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SYLLABUS: 

1. The term of office of a state official within the purview of Section 115.29, 
Revised Code, is that fixed period of time set by the constitution or by statute for the 
particular office which he holds, and the procedure of that section should be invoked 
each time such a term of office expires, regardless of whether the incumbent of the 
office has been re-elected to serve in the next term for that office. 

2. Where under Section 115.29, Revised Code, not more than twenty nor less than 
ten days prior to the expiration of the term of office of a state official, an ac­
countant is sent to the office of the official to examine the transactions of said official 
during his term in office, said examination is limited to the period set by the consti­
tution or by statute as the term of office of said official. 

3. The term of office of the present auditor of state is the two-year term pro­
vided by Section 2 of Article III, Ohio Constitution, which term of office expires on 
January 14, 1963, and the examination of the transactions of said auditor under Sec­
tion 115.29, Revised Code, is limited to transactions made during that two-year term. 
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Columbus, Ohio, January 8, 1963 

Hon. Michael V. DiSalle, Governor, State of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"It is respectfully requested that you give us your interpreta­
tion of the following language in the second paragraph of Section 
115.29 relating to the period of time to be covered by the audit 
provided for in that section : 

"'Such accountant shall examine the transactions of 
such state official during his term in office . . .' " 

(Emphasis added) 

Section 115.29, Revised Code, to which you refer, reads in its en­

tiretly as follows : 

"Not more than twenty nor less than ten days prior to the 
expiration of the term of office of any state official who is the 
head of a department, the auditor of s,tate shall send an account­
ant to the office of such retiring state official to make an inventory 
of all properties, supplies, furniture, credits, and moneys, and 
any other thing belonging to the state, which it is the duty of 
such retiring official to turn over to his successor in office or 
pay into the state treasury. When such inventory has been made, 
such accountant shall prepare a schedule thereof, and sign it as 
such state accountant. One copy of such schedule shall be de­
livered to such retiring state official, one copy to his successor in 
office, one copy to the governor, one copy to the auditor of state, 
and one copy to the attorney genreal. 

"Such accountant shall examine the transactions of such 
state official during his term in office, and make a statement 
thereof, in writing, to be included in such report. Such statement 
shall show what sums of money remain in the hands of such re­
tiring state official at the time of the expiration of his office which 
he is to turn over to his successor in office or pay into the state 
treasury. 

"When the retiring state official is the auditor of state, an 
accountant shall be employed by the governor to perform the 
duties and make the report as provided in this section, so far as 
such examination concerns the transactions of the retiring auditor 
of state. Such accountant shall be paid out of the fund provided 
for the bureau of accounting." (Emphasis added) 
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Also related, is Section 115.30, Revised Code, which provides: 

"When any department or institution of this state is con­
trolled or managed by a board composed of two or more members 
and one of the members of such board retires from office, the 
transactions of such department of institution shall be examined 
as provided in section 115.29 of the Revised Code." 

The above provisions of law were enacted originally in 1910 as Sec­

tions 273-1, 273-2, 273-3, and 273-4, General Code (101, Ohio Laws, 213). 

In the code revision of 1953, Sections 273-1, 273-2, and 273-3, General 

Code, were recodified as Section 115.29, Revised Code, and Section 273-4, 

General Code, was recodified as Section 115.30, Revised Code. (House 

Bill No. 1 of the 100th General Assembly.) Although some minor 

language changes were made in the recodification, no substantive changes 

were made in the law, and I thus do not deem it necessary for the pur­

poses of this opinion to set forth the law as previously existing. 

It is my understanding that your question pertains to the present 

auditor of state, who has served in that capacity during the years January 

1, 1953 to January 1, 1963. He was elected in 1952 for the four-year term 

beginning in January, 1953, and ending in January, 1957; he was elected 

in 1956 for the four-year term beginning in January, 1957, and ending in 

January, 1961; and he was elected in 1960 for the two-year term beginning 

in January, 1961, and ending on January 14, 1963. He did not run for 

reelection to the office of auditor in the 1962 election, and another person 

will assume the duties of that office on January 14, 1963, for the four­

year term expiring in January, 1967. 

The present auditor has thus served ten years in that capacity, but 

during that period has served in three separate terms of office-two four­

year terms and one two-year term. Your request raises the question 

whether the examination of the auditor's office, as required by Section 

115.29, supra, should encompass all of the ten years during which the 

present auditor served, or only the two years constituting his present term 

of office. 

Under Section 115.29, supra, the accountant is to· be sent to the 

particular office not more than twenty, nor less than ten days prior to the 

expiration of the term of office of the state official concerned. As to the 

meaning of the word "term," it is stated in 43 American Jurisprudence, 

10, Section 149: 
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"The connotation of 'term' as applied to an office is that of 
a fixed and definite period. The term is distinct from the 'tenure' 
of an office." 

Also, in the case of State, ex rel., v. Toledo, 142 Ohio St., 123, in the 

opinion by Bell, J., it is stated at page 129: 

"Tenure is the right to hold office for an indefinite time. 
"Term denotes a period of time within fixed limits." 

The term of office of a state official is, therefore, that fixed period of time 

set by the constitution or by statute for the particular office concerned, 

and I am of the opinion that "term of office" as used in the first sentence 

of Section 115.29, supra, refers to such a fixed period of time. It thus 

follows that the procedure of said Section 115.29 should be invoked every 

time such a term of office expires, regardless of whether the incumbent 

of the office has been reelected to serve in the next term for that office, and 

that an examination made pursuant to that section is limited to the term 

of office in which the state official is serving. 

It is true that other provisions of Sections 115.29 and 115.30, supra, 

might possibly raise a question as to the exact intent of the legislature in 

enacting these sections of law. Here I refer to the words "such retiring 

state official" and "one of the members of such board retires from office"; 

and to the fact that the property, etc., is to be turned over to "his suc­

cessor in office." Also, a copy of the schedule prepared under the section 

is to be delivered to the "successor" as well as the state official whose term 

is expiring. Regarding such provisions, the view might be taken that the 

procedure of the section is to be followed only where a state official ends 

his term of office and is not reelected to serve in the next term, in which 

case the examination would cover all of the previous time served by said 
official in that office, whether in one, or more than one, term. In this 

regard, there is some evidence that past examinations of the transactions 

of some state officials who served more than one term in office have covered 

the entire time that they served, rather than just the last term of office. 

I am also aware that my above interpretation of the law, that the procedure 

of Section 115.29, sttpra, should be followed each time a term of office 

expires, has apparently not previously been followed in this state. 

On the other hand, however, an officer finishing out a term of office 

can be said to be retiring from that term even though he has been reelected 
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to serve a new term. Also, where such an officer is elected to a new term, 

he is elected to succeed himself, and thus does have a successor in office. It 

follows, therefore, that all of the provisions of said section may be read to 

conform with the conclusion which I stated earlier; and while the pro­

cedure of Section 115.29, sitpra, may not have been applied at the expira­

tion of all terms in the past, I note that this instance appears to be the 

first time that a question as to the proper procedure to follow has been 

raised. 

Further, it would appear to have been the intent of the legislature 

in enacting the law in question to provide a procedure for regular examina­

tions of state offices as to property, etc. Under the theory that an office 

is not examined where the incumbent has been reelected to a new term, 

it would be possible that an office could go without examination for ten 

or twenty years, or more ( which would happen if one person were elected 

for several consecutive terms). Under the conclusion that each office is 

examined at expiration of term, however, provision is made for a regular 

examination, and I am inclined to the view that this was the intention of 

the legislature in enacting this law. 

Accordingly, as to the specific question, I am of the opinion that under 

Section 115.29, supra, the accountant employed by the governor is to be 

sent to the office of the auditor of state not more than twenty nor less 

than ten days prior to the expiration of the term of office of said auditor 

of state, and is to examine the transactions of said auditor during this 

term of office. As to the present situation, it appears clear that the term of 
office of the present auditor of state is the two-year term provided by Sec­

tion 2 of Article III, Ohio Constitution, which term of office expires on 

January 14, 1963, and that the accountant appointed by the governor is 

thus limited to examining the transactions of the auditor made during that 

two-year term. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised : 

1. The term of office of a state official within the purview of Section 

115.29, Revised Code, is that fixed period of time set by the constitution 

or by statute for the particular office which he holds, and the procedure 

of that section should be invoked each time such a term of office expires, 

regardless of whether the incumbent of the office has been reelected to serve 

in the next term for that office. 
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2. Where under Section 115.29, Revised Code, not more than twenty 

nor less than ten days prior to the expiration of the term of office of a 

state official, an accountant is sent to the office of the official to examine 

the transactions of said official during his term in office, said examination 

is limited to the period set by the constitution or by statute as the term of 

office of said official. 

3. The term of office of the present auditor of state is the two-year 

term provided by Section 2 of Article III, Ohio Constitution, which term 

of office expires on January 14, 1963, and the examination of the trans­

actions of said auditor under Section 115.29, Revised Code, is limited to 

transactions made during that two-year term. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




