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PARENT OF A NON-RESIDENT STUDENT PAYING TUITION 

IN A SCHOOL DISTRICT WHERE HE OWNS REAL PROPERTY 

CANNOT HAVE TUITION REDUCED BY REASON OF OWN­

ING PROPERTY-§§3327.06, RC., 3313.64, RC., OPINION 2766, 

OAG, 1962. 

SYLLABUS: 

When a parent of a non-resident school pupil is required to pay tuition pursuant 
to Section 3327.06, Revised Code, and where such parent owns real property and pays 
taxes thereon in the school district in which he is obligated to pay such tuition, the 
obligation to pay such tuition may not be reduced by reason of such taxes and may 
not be considered as a set off against the amount of taxes payable in such school 
district. 

Columbus, Ohio, October 9, 1962 

Hon. John D. Sears, Jr., Prosecuting Attorney 

Crawford County, Bucyrus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"Your office issueci an opinion earlier this year in which you 
held 'A board of education is without authority, by rule or other­
wise, to waive the payment of tuition by any student .. .' 

"I respectfully request your opinion as to whether or not a 
taxpayer may receive credit on the tuition for a student for the tax 
money that he pays into the school district where his child will 
attend school. 

"The facts are as follows: A taxpayer resides in the Vvyn­
ford School District in Crawford County, Ohio and owns con­
siderable amount of property in the Bucyrus City School District. 
The Wynford Board of Education released the taxpayer's son to 
the Bucyrus City School District, however, according to your 
opinion above referred to, the taxpayer would have to pay a tuition 
to the Bucyrus City School District. This same taxpayer owns 
other property located within the Bucyrus City School District 
and their tax dollar on said property that goes to the Bucyrus 
City School District exceeds the amount of the tuition that they 
would have to pay. 

"I respectfully request your opinion as to whether or not 
the said taxpayer may deduct from the tuition for having their 
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son go to the Bucyrus City School from the amount of their tax 
dollar that is paid to the Bucyrus City School District on their 
property owned within the said school district." 

Your request indicates that the board of education of the school 

district in which the pupil mentioned therein maintains school residence 

has released him to the Bucyrus City School District. If such release was 

in the form of an agreement, or can be construed as constituting a contract 

as authorized by Section 3327.04, Revised Code, then the board of educa­

tion of the district of school residence of such pupil would be obligated, 

pursuant to Sections 3327.06 and 3317.08, Revised Code, to pay tuition 

for such student. Section 3327.06, Revised Code, reads as follows: 

"When a pupil attends school, pursuant to section 3327.04 
of the Revised Code, in a district other than the district in which 
he is a school resident, tuition for such attendance shall be cred­
ited and paid in the manner provided in section 3317.08 of the 
Revised Code. 

"When the board of education of a city, exempted village, 
or local school district admits to the schools of its district any 
nonresident pupil for whose attendance tuition is not an obligation 
of the board of the district of the pupil's residence, such board 
shall collect tuition, for the attendance of such pupil, from the 
parents or guardian of the pupil and the amount of tuition col­
lected shall be not more nor less than the amount computed in the 
manner prescribed by section 3317.08 of the Revised Code. 

"If a board admits to the schools of its district any nonresi­
dent pupil for whose attendance tuition is not an obligation of the 
board of the district of the pupil's residence, and fails to collect 
tuition as required by this section from the pupil's parents or 
guardian, the attendance of such pupil is unauthorized attendance. 
When a school district provides instruction for a nonresident pupil 
whose attendance is unauthorized attendance, the membership of 
such pupil shall not be included in the membership figure used in 
the calculation of approved teacher units as provided by section 
3317.05 of the Revised Code. The membership of such pupil 
shall be credited to the school district in which such pupil is a 
legal school resident." 

For the purpose of this opinion, I shall assume that there is no obli­

gation to pay tuition for the pupil in question upon the school district in 

which he is a school resident. It is, of course, apparent that if there is 

such an obligation, no further obligation to pay tuition rests upon any 

other party. 
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A public school education must, pursuant to Section 3313.64, Revised 

Code, be free to all school residents of the school districts. Said statute 

reads in pertinent part as follows : 

"The schools of each city, exempted village, or local school 
district shall be free to all school residents between six and twenty­
one years of age, but the time in the school year at which begin­
ners may enter upon the first year's work of the elementary school 
shall be subject to the rules and regulations of the board of 
education. School residents shall be all youth who are children 
or wards of actual residents of the school district. District of 
school residence shall be the school district in which a school resi­
dent is entitled to attend school free. * * * 

"* * * * * * * * *

"The board of education of a city, exempted village, or local 
school district may admit other persons to the public schools of 
its respective district upon the payment of tuition within the 
limitation of law." 

It is obvious that the pupil referred to in your request is not a school 

resident of the Bucyrus City School District as defined by Section 3313.64, 

supra, nor do I find any other provision of law which would entitle him to 

free schooling in said district. Since his school attendance in such district 

is not, for the purpose of this opinion, deemed to be covered by a contract 

between his district of school residence and the Bucyrus City School Dis­

trict, the board of education of said latter district must charge tuition for 

his attendance. As you note in your request, I reached the same con­

clusion in Opinion No. 2766, Opinions of the Attorney General for 1962, 

issued January 19, 1962, wherein the syllabus reads as follows: 

"A board of education is without authority, by rule or other­
wise, to waive the payment of tuition by any students in the 
schools of the district where under Section 3313.64, Revised Code, 
such students may be admitted to the schools only upon the pay­
ment of tuition; and this is true whether or not the students con­
cerned are from foreign countries." 

As to whether the obligation of the parent of the pupil involved to pay 

tuition can be diminished by the amount of taxes paid by him in the Bucy­

rus City School District, your attention is called to 51 Ohio Jurisprudence 

2d, 19, Taxation, Section 3, which deals generally with the purpose and 

effect of taxation and reads, in part, as follows : 
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"Although the right of taxation consists in the right of taking 
private property for public use, and arises in each case from pub­
lic necessity, the exercise of the high prerogative being limited 
only by the exigencies of government, technically, the taxation of 
property is in no proper sense an apppropriation of it to any pur­
pose; in a general sense it is nothing more than the exercise of 
the attribute of sovereignty by which the state provides the means 
of self-preservation, e'l!ery owner of property holding his title 
subject to the right of taxation. It also has been said that taxes 
upon land are in effect a rental charged the owner, as a subject 
of the government, for the privilege of enjoying such land; that 
is, they are burdens which are imposed upon property as an 
equivalent for the protection given to the owner in his enjoyment 
of such property. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

As can be seen from Opinion No. 2766, supra, the board of education 

of the Bucyrus City School District must charge the tuition in question. 

Any compromise of such tuition based upon taxes payable must, therefore, 

rest upon the ability of the school district or taxing authority to compro­

mise the taxes in question. 

With regard to the power to compromise a tax, attention is directed 

to The State, ex rel. Dansante, v. Pethtel, et al., 158 Ohio St., 35, wherein 

the first paragraph of the syllabus states: 

"Where taxes are legally assessed, the taxing authority is 
without power to compromise, release or abate them except as 
specifically authorized by statute." 

At page 39 of the opinion of the court in the Dansante case, supra, 

the following language appears : 

"* * * * * * * * * 
"The general rule is that the power to tax does not include 

the power to remit or compromise taxes. A tax is not predicated 
on contract and cannot be discharged by reason of contractual con­
siderations. Where taxes are legally assessed, the taxing authority 
is without power to compromise, release or abate them except as 
specifically authorized by statute, and this is for the reason that, 
if such contracts can be made and performed on the part of a 
municipality, uniformity and equality are destroyed, and the 
burden of obligation so remitted is inequitably cast upon the 
payers of general taxes in the taxing district. * * *" 
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I know of no statute which would permit the tuition required to be 

paid by a parent in a school district under Section 3327.06, Revised Code, 

to be set off against the taxes payable in that school district. In making 

this statement, I am not unaware of Section 3313.19, Revised Code, which 

permits a board of education to release any part of a debt, but as I pointed 

out in Opinion No. 2766, supra, such authority must be limited to debts 

due from a bank in the process of liquidation or operating under a con­

servatorship. Furthermore, such statutory authority could not authorize 

the compromise of a tax, since taxes are not as a general rule considered 

a debt. 51 Ohio Jurisprudence 2d, 21, Taxation, Section 5, and the cases 

cited thereunder. 

I should also point out that the taxes levied for school purposes clearly 

do not depend for lawfulness upon the taxpayer's receipt of a direct bene­

fit from such school system. While at first it may appear that the taxpayer 

in question is paying heavily for the public school education of his child, 

the surcharge imposed by the tuition is a result of the taxpayer's voluntary 

rejection of the free public schooling which his child, in common with all 

others of school age be they children of taxpayers or not, is entitled to 

receive. 

In accordance with the above, I am of the opinion and you are ad­

vised that when a parent of a non-resident school pupil is required to pay 

tuition pursuant to Section 3327.06, Revised Code, and where such parent 

owns real property and pays taxes thereon in the school district in which 

he is obligated to pay such tuition, the obligation to pay such tuition may 

not be reduced by reason of such taxes and may not be considered as a 

set off against the amount of taxes payable in such school district. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




