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1. WHEN SEVERAL SCHOOL DISTRICTS ARE CONSOLI­
DATED INTO ONE NEW SCHOOL DISTRICT THE CON­
TRACTS OF TEACHERS BECOME THE OBLIGATION OF THE 
NEW CONSOLIDATED BOARD OF EDUCATION-

2. THE BOARD OF EDUCATION OF THE NEW SCHOOL DIS­
TRICT MUST ADOPT A TEACHERS' SCHEDULE-§§3319.18. 
3319.12, R.C. 

SYLLABUS: 

1. vVhen several school districts are consolidated into one new school district 
the contracts of teachers employed by the former boards of education become the 
obligations of the new consolidated board of education as required by Section 3319.18, 
Revised Code. 

2. The board of education of a newly consolidated school district must adopt 
a teacher's salary schedule pmsuant to Section 3317.14, Revised Code, but such salary 
schedule cannot overate to reduce the salary of any teacher on a continuing contract or 
of any teacher on a limited contract during its term unless such salary reduction is 
part of a uniform deduction under Section 3319.12, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, April 15, 1960 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads 

as follows: 

"In the last November General Election, three of our local 
school districts consolidated to form a new local school district 
under the provisions of Ohio Revised Code 3311.26. Each of 
the three local school .districts had its own salary schedule, each 
schedule being different from the other two, and their certificated 
employees in the three districts held unexpired contracts of em­
ployment of varying lengths of time. 

"Our queries are as to the legal responsibility, the power and 
authority of the Board of Education of the newly created school 
district as to the unexpired contracts and salaries. Specifically,-

" ( 1) Are the contracts automatically terminated by the 
dissolution of the three districts and the formation of a new dis­
trict, or must the new school board assume the outstanding con­
tracts of employment ? 

"(2) vVhether or not a new salary schedule for the new 
district can be adopted and be enforced as respects all the con­
tracts? 

" (3) Realizing that the salary question may be depend­
ent upon the question of whether or not the contracts must con­
tinue or terminate, assuming the continuing contracts must be 
recognized and honored, can the new board adopt a uniform 
salary schedule, which in .effect, may increase the former salaries 
of some of the employees, while at the same time, reducing the 
salaries of some of the former employees?" 

In answer to the first question you pose, Section 3311.26, Revised 

Code, the statute by authority of which the consolidation was effected, 

provides that there shall be an assumption by the new consolidated dis­

trict of the obligations of the former districts in the following manner: 

''Upon the creation of such district, the indebtedness of 
each former district becoming in its entirety a part of the new 
district shall be assumed in full by the new district. * * *" 
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This term "indebtedness'' was construed by the Supreme Court of 

Ohio in State ex rel. Board of Education of Swanton v. Board of Edu­

cation of Sharples, 114 Ohio St., 602. At page 606, the Court defined the 

term as follows : 

" 'Indebtedness' includes all liabilities incurred prior to the 
date of the transfer, including bonded indebtedness, contractual 
obligations, such as building contracts, teachers' contracts, jani­
tors' contracts, and the like, though not as yet fully performed." 

The Swanton case, supra, was followed in Opinion No. 5811, Opinions 

of the Attorney General for 1955, page 499. In that opinion the present 

situation was reversed, i.e., one large district was divided into four smaller 

new ones. The same reasoning applied, however, and the Attorney Gen­

eral held that contracts executed by the former district were binding on 

the new districts and were part of the funds and indebtedness to be 

divided equitably among them. On page 503, the then Attorney General 

reasoned as follows : 

"It appears to me that in the light of the foregoing, particu­
larly the decision of the Supreme Court we must conclude that 
contracts made by the original district, such as mentioned in 
your letter, have all the force that the law gives to an agreement 
between parties competent to contract, and that no action by the 
new districts created by the severance of the original district 
could result in destroying the contract." 

In Opinion No. 225, Opinions of the Attorney General for 1951, page 

74, the same rationale was applied to teacher contracts as being part of 

the assumed indebtedness of merged school districts, the very issue here 

in question. 

Applicable also to this problem is Section 3319.18, Revised Code, 

which provides as follows : 

"If an entire school district or that part of a school district 
which comprises the territory in which a school is situated is 
transferred to any other district, or if a new school district is 
created, the teachers in such districts or schools employed on 
continuing contracts immediately prior to such transfer, or cre­
ation shall, subject to section 3319.17 of the Revised Code, have 
continuing service status in the newly created district, or in the 
district to which the territory is transferred." 

The only remaining question is, therefore, what salaries are to be 

paid the teachers on contracts now the obligations of the new board and 
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whether that board can now adopt a uniform salary schedule for all such 

teachers. 

Section 3317.06, Revised Code, provides for nmumum salaries for 

all public school teachers and Section 3317.14, Revised Code, provides 

that all boards of education participating in the school foundation pro­

gram shall annually adopt and file with the state board of education a 

teachers' salary schedule. By the terms of this section not only may the 

new board here in question adopt a new salary, but it is a mandatory re­

quirement if it wishes to participate in the school foundation program. 

Turning now to the relation between the contractual obligations of the 

new board on teacher contracts executed by the former boards and the 

new salary schedule to be adopted, the issue presented is-must the 

salaries provided by the assumed contracts operate as exceptions to the 

new salary schedule during the effective period of such contracts? 

Section 3319.18, Revised Code, supra, states that teachers who were 

on continuing contracts in any of the consolidated school districts con­

tinue to be on such continuing contracts in the new district. 

Contracts of teachers are of two types and are provided by Section 

3319.08, Revised Code, as follows: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district shall enter into contracts for the employment 
of all teachers and shall fix their salaries which may be increased 
but not diminished during the term for which the contract is 
made, except as provided in section 3319.12 of the Revised 
Code.* * * 

"Contracts for the employment of teachers shall be of two 
types, limited contracts and continuing contracts. A limited con­
tract for a superintendent is a contract for such term as authorized 
by section 3319.01 of the Revised Code, and for all other teachers 
for a term not to exceed five years. A continuing contract is a con­
tract which shall remain in efftct until the teacher resigns, elects 
to retire, or is retired pursuant to section 3307.37 of the Revised 
Code, or until it is terminated or suspended and shall be granted 
only to teachers holding professional, permanent, or life cer­
tificates." 

Salaries for teachers covered by such contracts are set by the board 

of education pursuant to Section 3319.12, Revised Code, as follows: 

"Each board of education shall cause notice to be given 
annually not later than the first day of July to each teacher who 
holds a contract valid for the succeeding school year, as to the 
salary to be paid such teacher during such year. Such salary shall 
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not be lower than the salary paid during the preceding school 
year unless such reduction is a part of a uniform plan affecting the 
entire district. This section does not prevent increases of salary 
after the board's annual notice has been given. 

"* * *" 

These provisions were construed in Opinion No. 1099, Opinions of 

the Attorney General for 1946, page 517. It was there held that the re­

quirement in Section 3319.12, Revised Code, supra, that a salary cannot 

be reduced unless the reduction is part of a uniform plan coupled with 

the definition of a continuing contract in Section 3319.08, Revised Code, 

which contracts become the obligation of a succeeding school district under 

Section 3319.18, Revised Code, necessitated the conclusion that a salary of 

a teacher on a continuing contract could never be reduced. This conclusion 

appears to be well supported by the statutes and it is one which I ex­

pressly affirm. It follows, then, that the only way a salary of a teacher 

on a continuing contract can be reduced is if the reduction is part of a uni­

form plan for salary reduction or the position of such teacher is eliminated 

by a reduction in force required by consolidation as authorized by Section 

3319.17, Revised Code, or the contract of such teacher is terminated pur­

suant to Section 3319.15, Revised Code, or Section 3319.16, Revised 

Code. A salary of a teacher on a limited contract may be reduced when a 

new contract is executed after the expiration of the limited contract. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised as fol­
lows: 

1. When several school districts are consolidated into one new 

school district the contracts of teachers employed by the former boards of 

education become the obligations of the new consolidated board of edu­

cation as required by Section 3319.18, Revised Code. 

2. The board of education of a newly consolidated school district 

must adopt a teachers' salary schedule pursuant to Section 3317.14, Re­

vised Code, but such salary schedule cannot operate to reduce the salary 

of any teacher on a continuing contract or of any teacher on a limited 

contract during its term unless such salary reduction is part of a uniform 

deduction under Section 3319.12, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




