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A PERSON WHO HAS MOVED OUT OF A COUNTY, BUT 
MAINTAINS HIS VOTING RESIDENCE THERE IS AN ELEC­
TOR AND MAY BE APPOINTED A COUNTY COMMITTEE­

MAN-§§3517.02, R.C., 3517.05, R.C., 3503.02, R.C., 143.41, R.C. 

SYLLABUS: 

A person who has moved out of a county to enter employment with the state 
and has retained his residence for voting purposes pursuant to division ( G) of 
Section 3503.02, Revised Code, is an elector and resident of such precinct within 
the purview of Section 3517.02, Revised Code, and may be appointed a county central 
committeeman and chairman of the county executive committee, of his party, in 
that county. 

Columbus, Ohio, June 29, 1962 

Hon. George E. Schroeder, Prosecuting Attorney 
Putnam County 

Putnam County Courthouse, Ottawa Ohio 

Dear Sir: 

Your request for an opinion reads as follows : 

"I have a situation where the chairman of the County 
Executive Committee has taken employment for the State of 
Ohio in Columbus, Ohio, and has sold his business and home 
here in Ottawa, Ohio. He was also a member of the Central 
Committee, having been elected from his precinct. He failed to 
file his petition for precinct committeeman, but voted by ab­
sentee ballot in his precinct at the primary election held on May 
8th this year. 
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"The following questions concerning this situation are put to 
you as follows : 

1. Can he be appointed a precinct committeeman by the 
Central Committee? 

"2. Can he be appointed chairman of the County Executive 
Committee? 

"I wish to direct to your attention Section 3517.02 of the 
Revised Code of Ohio, the last sentence of which is as follows: 
'Each member of a controlling committee shall be a resident and 
qualified elector of the district, ward or precinct which he is 
elected to represent ( emphasis mine)'. I also wish to direct to 
your attention Section 3503.02 of the Revised Code of Ohio 
paragraph C which states that anyone in the employment of the 
State, the place where such person resided at the time of his re­
moval shall be considered to be his place of residence. 

"Section 3517.02 seems to put two requirements on an in-
dividual. 

"1. That he be a resident, and 

"2. That he be a qualified elector of the precinct. 

"Could he be a qualified voter by reason of Section 3503.02 
paragraph G and still not be a resident for the purposes of Section 
3517.02? I would appreciate your answer as early as possible." 

Power to elect a member of the county central committee when a 

vacancy occurs because of failure to elect a central committeeman is granted 

to the county central committee by Section 3517.05, Revised Code, which 

reads as follows : 

"All party committees, the selection of- which is provided 
for in sections 3517.02 and 3517.03 of the Revised Code, shall 
serve until the sixth day after the date of the next party primary 
in the next even-numbered year. In case of vacancies caused by 
death, resignation, failure to elect, or removal from the precinct, 
ward, township, or district from which a committeeman was 
chosen, the controlling committee or, if authorized, the execu­
tive committee shall fill the vacancy for the unexpired term by a 
majority vote of the members of such committee. 

"If more than one organized group claims to be the rightful 
county central or executive committee, each such group shall file 
a list of its officers and members as provided in section 3517.06 
of the Revised Code, and the board of elections with which such 
lists are filed shall certify them to the state central committee of 
the party concerned. The state central committee shall meet 
within thirty days after receipt of such certification and forthwith 
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determine and certify which committee shall be recognized as the 
rightful county central or executive committee." 

Qualifications for county central committeeman are established by 

Section 3517.02, Revised Code, which reads as follows: 

"All members of controlling committees of a political party 
shall be elected by direct vote of the members of the party, except 
as otherwise provided in section 3517.05 of the Revised Code. 
Thdr names shall be placed upon the official ballot and the per­
sons receiving the highest number of votes for committeemen shall 
be the members of such controlling committees. Each member of a 

. controlling committee shall be a resident and qualified elector of 
the. district, ward, or precinct which he is elected to represent." 

( Emphasis added) 

The rules for determining residence of a citizen for the purpose of 

being a qualified elector are set forth in Section 3503.02, Revised 

Code, which reads, in part, as follows: 

"All registrars and judges of elections, in determining the 
residence of a person offering to register or vote, shall be governed 
by the following rules : 

"* * * * * * * * * 
" ( G) If a person removes out of the county to engage in 

the services of the United States government, he shall not be 
considered to have lost his residence in this state during the 
period of such service, and likewise should he enter the employ­
ment of the state, the place where such person resided at the time 
of his removal shall be considered to be his place of residence. 

"* * * * * * * * *" 
Since the person in question is by operation of Section 3503.02, supra, 

a resident and qualified elector of the precinct wherein he last resided 

prior to his removal to Columbus where he is in the state service, I am 

of the opinion that he is an elector and resident of such precinct within 

the purview of Section 3517.02, supra. 

The fact that the person in question has sold his business and home 

in the precinct or county wherein he last resided seems irrelevant, since 

there is no ownership of property qualification incident to the right to 

vote in Ohio. 

Furthermore, Section 3503.02 (G), supra, seems to have been en­

acted by the legislature for the purpose of allowing citizens to serve in the 

government of the state of Ohio without losing their residence and quali­

fication as electors, because state employment might take them temporarily 

away from their usual place of residence. 
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As to the power to appoint members of the county executive commit­
tee, that power is vested in the county central committee by Section 3517.03, 

Revised Code, which reads, in part, as follows : 

"* * * * * * * * *
"Each party controlling committee shall elect an executive 

committee which shall have such powers as are granted to it by 
the party controlling committee, and as are provided by law. * * *" 
The statutes are silent as to the method of appointment of the chair­

man of the county executive committee. I assume that the power to 

appoint such chairman rests with the county central committee, unless it 
is delegated thereby to the county executive committee under the pro­

vision of Section 3517.03, supra. 

I further assume that if a person meets the qualification as an elector 
and resident for the purpose of membership on the county central com­

mittee, such person is qualified to be appointed to the county executive 
committee. 

There is, however, in the present case as in all instances involving 

political activity by any state employee, the question of whether the state 
employee is prohibited from actively participating in political activities 

under the prohibition in Section 143.41, Revised Code, which reads as 
follows: 

"No officer or employee in the classified service of the state, 
the several counties, cities, and city school districts thereof, shall 
directly or indirectly, orally or by letter, solicit or receive, or be 
in any manner concerned in soliciting or receiving any assessment, 
subscription, or contribution for any political party or for any 
candidate for public office ; nor shall any person solicit directly or 
indirectly, orally or by letter, or be in any manner concerned in 
soliciting any such assessment, contribution, or payment from 
any officer or employee in the classified service of the state and the 
several counties, cities, or city school districts thereof; nor shall 
any officer or employee in the classified service of the state, the 
several counties, cities, and city school districts thereof, be an 
officer in any political organization or take part in politics other 
than to vote as he pleases and to express freely his political opin­
ions." 

Such provision prohibits the person in question from being a member 
of or holding office in both the county central and executive committee of 

a political party if he is an employee in the classified service of the govern­

ment of the state of Ohio. 
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In such a case, he would be subject to removal from his classified 

position if he were to so engage in politics. Opinion No. 4058, Opinions 

of the Attorney General for 1954, page 367. 

Without having facts at hand as to the nature of the employment 

of the particular person in question ( classified or unclassified), I cannot 

render an opinion as to his qualification to be a member of these com­

mittees. 

To conclude, it is my opinion and you are advised that a person who 

has moved out of a county to enter employment with the state and has 

retained his residence for voting purposes pursuant to division ( G) of 

Section 3503.02, Revised Code, is an elector and resident of such pre­

cinct within the purview of Section 3517.02, Revised Code, and may be 

appointed a county central committeeman and chairman of the county 

executive committee, of his party, in that county. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




