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OPINION NO. 69-061 

Syllabus: 

1, Section 4513,39, Revised Code, does not prohibit 
a peace officer who is excluded from making arrests under 
said Section from swearing out an affidavit for the issuance 
of an arrest warrant for the arrest of persons who have, in 
the presence of such peace officer, violated any of the sec­
tions enumerated in Section 4513,39, Revised Code. 

2, A peace officer, other than the state highway patrol 
and sheriffs or their deputies, can not execute arrest warrants 
for violations of the sections enumerated in Section 4513.39, 
Revised Code, when such violations have not occurred within 
municipal corporations. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 16, 1969 

I am in receipt of your request for my opinion which reads 
in pertinent part as follows: 

"Would peace officers, other than state 
highway patrol, and sheriffs or their depu­
ties, be prohibited from preparing and filing 
affidavits fc~ the issuance of arrest warrants 
for the arrest of persons who have, in the 
presence of such peace officers, violated any 
of the sections enumerated in Section 4513.39 
of the Ohio Revised Code? 

"Can such a peace officer execute such 
warrants for arrest whether issued as a re­
sult of his affidavit or as a result of an 
affidavit prepared and filed by another offi­
cer?" 
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Before proceeding to answer your request, I invite your 
attention to the pertinent Revised Code Sections. Section 
4513.39, Revised Code, states as follows: 

"The state highway patrol and sheriffs 

or their deputies shall exercise, to the ex­

clusion of all other peace officers except 

within municipal corporations, the power to 

make arrests for violations, on all state 

highways, of sections 4503.11, 4503.21, 

4511.14 to 4511.16, inclusive, 4511.20 to 

4511.24, inclusive, 4511.26 to 4511.40, in­

clusive, 4511.42 to 4511.48, inclusive, 

4511.58, 4511.59, 4511.62 to 4511.72, in­

clusive, 4513.03 to 4513.13, inclusive, 

4513.15 to 4513.22, inclusive 4513.24 to 

4513.34, inclusive, 4549.01, 4549.04, and 

4549.07 to 4549.12, inclusive, of the Re­

vised Code." 


Section 2319.02, Revised Code, defines "affidavit" as 
"a written declaration under oath, made without notice to the 
adverse party." 

Section 2935.09, Revised Code, reads as follows: 

"In all cases not provided by sections 
2935.02 to 2935.08, inclusive, of the Revised 
Code, in order to cause the arrest or prose­
cution of a person charged with committing an 
offense in this state, a peace officer, or a 
private citizen having knowledge of the facts, 
shall file with the judge or clerk of a court 
of record, or with a magistrate, an affidavit 
charging the offense committed, or shall file 
such affidavit with the prosecuting attorney 
or attorney charged by law with the prose­
cution of offenses in court or before such 
magistrate, for the purpose of having a com­
plaint filed by such prosecuting or other au­
thorized attorney," (Emphasis added) 

Section 2935,10, Revised Code, reads in pertinent part 
as follows: 

"Upon the filing of an affidavit or com­
plaint as provided by section 2935,09 of the 
Revised Code, j_f it charges the commission of 
a felony, such judge, clerk or magistrate, un­
less he has reason to believe that it was not 
filed in good faith, or the claim is not meri­
torious, shall forthwith issue a warrant for 
the arrest of the p.erson charged in the affi ­
davit, and directed to a peace officer; other­
wise he shall forthwith refer the matter to 
the prosecuting attorney or other attorney 
charged by law with prosecution for investi ­
gation prior to the issuance of warrant. 

"If the offense charged is a misdemeanor 

or violation of a municipal ordinance, such 
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judge, clerk, or magistrate may: 

"(A) Issue a warrant for the arrest of 

such person, directed to any officer named in 

section 2935,03 of the Revised Code but in cases 

of ordinance violation only to a police officer 

or marshal or deputy marshal of the municipal 

corporation; 


"(B) Issue summons, to be served by a 

peace officer, bailiff, or court constable, 

commanding the person against whom the affi ­

davit or complaint was filed to appear forth­

with, or at a fixed time in the future, before 

such court or magistrate. Such summons shall 

be served in the same manner as in civil cases." 


The first part of your request concerns whether Section 
4513,39, Revised Code, prohibits peace officers from preparing 
and filing affidavits for violations of the sections thereunder 
enumerated, By the definition of Section 2319,02, Revised Code, 
and under Section 2935.09, Revised Code, any person, whether he 
is a peace officer or a private citizen, may swear out an affi ­
davit. Pursuant to Section 2935,10, Revised Code, such affi ­
davit may be the basis of an arrest warrant, Thereby, the stat ­
utes make specific provision for a peace officer to swear out an 
affidavit, 

Section 4513,39, Revised Code, contains no restrictive lang­
uage as to affidavits concerned with violations of the enumerated 
Sections, Insofar as an affidavit may be sworn for "an offense 
in this state" and such action is not precluded under Section 
4513,39, Revised Code, the answer to your first question is in 
the negative, Therefore, peace officers may prepare and file 
affidavits for the issuance of arrest warrants for the arrest 
of persons who have, in the presence of such peace officers, 
violated any of the Sections enumerated in Section 4513,39, 
Revised Code, 

In essence, your second question asks whether a peace offi ­
cer who is excluded from making an arrest under Section 4513.39, 
Revised Code, may make such an arrest under power of an arrest 
warrant. A secondary question involved is whether the peace 
officer's own affidavit may be the basis of the arrest warrant 
under which he makes the arrest assuming he can execute arrest 
warrants, 

In Opinion No. 50, Opinions of the Attorney General for 
1959, at page 27, concerning whether a municipal policeman 
would be eligible for disability benefits for injuries sus­
tained outside the municipality, one of my predecessors noted: 

"Generally, the responsibility of a 

police department does not extend beyond 

the corporate limits of the municipality 

which supports it," 


State, ex rel. Speller v, Painesville, 13 0,C,C, {N,S,) 577 
(1910), aff'd, 85 Ohio St, 483 (1912) and De Romedia v. Yorkville, 
21 O,N,P. (N.S.) 340 (1918), ruled that a municipal police offi ­
cer is an officer of the state, appointed under authority given 
by the state, 
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ce of These two factors of extent of responsibility and sour
authority establish that extraterritorial authority must be de­
rived from the state. Section 4513.39, Revised Code, does not 
grant such statutory authority. 

The statute in question expressly excludes peace officers 
other than the state highway patrol and sheriffs or their depu­
ties from making certain arrests. They are precluded from 
making arrests for violations enumerated in the Section when 
the violations occur outside a municipal corporation. Your 
question would ask if such exclusion could be avoided by the 
peace officer where he is operating under an arrest warrant. 
To allow such action would be contra the express legislative 
intent. The legislative directive is that only the state high­
way patrol and sheriffs or their deputies may make arrests for 
violations of the enumerated statutes which occur outside muni­
cipal corporations. 

This is in holding with Opinion No. 6025, Opinions of the 
Atto1·uey General for 1955, page 650. The syllabus of that 
opinion states as follows: 

"l. A police constable designated under 

Section 509.16, Revised Code, does not have 

authority under Section 4513.39, Revised Code, 

to make arrests on state highways even though 

such officer is deputized by the sheriff of 

the county. 


"2. The position of police constable 

under Section 509.16, Revised Code, and the 

posit ion of deputy sheriff are incompatible." 


The secondary question involved in this final question 
need not be answered. Although the answer is obvious, the 
question is not reached because the peace officers in question 
can not make such arrests even under an arrest warrant. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that: 

1. Section 4513.39, Revised Code, does not prohibit a 
peace officer who is excluded from making arrests under said 
Section from swearing out an affidavit for the issuance of an 
arrest warrant for the arrest of persons who have, in the 
presence of such peace officer, violated any of the sections 
enumerated in Section 4513.39, Revised Code. 

2. A peace officer, other than the state highway patrol 
and sheriffs or their deputies, can not execute arrest warrants 
for viclations of the sections enumerated in Section 4513.39, 
Revised Code, when such violations have not occurred within 
municipal corporations, 




