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A BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES HAS NO AUTHORITY, 

EITHER EXPRESS OR IMPLIED, TO ENTER INTO A CON­
TRACT WITH A VILLAGE IN AN ADJOINING STATE FOR 
THE FURNISHING OF FIRE PROTECTION TO THE TOWN­

SHIP-OAG NO. 292 FOR 1957 APPROVED AND FOLLOWED­
§505.44, R.C. 

SYLLABUS: 

A board of township trustees has no authority, either express or implied, to enter 
into a contract with a village in an adjoining state for the furnishing of fire protec­
tion to the township. (Opinion No. 292, Opinions of the Attorney General for 1957, 
page 85, approved and followed.) 

Columbus, Ohio, March 8, 1961 

Hon. James L. Frey, Prosecuting Attorney 
Fulton County, Wauseon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"For many years the Trustees of Chesterfield Township, 
Fulton County, Ohio, had a contract with the Village of Morenci, 
Michigan to furnish fire protection for part of the Township. 
Some time ago a State Examiner refused to allow them to make 
payment for this service on the basis that it was illegal. In view 
of this ·finding the Trustees have requested that I seek an Attorney 
General's Opinion on this matter. 

"The exact question to be determined is: Do Township 
Trustees have the authority to contract with a municipality, con-
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tiguous with the Township but lying wholly without the State 
of Ohio, to furnish fire protection for the residents of the Town­
ship? 

"If you have any further question concerning this matter, 
please feel free to contact me." 

A board of township trustees possesses only those powers which are 

expressly conferred by statute or which may be reasonably implied (Hopple 

v. Brown Twp., 130 Ohio St., 411; New London Twp. v. Miner, 26 Ohio 

St., 452; Opinion No. 681, Opinions of the Attorney General for 1939, 

page 835). Thus, such express or implied authority must be found if the 

contract in question is to be considered valid. 

The only authority which I can find for a township to contract with 

a municipal corporation for fire protection is Section 505.44, Revised Code, 

which provides: 

"In order to obtain fire protection, or to obtain additional fire 
protection in times of emergency, any township may enter into a 
contract, for a period not to exceed three years, with one or more 
townships, municipal corporations, or private fire companies, upon 
such terms as are agreed to by them, for services of fire depart­
ments, or the use of fire apparatus, or the interchange of the 
service of fire departments or use of fire apparatus, within the 
several territories of the contracting subdivisions and private 
fire companies, if such contract is ,first authorized by the respective 
boards of township trustees or other legislative bodies. 

"* * * * * * * * *" 
I do not believe that this section would authorize a contract with a 

political subdivision of another state. Ohio statutes must relate to this state 

only unless otherwise expressed in the statute, and the reference to "munic­

ipal corporations'' in Section 505.44, snpra, can only refer to those incor­

porated under Ohio law. 

Further, I do not believe that the section grants the required authority 

by implication as authority to contract with a subdivision of another state 

does not follow from the authority to contract with Ohio political sub­

divisions, 

I note that the same question was considered by my predecessor in 

Opinion No. 292, Opinions of the Attorney General for 1957, page 85, 

although that question concerned a contract with townships in another 

state. Referring to Section 505.44, supm, it is stated, beginning on page 

86 of that opinion: 
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"Does this statute grant township trustees the express 
authority to contract with a political subdivision in another state? 
I think not. To do so would make it necessary to give to the 
words 'township' and 'municipal corporation' a scope which is 
much broader than that which is attached to these words else­
where in the Code. Furthermore, it would mean that the word 
'township' has two separate meanings within the same sentence, 
for it is obvious that in the above quoted section the first word 
'township' can refer only to Ohio townships. It follows then, that 
the same construction must be given that word throughout the 
sentence. 

"Does the statute grant this authority by implication? Again, 
my response is in the negative. In order to constitute an implied 
grant of authority that authority must necessarily flow from the 
duties imposed, or authority expressly given. It does not seem 
that the authority to contract with political subdivisions of another 
state follows from the authority to contract with domestic political 
subdivisions. 

'The key to this type of problem was succinctly stated by 
\Veygandt, C. J., in State, ex ref. Schramm, v. Ayers, 158 Ohio 
St., 30, page 33: 

" 'The relator contends that there is no statutory pro­
hibition against such action by and on behalf of part of a 
township. One difficulty with this view is that townships are 
creatures of law and have only such authority as is con­
ferred on them by law. Therefore, the question is not whether 
townships are prohibited from exercising such authority. 
Rather, it is whether townships have such authority conferred 
on them by law.' 

"Since the statute in question grants no authorization for the 
action about which you inquire I must take the position that it 
is prohibited." 

I am in accord with the reasoning of my predecessor in this regard 

and conclude that the board of township trustees in the instant case is 

without authority to enter into a contract such as you mention in your 

request. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a board of 

township trustees has no authority, either express or implied, to enter 

into a contract with a village in an adjoining state for the furnishing of 

fire protection to the township. (Opinion No. 292, Opinions of the 

Attorney General for 1957, page 85, approved and followed.) 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




