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OPINION NO. 68-096 

Syllabus: 

In the event of a conflict between Sections 519.12 and 
5511.01, Revised Code, any action by the board of township 
trustees to approve a request for a change in zoning may only 
be taken after the provisions of Section 5511.01, Revised Code, 
have been complied with. 
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To: Marshall E. Peterson, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 12, 1968 

Your letter requests my opinion whether a board of township 
trustees may approve a zoning change within 20 days of the pub­
lic hearing as provided by Section 519.12, Revised Code, amended 
effective May 7, 1968, or must the board defer its approval for 
a period of 120 days when the land sought to be rezoned falls 
within the terms of Section 5511.01, Revised Code, amended ef­
fective November 14, 1967, which requires a zoning authority 
to defer approval of any change for a period of 120 days dur­
ing which time the director of highways shall acquire land 
needed for highway purposes or notify the zoning authority that 
he does not wish to acquire the property. 

By their terms, both sections set forth mandatory provi­
sions with regard to the time within which a zoning authority 
may take action to approve an application for a zoning change. 
Section 519.12, Revised Code, applies generally to all lands 
subject to the authority of the board of township trustees, 
whereas Section 5511.01, Revised Code, applies only to those 
lands within a certain distance of a newly established center 
line or a highway proposed to be changed. A special statute 
covering a particular subject matter must be read as an excep­
tion to a statute covering the same subject in general terms. 
State. ex rel. Board of Education v. Schumann, Clerk, 7 Ohio 
St. (2d), 41 (1966). 

It cannot have been the intent of the legislature to au­
thorize a board of township trustees to act within 20 days with­
out regard to Section 5511.01, Revised Code, but to require all 
other authorities to defer their action for a period of 120 
days. It is more reasonable to say that the legislature in­
tended the 120 day provision to apply to all zoning authorities 
and to toll the time within which these authorities may approve 
a change pending fulfillment of the provisions of Section 
5511.01, Revised Code. 

It is my opinion, therefore, and you are advised that in 
the event of a conflict between sections 519.12 and 5511.01, 
Revised Code, any action by the board of township trustees to 
approve a request for a change in zoning may only be taken af­
ter the provisions of Section 5511.0l, Revised Code, have been 
complied with. 




