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OPINION NO. 88·051 
Syllabus: 

1. 	 The use of land primarily for the disposal of septage gathered by 
a septic tank cleaning business is not an agricultural use of that 
land, and is not Incidental to agriculture even though some crops 
are grown on the land. 

2. 	 Land that has been approved by a county board of health as a site 
for the commercial disposal of septage, remains subject to 
applicable township zoning regulations. 

To: Gregory J. Brown, Ashtabula County Prosecuting Attorney, Jefferson, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 6, 1988 

I have before me your request for my opinion on the following two questions: 

1. 	 Is the use of land primarily as a disposal site for septage pumped 
out of household septic tanks by a person in the business of 
cleaning septic tanks, even if some crops are grown on the land, a 
use which Is Incidental to agriculture? 

2. 	 If such a use violates township zoning regulations, does the 
issuance of a valid permit by a district board of health approving 
the site for the disposal of septage preempt the township zoning 
regulations? 

You indicate that your questions concern a licensed septic tank cleaner who 
charges a fee for cleaning out septic tanks. He plans to dispose of the septage on 
land he owns in the township. You state that although he may grow some crops on 
the site, you are assuming that his use of the site will be for the primary purpose of 
disposal of septage in the course of his business activities. The township trustees 
have zoned the land in question for agricultural or low density residential use. I 

R.C. Chapter 519 governs township zoning. Pursuant to R.C. 519.02 a board 
of township trustees may adopt zoning resolutions that regulate, inter alia, the 
size and location of buildings and the use of land in the unincorporated areas of the 
township. The zoning authority of the township trustees is limited by R.C. 
519.ll(A), as follows: 

Except as otherwise provided in division (B) of this section, 
sections 519.02 to 519.25 of the Revised Code confer no power on any 
township zoning commission, board of township trustees, or board of 

Since you do not raise the issue in your request letter, I will assume 
without further analysis that the use of the property in question to dispose of 
septage is not a residential use of the land. 
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zoning appeals to prohibit the use of any land for agricultural purposes 
or the construction or use of buildings or structures Incident to the use 
for agricultural purposes of the land on which such buildings or 
structures are located ... and no zoning certificate shall be required for 
any such building or structure. 

Your letter Indicates that the land .In question Is already zoned for agricultural use. 
Therefore, if the proposed use is agricultural the owner will not need a variance. 
Similarly, If the proposed use is viewed as an agricultural use of the land then that 
use may not be prohibited under the authority of R.C. Chapter 519. In order to 
determine whether or not the disposal of septage is an agricultural use of the land It 
is necessary to examine the meaning of the word "agriculture." R.C. 519.01 defines 
"agriculture" as including "agriculture, farming, dairying, pasturage, apiculture, 
horticulture, floriculture, viticulture, and animal and poultry husbandry." Webster's 
New World Dictionary 27 (2d college ed. 1984) defines "agriculture" as "the science 
and art of farming: work of cultivating the soil, producing crops, and raising 
livestock." Based upon these definitions of the word "agriculture," I conclude that 
the use of land as a disposal site for septage collected by a septic tank cleaning 
business is not an agricultural use of that property. Disposal of septage in the course 
of the business activities of a licensed septic tank cleaner ls not engaging in 
agriculture under these definitions. 

Having concluded that the use of the land for the disposal of septage is not 
itself an agricultural use of the land, I turn to a related issue raised in your letter. 
Because some crops may be grown on the land, you ask whether the septage disposal 
ls a use incidental to agriculture. This question arises because of the 
well-recognized legal principle that a zoning regulation which restricts the use of 
land to certain purposes nonetheless allows accessory use of the land in a manner 
which is customarily incidental to its primary use. See Samsa v. Heck, 13 Ohio 
App. 2d 94, 284 N.E.2d 312 (Summit County 1967) (syllabus, paragraph two). See 
also R.C. 519.2l(A) (R.C. Chapter 519 does not confer authority upon a township to 
prohibit "the construction or use of buildings or structures incident to the use for 
agricultural purposes of the land on which such buildings or structures are located"). 
For the following two reasons, I find that the proposed use is not a use incidental to 
agriculture. First, you state in your request that the primary use of the site will be 
disposal of septage in the course of a business, which I have concluded ls not an 
agricultural use of land. Second, the disposal of large amounts of septage is not an 
accessory use customarily Incidental to agriculture. See Samsa v. Heck, 13 Ohio 
App. 2d at 101, 234 N.E.2d at 317 ("[t]he word 'incident,' when used in connection 
with the use of property, is generally said to mean anything which ls usually 
connected with the principal use, something which is necessary, appertaining to, or 
depending upon, the principal use"). Therefore, in response to your first question, I 
conclude that the use of land primarily for the disposal of septage gathered by a 
septic tank cleaning business ls not an agricultural use of the land, and that such a 
use ls not incidental to agriculture even if some crops are grown on the land. 

I turn now to your second question, in which you ask whether a permit issued 
by a district board of health preempts the zoning regulations of a township. R.C. 
519.02, which grants zoning authority to boards of township trustees, provides that 
"[f]or the purpose of promoting the public health, safety, and morals, the board of 
township trustees may in accordance with a comprehensive plan regulate by 
resolution ... the uses of land for trade, industry, residence, recreation, or other 
purposes .... " R.C. 3707.01 provides that boards of health may regulate the 
"emptying and cleanlng ... of water closets, privies, cesspools ... or other places where 
offensive or dangerous substances or liquids are or may accumulate." R.C. 3709.21 
provides that boards of health "may make such orders and regulations as are 
necessary for its own government, for the public health, the prevention or restriction 
of disease, and the prevention, abatement, or suppression of nuisances." The 
Ashtabula County Board of Health has adopted regulations concerning the disposal of 
septage, and has issued a permit to the owner of the land in question to use his 
property as a septage disposal site. However, since the land is zoned for agricultural 
use, and since I have concluded that a septage disposal site is not an agricultural use 
of land, it appears that the proposed use violates the applicable township zoning 
regulations. 

September 1988 



OAG 88-051 Attorney General 2-228 

You ask whether the board of health permit preempts application of the 
township zoning regulations. The Ohio Supreme Court recently addressed a similar 
Issue In Set Products, Inc. v. Bainbridge Township Board of Zoning Appeals, 31 
Ohio St. 3d 260, 510 N.E.2d 373 (1987). In that case a mine operator obtained a 
surface mine permit from the Ohio Department of Natural Resources pursuant to 
R.C. 1514.02. However, when the operator sought a variance from the township 
board of zoning appeals in order to operate the surface mine It was denied. The 
operator appealed and argued that R.C. Chapter 1514 superseded the township 
zoning regulations. The court held that "[t]he power of townships to enact zoning 
resolutions to regulate surface mining, pursuant to R.C. Chapter 519, has not been 
preempted by enactment of R.C. Chapter 1514." Id. (syllabus, paragraph three). 
The court noted that "(t]he final and complete approval of the operation stems from 
the endorsement by both the state and local authorities." Id. at 265, 510 N.E.2d at 
378. In Hulligan v. Columbia Township Board of Zoning .Appeals, 59 Ohio App. 2d 
105, 392 N.E.2d 1272 (Lorain County 1978), the court came to a similar conclusion. 
Hulligan Involved property owners who wanted to use their lands as a sanitary 
landfill site. The owners sought both a permit from the Oh!o Environmental 
Protection Agency (EPA) and township zoning approval for the site. The court 
concluded that although the Ohio EPA has statutory authority to regulate and Issue 
permits for landfill operations, this "does not preempt the field so far as local zoning 
Is concerned." Id. at 108, 392 N.E.2d at 1274 (citation omitted). The court further 
noted that "the final and complete approval of a sanitary landfill stems from the 
endorsement by both authorities." Id. See also Rumpke Waste, Inc. v. Henderson, 
591 F. Supp. 521, 531 (S.D. Ohio 1984) ("that Ohio permits landfills does not mean 
that a particular smaller governmental entity must permit landfills .... It Is for the 
zoning body Itself to make the determinations as to the most appropriate land uses"); 
North Sanitary Landfill, Inc. v. Board of County Commissioners, 52 Ohio App. 2d 
167, 369 N.E.2d 17 (Montgomery County 1976), motion to certify overruled (Ohio 
Sup. Ct. Apr. 29, 1977) (syllabus, paragraph two) ("[t]he authority of the 
Environmental Protection Agency to license, supervise and inspect disposal systems 
does not restrict or preempt and Is not Inconsistent with the authority of a board of 
county commissioners operating a disposal system to approve or disapprove another 
disposal facility within its district"). 

The issue at hand is analogous to both Set Products and Hulligan in that 
two separate authorities have jurisdiction over the use of the land for disposal of 
septage. The board of health has authority to regulate the method and manner in 
which the septage is handled. The township has authority to impose zoning 
regulations regarding the appropriate use of the land. I conclude, in accordance with 
the cases cited above, that when two authorities have the power to regulate an 
activity or use of land, there must be compliance with the regulations of both.2 
Therefore, in answer to your second question, I conclude that land that has been 
approved by a county board of health as a site for the commercial disposal of 
septage remains subject to applicable township zoning regulations. 

2 I note that neither R.C. Chapter 3707 nor Chapter 3709 expressly 
Indicates that approval of a septage disposal site by a board of health 
preempts application of local zoning regulations. In contrast, R.C. 
3734.05(0)(3) specifies the following: 

No political subdivision of this state shall require any 
additional zoning or other approval, consent, permit, certificate, 
or other condition for the construction or operation of a 
hazardous waste facility authorized by a hazardous waste facility 
installation and operation permit issued pursuant to this chapter, 
nor shall any political subdivision adopt or enforce any law, 
ordinance or regulation that In any way alters, impairs, or limits 
the authority granted in the permit. 

The absence of such preemptive language In R.C. Chapters 3707 and 3709 
certainly Implies that the General Assembly did not intend approval of a 
septage disposal site under the authority conferred in those chapters to 
supersede otherwise applicable zoning regulations. 
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Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

1. 	 The use of land primarily for the disposal of septage gathered by 
a septic tank cleaning business is not an agricultural use of that 
land, and is not incidental to agriculture even though some crops 
are grown on the land. 

2. 	 Land that has been approved by a county board of health as a site 
for the commercial disposal of septage, remains subject to 
applicable township zoning regulations. 

September 1988 




