendment resulted in part from 
the situation before the Attorney General 
in 1944 Opinions of the Attorney General, 
page 138. In dispute was the question of 
annexation of territory at the instance 
of the adjacent municipality, in which 
there were no electors residing. Resi­
dents of the remaining unincorporated area 
of the township objected to the annexation 
and filed a petition with the township 
trustees praying for the incorporation of 
a village which would include the area 
sought to be annexed. The then Attorney 
General ~~led in effect against the resi­
dents of the unincorporated area; and on 
the first question raised held that since 
Section 3561-1 as then in force, provided 
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for a vote only of the electors residing 
within the territory to be annexed and 
since there were no electors residing 
there it would not be necessary to go 
through the formality of holding an 
election.) 

"The first paragraph of Section 
3561-1 (709.17, Revised Code, which reads 
the same} as now in force reads as follows: 

"'A vote, by the electors 
of the unincorporated area of 
the township shall be taken***' 

"It is readily seen that the purpose of 
the above section is to prevent a munici­
pality from annexing adjacent unincorporated 
territory against the will of a majority of 
the electors of the entire unincorporated area 
of the township concerned. The section is so 
phrased that it is clear the election require­
ment is an integral part of the procedure 
when the annexation is undertaken upon the 
application of the municipality." 

(Emphasis added} 

The 1962 Opinion did not cite this 1949 opinion and 
concluded that there was no substantial change in the 
statute through the change in language. A conclusion 
with which I can not agree. The change in language 
appears clearly to have been intended to broaden the 
area of election from the territory sought to be annexed 
to the unincorporated area of the entire township. A 
conclusion which finds support in State ex rel. Loofbourrow 
v. Board of Commissioners, 167 Ohio St., 156; the first 
branch o.f the syllabus of which is as follows: 

"l. As to proceedings by a municipal 
corporation, under Sections 709.13 to 
709.21, Revised Code, for the annexation of 
contiguous unincorporated territory of a 
township, Section 709.17 provides for a 
vote by the electors of the unincorporated 
area of the township, and that all annexa­
tion proceedings shall be stayed until the 
result of the election shall be known. If, 
in such election, a majority of the electors 
of the unincorporated area vote in favor of 
annexation, proceedings shall begin within 
90 days to complete it, but if a majority 
of the votes in the election are against 
annexation, no further proceedings by 
petition of a municipal corporation for 
annexation shall be had for at least five 
years." 

(Emphasis added} 

This in no way affects the conclusion reached in 
Opinion No. 6223, Opinions of the Attorney General for 
1956, i.e., that a private corporation is not qualified 
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to petition for annexation and that a private corporation 
is not entitled to vote, as provided in Section 709.17, 
Revised Code, since that section refers only to electors 
of the unincorporated area. 

The only time a vote would not have to be taken, 
under Section 709.17, Revised Code, is when there are 
no qualified electors in the entire unincorporated area 
or when the area to be annexed falls into the "exception" 
categories provided in Section 709.17, Revised Code. 

Therefore, and you are hereby advised, that under 
Section 709.17, Revised Code, the question of annexing con­
tiguous territory to a municipal corporation must be submitted 
to a vote of the electors of the entire unincorporated area 
of the township and not merely to the electors of the territory 
to be annexed. (Opinion No. 745, Opinions of the Attorney
General for 1949, approved and followed. Informal Opinion 
No. 532, Opinions of the Attorney General for 1962 overruled}. 




