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ORDER OF SEQUENCE IN VOTING ON THE CREATION OF 

A NEW SCHOOL DISTRICT WHEN A QUESTION ON PART 

OF SAID TERRITORY IS PENDING-PETITION TO TRANS­

FER PART OF A SCHOOL DISTRICT IS SUFFICIENT IF THE 

NUMBER OF SIGNATURES rs EQUAL TO 55 PER CENT OF 

THE REGISTERED VOTERS OF THE LAST GENERAL ELEC­

TION-§§3311.37, 3311.22, 3311.231, 3311.26, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Where pursuant to Section 3311.37, Revised Code, the state board of educa­
toin has proposed the creation of a new school district, and before the question is 
placed on the ballot for consideration by the electors concerned, a proposal is filed 
with a county superintendent of schools under Section 3311.22 or Section 3311.231, 
Revised Code, affecting any of the territory affected by the proposal of the state board, 
the proposal of the state board may not be placed on the ballot while the other pro­
posal is subject to an election. 

2. Where under Section 3311.22 or Section 3311.231, Revised Code, a petition 
of transfer of part of a school district is filed with the county superintendent of schools, 
and the petition is signed by one person, the petition is sufficient if the one signature 
is equal in number to at least fifty-five per cent of the qualified voters voting at the 
last general election within that portion of the school district proposed to be trans­
ferred. 

Columbus, Ohio, October 9, 1962 

Hon. Robert E. Dunlap, Prosecuting Attorney 

Logan County, Bellefontaine, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion contains a fact situation posed by a local 

school district and reading as follows : 

"Subject: Creation of a new school district composed of 
Buckeye Local, Mt. Victory-Dudley Local and Ridgeway Local. 

"State Department of Education made a survey, then recom­
mended to the State Board of Education, that such a district be 
created, subject to approval of a majority of the voters at next 
election. The State Board of Education at its next meeting ap­
proved this recommendation and proposed the creation of a new 
district. 
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"Law states thirty day waiting period before certification to 
Board of Elections. During the thirty day period a farmer resid­
in the district petitioned for transfer and the State Board under­
stood from the sixth (6) paragraph of Section 3311.37, Ohio 
Revised Code, that this stopped state action." 

The request then states: 

"The question, quite simply, is can one person by asking that 
his own property be transferred to a different school district stop 
the election on the question as to whether or not an entire school 
district should be transferred to an adjoining school district or 
adjoining county system." 

Section 3311.37, Revised Code, as effective July 28, 1959, reads, 111 

part, as follows : 

"The state board of education may conduct studies where 
there is evidence of need for consolidation of contiguous local, 
exempted village, or city school districts or parts of such districts. 
The possibility of making improvements in school district organi­
zation as well as the desires of the residents of the affected districts 
shall be given consideration in such studies and in any recom­
mendations growing out of such studies. 

"After the adoption of recommendations growing out of any 
such study, the state board may proceed as follows: 

"Propose by resolution the creation of a new school district 
which may consist of all or a part of the territory of two or more 
contiguous local, exempted village, or city school districts, or any 
combination of such districts. 

"The state board shall thereupon file a copy of such proposal 
with the board of education of each school district whose bounda­
ries would be altered by the proposal and with the board of edu­
cation of each county in which such school district is located. 

"The state board may, not less than thirty days following the 
adoption of the resolution proposing the creation of a new school 
district certify the proposal to the board of elections of the county 
or counties in which any of the territory of the proposed district 
is located, for the purpose of having the proposal placed on the 
ballot at the next general election, or at a primary election oc­
curring not less than sixty days after the adoption of such 
resolution. 

"If any proposal has been previously initiated pursuant to 
section 3311.22, 3311.231, or 3311.26 of the Revised Code which 
affects any of the territory affected by the proposal of the state 
board, the proposal of the state boa1·d shall not be placed on the 
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ballot while the previously initiated proposal is subject to an elec­
tion. 

"Upon certification of a proposal to the board of elections 
of any county pursuant to this section, the board of elections of 
such county shall make the necessary arrangements for the sub­
mission of such question to the electors of the county qualified to 
vote thereon, and the election shall be conducted and canvassed 
and the results shall be certified in the same manner as in regular 
elections for the election of members of a board of education. 

"* * * * * * * * *"
(Emphasis added) 

Section 3311.22, Revised Code, referred to in Section 3311.37, supra, 

reads, in part, as follows : 

"A county board of education may propose, by resolution 
adopted by majority vote of its full membership, or qualified 
electors of the area affected equal in number to at least fifty-five 
per cent of the qualified electors voting at the last general election 
residing within that portion of a school district, or districts pro­
posed to be transferred may propose, by petition, the transfer of a 
part or all of one or more local school districts to an adjoining 
local school district or districts within the county school district. 

"* * * * * * * * * 
"Any petition of transfer or petition of referendum filed under 

the provisions of this section shall be filed at the office of the 
county superintendent of schools. The person presenting the 
petition shall be given a receipt containing thereon the time of 
day, the date, and the purpose of the petition. 

"* * * * * * * * *" 

Section 3311.231, Revised Code, referred to in Section 3311.37, supra, 

reads, in part, as follows : 

"A county board of education may propose, by resolution 
adopted by majority vote of its full membership, or qualified 
electors of the area affected equal in number to not less than 
fifty-five per cent of the qualified electors voting at the last gen­
eral eleciton residing within that portion of a school district 
proposed to be transferred may propose, by petition, the transfer 
of a part or all of one or more local school districts within the 
county to an adjoining county school district or to an adjoining 
city or exempted village school district. 

"* * * * * * 
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"Any petition of transfer or petition of referendum under 
the provisions of this section shall be filed at the office of the 
county superintendent of schools. The person presenting the 
petition shall be given a receipt containing thereon the time of 
day, the date, and the purpose of the petition. 

"* * * * * * * * *" 

Section 3311.26, Revised Code, referred to in Section 3311.37, supra, 

reads, in part, as follows : 

"A county board of education may, by resolution adopted by 
majority vote of its full membership, propose the creation of a 
new local school district from one or more local school districts 
or parts thereof. Such proposal shall include an accurate map 
showing the territory affected. After the adoption of the resolu­
tion, the county board shall file a copy of such proposal with the 
board of education of each school district whose boundaries would 
be altered by such proposal. 

"* * * * * * * * *"

The facts given do not state under what provision the petition in the 
instant case was filed. Since it was a person who petitioned, not the county 

board, Section 3311.26, supra, is clearly not involved. I assume, therefore, 

that the person in question petitioned that his property, located in a local 
school district, be transferred to an adjoining local school district in the 

county ( Section 3311.22, supra), or that said property be transferred to 
an adjoining county school district, or to an adjoining city or exempted 

village school district ( Section 3311.231, supra) . I also assume that the 

petition contained signatures of not less than fifty-five per cent of the 

qualified electors voting at the last general election residing within the area 
proposed to be transferred, which would be a sufficient number under 

either Section 3311.22 or Section 3311.231, supra. 

Under Section 3311.37, supra, the proposal of the state board to create 

a new local school district may not be placed on the ballot if any other 
proposal has been previously initiated pursuant to Section 3311.22 or Sec­

tion 3311.231, supra. In Webster's New International Dictionary, Second 
Edition, the word "initiate" is defined as follows : 

"1. To introduce by a first act; to make a beginning with; 
to originate, begin, * * *" 

The official beginning in a proposal by petition under either Section 

3311.22 or Section 3311.231, supra, would be the filing of the petition with 
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the county superintendent of schools, as such filing sets in action the pro­

cedure of those sections. The official beginning under Section 3311.37, 

supra, would be the adoption of the resolution by the state board of edu­

cation, as once that resolution is adopted further procedure may be fol­

lowed. 

If the adoption of the resolution by the state board under Section 

3311.37, supra, occurs prior to the time that the petition is filed with the 

county superintendent under Section 3311.22 or Section 3311.231, supra, 

the proposal under said Section 3311.22 or Section 3311.231 would not 

have been initiated previous to the time that the proposal under Section 

3311.37, supra, was initiated. At the same time, however, even though a 

petition under Section 3311.22 or Section 3311.231, supra, might be filed 

after the proposal resolution is adopted by the state board under Section 

3311.37, supra, said petition could still be initiated prior to the time that 

the proposal of the state board is placed on the ballot, or certified to the 

board of elections ( as in the instant case) ; and the question arises whether 

this fact should prevent the respective boards of elections from placing the 

proposal of the state board on the ballot. 

Immediately prior to July 28, 1959, the pertinent provision of Section 

3311.37, supra, read : 

"* * * * * * * * * 
"If any proposal has been previously certified to any board of 

elections pursuant to section 3311.22 or 3311.26 of the Revised 
Code which affects any of the territory affected by the proposal 
of the state board, the proposal of the state board shall not be 
placed on the ballot until after the election has been held on the 
proposal previously certified. 

"* * * * * * * * *"
( 127 Ohio Laws, 79) 

Thus, under the former provision, the proposal of the state board was 

barred from the ballot only if a proposal under Section 3311.22 or Section 

3311.26, Revised Code, had been certified to the board of elections prior 

to the time that the state board proposal could be certified. 

The provisions of Section 3311.37, supra, as effective July 28, 1959, 

goes further than its predecessor, however, in that it bars the proposal of 

the state board from the ballot if a proposal under Section 3311.22, Sec­

tion 3311.231, or Section 3311.26, Revised Code, has been previously 
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initiated (Section 3311.231, supra, being newly added). While the in­

tention of the legislature in making the change is less than clear, in reading 

the new provision with the old, "previously initiated" would appear to 

imply that if the proposal under Section 3311.22, Section 3311.231, 

or Section 3311.26, supra, is initiated prior to the time when the proposal 

of the state board could be, and would be, placed on the ballot, said state 

board proposal may not be placed on the ballot while the other proposal is 

subject to an election. 

Returning to the present fact situation, the petition was filed with the 

county superintendent of schools (initiated) previous to the time when the 

state board proposal could have been, and would have been, placed on the 

ballot. Although only one person appears to have signed the petition, I 

assume that the one signature constitutes fifty-five per cent of the electors 

reequired under either Section 3311.22 or Section 3311.231, supra, and that 

the petition is thus in compliance with the appropriate section. It follows, 

therefore, that during the period that the proposal initiated by petition is 

subject to an election, the proposal of the state board may not be placed on 

the ballot. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. Where pursuant to Section 3311.37, Revised Code, the state 

board of education has proposed the creation of a new school district, and 

before the question is placed on the ballot for consideration by the electors 

concerned, a proposal is filed with a county superintendent of schools under 

Section 3311.22 or Section 3311.231, Revised Code, affecting any of the 

territory affected by the proposal of the state board, the proposal of the 

state board may not be placed on the ballot while the other proposal is 

subject to an election. 

2. Where under Section 3311.22 or Section 3311.231, Revised Code, 

a petition of transfer of part of a school district is filed with the county 

superintendent of schools, and the petition is signed by one person, the 

petition is sufficient if the one signature is equal in number to at least fifty­

five per cent of the qualified voters voting at the last general election 

within that portion of the school district proposed to be transferred. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


