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A BOARD OF ELECTIONS MAY ENTER INTO A LEASE FOR 

A BUILDING TO BE USED FOR THE STORAGE OF VOTING 

MACHINES-§§3501.ll(C), 3501.17, 3507.03, 3507.12, RC. 

SYLLABUS: 

A board of elections may enter into a lease for a building to be used for the 
storage of voting machines, authority for such being reasonably implied from the 
provisions of division (C) of Section 3501.11, Revised Code, and from the provisions 
of Sections 3501.17, 3507.03, and 3507.12, Revised Code. 

Columbus, Ohio, February 6, 1961 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"This office is in receipt of the following question: 

" 'Which of two public bodies, the Board of Elections 
of Mahoning County, or the Board of County Commissioners 
of Mahoning County, has the legal power and authority to 
enter into a lease for a building to be used for the storage of 
voting machines?' 

"This office is aware of the following statute provisions: 

"Revised Code 307.02, which deals with the broad powers of 
County Commissioners in purchasing, leasing, etc. of property 
for courthouse and other necessary buildings for county use. 

"Revised Code 3501.10, which concerns authority of Board 
of Elections to provide offices for itself. 

"Revised Code 3501.17, which deals with expenses of Board 
of Elections. 

"Revised Code 3507.12, the last sentence of which reads,
'* * * All machines shall be carefully stored as soon after the close 
of the elections as possible, in a dry, safe, and suitable place.' " 

Section 307.02, Revised Code, referred to in your request, gives a 

board of county commissioners general authority to lease necessary build-
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ings. I am, however, unable to find any specific statute authorizing the 

board to lease buildings for the use of the board of elections. 

Section 3501.10, Revised Code, referred to in your request, provides: 

"The board of elections shall, as an expense of the board, 
provide suitable rooms for its office and records and the necessary 
and proper furniture and supplies for such rooms. * * *." 

Authority to provide suitable rooms would appear to include the 

power to rent such rooms and such conclusion is borne out by the part of 

Section 3501.17, Revised Code, reading: 

"* * * the expenditures for the rental, furnishing, and equip­
ping of the office of the board * * * shall be paid in the same man­
ner as other county expenses are paid. 

"* * * * * * * * *" 
( Emphasis added) 

As suggested in your request, there is a question as to whether a building 

used for the purpose of storing voting machines may be considered "rooms 

for its office and records" within the purview of Section 3501.10, supra. 

\Vhile I do not here rule out the possibility that the building may be so con­

sidered, I do not deem it necessary to further pursue this aspect as I 

believe that the instant question may be answered from other statutes. 

Another provision to consider in this question is that contained in 

Section 3501.11, Revised Code, and reading: 

"Each board of elections * * * shall : 

"* * * * * * * * * 

" ( C) Provide for the purchase, preservation, and mainte­
nance of booths, ballot boxes, books, maps, flags, blanks, cards of 
instructions, and other forms, papers, and equipment used in 
registration, nominations, and elections; 

"* * * * * * * * *" 
( Emphasis added) 

There appears to be no doubt that voting machines are "equipment 

used in registration, nominations, and elections." Also, the "preservation, 

and maintenance" of machines would require that space be obtained to 

store the machines, and authority to rent for such a purpose might, there­

fore, be reasonably implied. Regarding implied powers, it is stated in 32 

Ohio Jurisprudence, Section 75, page 936: 
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"The rule in respect of implied powers is that, in addition to 
the powers expressly given by statute to an office or board of 
officers, he or it has, by implication, such additional powers as 
are necessary for the due and ·efficient exercise of the power ex­
pressly granted, or as may be fairly implied, from the statute 
granting the express powers. * * *" (Emphasis added) 

I am of the opinion, however, that the question is better answered by 

Sections 3507.03 and 3507.12, Revised Code, which give the board of 

elections the clear duty to take custody of all voting machines and to store 

them in a suitable place. As to custody, Section 3507.03, supra, provides: 

"* * * the board of elections shall be charged with the custody 
of all voting machines acquired by the county or by a municipal 
corporation within the county, and shall see that all such machines 
are kept in proper working order and in good repair. * * *" 

As to storing of machines, Section 3507.12, supra, provides: 

"* * * All machines shall be carefully stored as soon after 
the close of the election as possible in a dry, safe, and suitable 
place." 

Being given the duty to store voting machines in a suitable place, the 

board of elections must have the power to provide such suitable place in 

order to carry out the duty. Thus, although I have been unable to find 

any statute specifically stating that the board may rent a building to store 

voting machines, I deem that such power is necessarily incidental to the 

board's duty to take custody of, and to store, voting machines, and may, 

therefore, be reasonably implied ( See 32 Ohio Jurisprudence, supra). 

Further, it will be noted that under Section 3501.17, supra, the board 

of county commissioners is required to appropriate an amount sufficient to 

provide for the necessary and proper expenses of the board of elections, 

and that payments of expenses of the board are made upon vouchers of 

the board of elections certified to it by its chairman and the clerk, or 

deputy clerk, upon warrants of the county auditor. Thus, the board of 

county commissioners has no connection with said expenditures. The pro­

vision of Section 3501.17, supra, here pertinent, reads: 

"The expenses of the board of elections shall be paid from 
the county treasury, in pursuance of appropriations by the board 
of county commissioners, in the same manner as other county 
expenses are paid. If the board of county commissioners fails to 
appropriate an amount sufficient to provide for the necessary and 



proper expenses of the board of elections, such board may apply 
to the court of common pleas within the county, which shall fix 
the amount necessary to be appropriated and such amount shall be 
appropriated. Payments shall be made upon vouchers of the 
board of elections certified to by its chairman or acting chairman 
and the clerk or deputy clerk, upon warrants of the county audi­
tor. The board of elections shall not incur any obligations involv­
ing the expenditure of money unless there are moneys sufficient 
in the funds appropriated therefor to meet such obligations. * * *" 

Finally, the legislature has seen fit to charge the board of elections 

with the custody, care, and storage of voting machines but has not vested 

any such duties in the board of county commissioners. Thus, I do not 

believe that the legislature intended that the board of elections should be 

forced to depend on action by the board of county commissioners to obtain 

storage space for voting machines. Also, while pursuant to Section 307.02, 

Revised Code, a board of county commissioners may lease necessary 

buildings, said statute does not require that all leases of buildings be 

made by the county commissioners. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a hoard of 

elect.ions may enter into a lease for a building to be used for the storage 

of voting machines, authority for such being reasonably implied from the 

provisions of division (C) of Section 3501.11, Revised Code, and from 

the provisions of Sections 3501.17, 3507.03, and 3507.12, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




