ATTORNEY GENERAL

~
-
~

3364

JUDGE, COURT OF APPEALS—ASSIGNED BY CHIEF JUSTICE
OF COURT OF APEALS —TO DISTRICT OTHER THAN
WHERE ELECTED—AIDING IN BUSINESS OF SUCH OTHER
DISTRICT—WITHIN SCOPE OF ASSIGNMENT—WHENEVER
ENGAGED IN EXAMINATION AND DECISION OF CASES
HEARD, WHETHER OR NOT DUTIES PERFORMED WITHIN
GEOGRAPHICAL LIMITS OF DISTRICT OF ASSIGNMENT—
ENTITLED TO RECEIVE TWENTY DOLLARS PER DAY FOR
EACH DAY OF ASSIGNMENT—OPINION 1024, OAG 1951, PAGE
872 APPROVED AND FOLLOWED—SECTIONS 141.10 RC 2253-3
GC, 2501.14 RC, 1528 GC.

SYLLABUS:

A judge of a Court of Appeals, assigned by the chief justice of the Court of
Appeals by virtue of Section 2501.14, Revised Code, Section 1528, General Code, to a
district other than that to which he was elected, is aiding in the business of such other
district, within the scope of such assignment, whenever he is engaged in the examina-
tion and decision of cases heard by him by virtue of such assignment, whether or not
such be performed within the geographical limits of the district of assignment and,
thus, is entitled, pursuant to Section 141.10, Revised Code, Section 2253-3, General
Code, to receive twenty dollars per day for each day of such assignment. ‘Opinion
No. 1024, Opinions of the Attorney General for 1951, page 872, approved and
followed.
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Columbus, Ohio, December 29, 1953

Hon. Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney
Cuyahoga County, Cleveland, Ohio

Dear Sir:

Your request for my opinion reads as follows:

“The judges of the Sixth Appellate District Court of Appeals
held court in this district, by designation of the Chief Justice of
the Court of Appeals of Ohio, from June 22 to June 27, 1953
inclusive. Pursuant to the provisions of Revised Code 141.10
(G.C. 2253-3), the judges rendered their bills for their per diem
compensation from June 22 to June 27 inclusive for $120.00 for
each of the judges. They also rendered bills for the additional sum
of $230.00 each, representing 1174 days actually spent by each in
his own county of residence in disposing of the cases in which
they sat in hearing in this district.

“The Presiding Judge of this district approved the bill for
the services covering the six days during which the judges held
court here, and these bills were paid from the treasury of this
county upon the warrant of the County Auditor. The Presiding
Judge, however, withheld his approval of the bills for the ad-
ditional 1134 days during which the judges were engaged in study-
ing and deciding the cases submitted to them after they had re-
turned to their own district. The Presiding Judge does not
question the accuracy of the time spent but feels constrained to
withhold his approval of the bills for services for the additional
time spent outside this county, in the absence of some authorita-
tive ruling.

“The Judges of the Sixth District rely upon your Opinion
No. 1024, dated December 27, 1951, in the fourth syllabus of
which you held that the judges of the Common Pleas Court were
entitled to receive their per diem compensation of $20.00 while
engaged in the judicial business of a county other than that in
which they reside, whether or not such services are performed
within the geographical limits of such other county. The judges
feel that your above-cited opinion has equal application to judges
of the Court of Appeals.

“Inasmuch as the question is of statewide interest, I re-
spectfully request your opinion as to whether a Court of Appeals
judge, assigned by the Chief Justice of the Court of Appeals of
‘Ohio to sit in a district other than that in which he resides, may
receive the per diem compensation of $20.00 pursuant to R. C.
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141.10 for days spent in his own district in disposing of the
cases in which he sat in hearing in such other district.”

As noted in your letter, I have had occasion to pass on this same
question as to judges of Common Pleas Courts in Opinion No. 1024,
Opinions of the Attorney General for 1951, page 872. The fourth para-
graph of the syllabus of such opinion reads:

“A common pleas judge, assigned by the Chief Justice by
virtue of Section 1469, General Code, to aid in disposing of the
business of some county other than that in which he resides is aid-
ing in disposing of the business of such other county on all days
when, pursuant to such assignment, he is engaged in the judi-
cial business of such other county, whether or not such be per-
formed within the geographical limits of such other county, and,
thus, is entitled, pursuant to Section 2253, General Code, to re-
ceive $20.00 for each day of such assignment.”

I quote from such opinion at page 879:

“Your second question is whether a judge assigned to a
county in which he does not reside, pursuant to Section 14609,
General Code, may receive the per diem amount of $20.00 per
day for days physically spent in his own county of residence in
arriving at his conclusions and preparing his decisions and opin-
ions. I understand that, based on the 1950 opinion of my prede-
cessor, your office has taken the position that the per diem pay-
ment of $20.00 cannot be paid for such days of service. From
an examination of this 1950 opinion, however, I do not find that
such question was considered by the then Attorney General.

“An examination of Section 1469, General Code, reveals that
the Chief Justice is authorized to ‘assign a judge or judges from
another county or counties in the state to aid in the disposition
of such business.’” Likewise, it will be noted that Section 2253
used the words, ‘to aid in the disposition of such business’ and
provides for the payment of ‘twenty dollars per day for each day
of such assignment.’

“The answer to your question appears to lie in the determi-
nation as to whether such judge is still on ‘assignment’ and is
aiding ‘in disposing of business of some county other than that
in which he resides.’

“No one can deny that research, study and preparation of
opinions and decisions by such judge in or out of his home county
on matters submitted to him as a judge of the court of common
pleas in a county in which he does not reside and to which he has
been assigned is an aid in the disposition of such other county’s
business. The clear meaning of the statutory provision is that
such assigned judge is to he paid for judicial services rendered for
such other county. I find nothing in the statute providing that
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such services must be rendered within the geographical confines
of the county of assignment. Aside from personal reasons, there
may well be official reasons for a judge to follow this course. He
may have a better research library in his home county or at
least one with which he is more familiar, thus expediting his work.
By remaining in his home county he may desire to lessen the
expenses of transportation, meals and lodging which would other-
wise have to be paid by the county of assignment.”

The language of Section 2253, General Code, being considered in the
1051 opinion was:
“* * * each judge of the court of common pleas who is as-
signed by the chief justice by virtue of section 1469 of the Gen-
eral Code, to aid in disposing of business of some county other

than that in which he resides shall receive twenty dollars per day
for each day of such assignment * * *”

The question you present is whether the reasoning which I adopted
in the 1951 opinion is applicable to a similar situation involving tempo-
rary assignments of judges of the Court of Appeals to another district.
More specifically, it involves a consideration of whether the language of
the statute authorizing the payment of $20.00 per day to such judges of
the Court of Appeals is distinguishable from the language of the statute
authorizing such payment to judges of the Court of Common Pleas:

Section 2501.03, Revised Code, Section 1518, General Code, pro-
vides for the annual selection of the chief justice of the Court of Ap-
peals by the judges of such courts. Section 2501.14, Revised Code, Sec-
tion 1528, General Code, authorizes the chief justice of the Court of Ap-
peals to assign a judge of such court to another district upon request of
the presiding judge of such district. Section 2501.15, Section 1529, Gen-
eral Code, reads:

“A judge assigned under section 2501.14 of the Revised Code
shall be paid his actual expenses for each day he performs judicial
duties, including the time necessarily devoted to going to, and
returning from, such assignment, and to the examination and de-
cision of cases heard by him while he is engaged outside the
district for which he was elected. Such expenses shall be paid
from the state treasury upon the warrant of the auditor of state,

issued upon the certificate of the chief justice of the court of
appeals, or the judge making the assignment.”

Here, of course, in language much more explicit than that which

I had under consideration in the 195I opinion, is a clear recognition that
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the performance of all judicial duties, including the examination and de-
cisions of cases heard, are duties performed within the scope of the as-
signment, and a recognition that such assignment is not limited to hold-
ing court in the sense of time devoted only to formal proceedings therein.
It, thus, is clear that had the judges of the Sixth Appellate District re-
mained within the geographical limits of the Eighth Appellate District
during the 1114 days spent in disposing of the cases in question, they
would have been entitled to their “actual expenses,” including food and
lodging for such 1114 days. By returning to their home district and
thus terminating the incurring of “actual expenses,” did they forego their
right to per diem payment for such 11%% days? I believe not. The right
of such judges to per diem payment is governed by the language of Sec-
tion 141.10, Revised Code, Section 2253-3, General Code, which, in perti-
nent part, reads as follows:

“* * * each judge of the court of appeals who is assigned
by the chief justice of the supreme court by virtue of section
2501.14 of the Revised Code, to aid in disposing of business of
some district other than that in which he is elected or appointed,
shall receive twenty dollars per day for each day of such as-
signment, to be paid from the treasury of the county to which
he is so assigned upon the warrant of the county auditor of such
county.”

Parenthetically, it might be stated that the reference to assignment
by the chief justice of the Supreme Court in Section 141.10 obviously is
a legislative inadvertence since by virtue of Section 2501.14 such as-
signment is by the chief justice of the Court of Appeals and not by the
chief justice of the Supreme Court. The words “of the Supreme Court”
were not contained in Section 2253-3, General Code, but were added at
the time such section was recodified as Section 141.10, Revised Code.

The key language here under consideration is identical to that of
Section 2253, General Code, now Section 141.07, Revised Code, under
consideration in the 1951 opinion. Both read “shall receive twenty dollars
per day for each day of such assignment.” Each provides for such assign-
ment “to aid in disposing of business of some district (county) other
than that in which he resides, (is elected or appointed).” Clearly, the
judges of the Sixth Appellate District could have remained in the Eighth
Appellate District for the 1174 days devoted to the examination and de-
cision of the cases submitted and, in addition to their “actual expenses”
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authorized by Section 2501.13, also received $20.00 per day. During such
time there would have been no question as to the fact that their “assign-
ment” had not terminated and that they were aiding in disposing of the
business of the Eighth Appellate District.

I believe it clear, for the same reason stated in my 1951 opinion, that
by returning to their home district and devoting there 1115 days to the
examination and decision of such cases, the judges in question did not
terminate such assignment and, thus, are entitled to payment therefor at
the rate of “twenty dollars per day for each day of such assignment” for
such 1114 days devoted to aiding in disposing of the business of the dis-
trict of assignment.

In specific answer to your question, it is my opinion that a judge
of a Court of Appeals, assigned by the chief justice of the Court of Ap-
peals by virtue of Section 2501.14, Revised Code, Section 1528, Gen-
eral Code, to a district other than that to which he was elected, is aiding
in the business of such other district, within the scope of such assign-
ment, whenever he is engaged in the examination and decision of cases
heard by him by virtue of such assignment, whether or not such be per-
formed within the geographical limits of the district of assignment and,
thus, is entitled, pursuant to Section 141.10, Revised Code, Section 2253-
3, General Code, to receive twenty dollars per day for each day of such
assignment. Opinion No. 1024, Opinions of the Attorney General for 1951,
page 872, approved and followed.

Respectfully,

C. WiLLiam O’NEILL
Attorney General





