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COUNTY BUDGET COMMISSION-PROHIBITED FROM RE­

DUCING RATE OF ANY LEVY FOR CURRENT SCHOOL 

OPERATING EXPENSES-NO AUTHORITY FOR SUCH ACT 

CAN BE IMPLIED FROM THE POWER OF THE SUPERIN­

TENDENT OF PUBLIC INSTRUCTION-§§5713.11, 3317.02, R.C. 

SYLLABUS: 

A county budget commission is prohibited under the terms of Section 5713.11, 
Revised Code, from reducing the rate of any levy for current school operating expenses 
below a level which would result in the school district maintaining an insufficient 
current operating tax levy to qualify for state aid under Section 3317.02, Revised 
Code, and no authority for such act by the county budget commission can be implied 
from the powers of the superintendent of public instruction contained in Section 
3317.041, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 13, 1960 

Hon. Edward R. Ostrander, Prosecuting Attorney 

County of Lake, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"This office has been consulted by the Fairport Exempted 
Village School District concerning the action taken on their 
budget by the Budget Commission of Lake Conty. As a result of 
a re-evalution which became effective with the 1959 tax duplicate, 
their budget request was cut including various levies which had 
been placed on the duplicate as the result of various elections held 
in the school district previous to that time pursuant to Section 
5713.11. As a result of this reduction, the total tax levy for said 
school district was reduced below 12.5 mills which action would 
appear to conflict with the above named section as it was amended 
effective September 7, 1957. This amendment, of course, refers 
to Section 3317.01 and following. I also note, however, that Sec­
tion 3317.041 authorizes the Superintendent of Public Instruction 
to waive the requirement of Section 3317.02 for a period of one 
( 1) year where action by the County Budget Commission has 
affected the reduction of the millage requirements of that section. 

"The Budget Commission in considering this matter arrived 
at a two to one vote; that is, the Treasurer and Auditor voted 
for the reduction and this office voted against it. The Budget 
Commission, pursuant to Section 5705.34, certified a result of 
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their determination to the School District, however, this certifica­
tion bore only the signature of the County Auditor. No appeal 
has been taken from the action of the Budget Commission by the 
School District. The School Board has now asked our advice as 
to whether they are entitled to a millage of 12.5 or whether they 
are bound to accept a tax rate as fixed by the Budget Commission. 
I would appreciate your advice on this question at your con­
venience.1' 

The statute with which you are primarily concerned is Section 5713.11, 

Revised Code, which reads as follows : 

"When the people of any taxing subdivision have voted addi­
tional levies for any purpose in the year of reassessment or any 
year prior thereto, or when the board of tax appeals of Onio has 
increased the aggregate value of the real property in any taxing 
subdivision in any year under the provisions of sections 5715.24 
to 5715.26, inclusive, of the Revised Code, and said additional 
levies are effective in the year of reassessment or thereafter or 
when the valuation is increased by order of the board of tax 
appeals to be effective in any year, and the levies are to be calcu­
lated on a total valuation of property higher than that of the year 
before reassessment, or the year before the valuation is incr.eased 
by order of the board of tax appeals, the rate of said additional 
levy shall be reduced in the same proportion in which the total 
valuation of property in said taxing subdivision is increased by 
the reassessment or is increased by order of the board of tax 
appeals over the total valuation of the year preceding the reassess­
ment or the order of the board of tax appeals. 

"In the case of a school: district, the rate of any additional 
levy for current expenses shall not be reduced below a rate which 
when added to the rate allowed within the ten-mill limitation for 
current expenses, results in the total millage for current expenses 
required by chapter 3317 of the Revised Code." 

Prior to 1957, this statute included only the first paragraph with the 

result that it was then possible to red·uce levies, including school levies, in 

proportion to the increase by reassessment without any special provision 

to enable a school district to comply with the requirements of Chapter 3317., 

Revised Code, the school foundation law. 

Section 3317.02, Revised Code, requires any local school district 

which desires to participate in the schooI foundation program to have a 

tax levy for current school operation in any current calendar year of at 

least ten-mills. Prior to 1957 it would have been possible for the county 

budget commission to reduce the school operating levy below ten mills and 

thus make that school: district ineligible to participate in the sch0ol founda-
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tion program. Apparently, for this reason, Section 3317.041, Revised 

Code, was enacted. This section, as enacted in 1955, read as follows: 

"The superintendent of public instruction shall waive for a 
period of one year the requirement of ten mills for current school 
operation, as provided in section 3317.04 of the Revised Code, in 
respect to any school district where the total millage for such pur­
pose is reduced below such requirement, by action of the county 
budget commission or county auditor." 

The apparent purpose of this statute was to allow a school district, 

which has had its school operating levy reduced below ten mills by the 
county budget commission, a grace period of one year within which to 

enact a higher levy. At the time of the enactment of Section 3317.041, 

Revised Code, Section 3317.04, Revised Code, required school districts 

to maintain tax levies for current operating expenses of at least ten mills 

in order to qualify for state aid. In 1957, the second paragraph was added 

to Section 5713.11, Revised Code, which prevented a reduction by a 

county budget commission of a school levy below the ten-mill limitation 

and thus obviated the necessity for Section 3317.041, Revised Code. 

In 1956, the then existing Section 3317.04, Revised Code, was re­

pealed and the ten-mill minimum levy provision was placed in Section 

3317.02, Revised Code. For this reason the last General Assembly saw 

fit to make a minor change in Section 3317.041, Revised Code, to delete 

the reference to Section 3317.04, Revised Code, and substitute for it Section 

3317.02, Revised Code, the section now reading: 

"The superintendent of public instruction shall waive for a 
period of one year the requirement of ten mills for current school 
operation, as provided in section 3317.02 of the Revised Code, in 
respect to any school district where the total millage for such 
purpose is reduced below such requirement, by action of the 
county budget commission or county auditor." 

Although it is true that this technical amendment was enacted after 

modification of Section 5713.11, Revised Code, to prohibit such action by 

the county budget commission, the only way by which the apparent incon­

sistencies in these two statutes may be reconciled is to conclude that the 

amendment to Section 5713.11, Revised Code, rendered purposeless the 

authority of the superintendent conferred under Section 3317.041, Revised 

Code, at least in so far as the reduction is accomplished by a county budget 

commission pursuant to re-evaluation of taxable property. 
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There would seem to be no illegality in the second matter you raise, 

i.e., the certification of the budget commission carrying only the signature 

of the county auditor. Section 5705.34, Revised Code, requires the budget 

commission to certify its actions to the taxing authority of each subdivision 

and other taxing units within the county. Section 5705.27, Revised Code, 

stipulates that the county auditor shall be the secretary of the commission 

and shall keep all its records. It would be only appropriate for the county 

auditor as secretary to be the member of the budget commission delegated 

to make the certifications required by Section 5705.34, Revised Code. The 

fact alone that only the county auditor's signature appeared on the certifica­

tion would not, therefore, invalidate otherwise proper acts of the county 

budget commission. 

It is, therefore, by op1111on and you are accordingly advised that a 

county budget commission is prohibited under the terms of Section 5713.11, 

Revised Code, from reducing the rate of any levy for current school operat­

ing expenses below a level which would result in the school district main­

taining an insufficient current operating tax levy to qualify for state aid 

under Section 3317.02, Revised Code, and no authority for such act by 

the county budget commission can be implied from the powers of the super­

intendent of public instruction contained in Section 3317.041, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK Mc.ELROY 

Attorney General 


