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RESIDENCE-PERSON OTHERWISE ELIGIBLE TO VOTE AND 
TO REGISTER-MUST HAVE BEEN RESIDENT. OF STATE 

FOR ONE YEAR NEXT PRECEDING DAY OF PRIMARY ELEC­
TION-MAY NOT VOTE AT PRIMARY.EI:ECTION OR REGIS­
TER PRIOR THERETO UNLESS RESIDENCE REQUIREMENTS 

MET. 

SYLLABUS: 

A person otherwise eligible to vote and to register may not vote at the primary 
election or register with the board of elections prior thereto unles~ such person will 
have been a resident of the State of Ohio for one year next preceding the day of/ 
such primary election. · 

Columbus, Ohio, March 20, 1952 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 
Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion, which reads in part 
as follows: 

"The Board of Elections of Montgomery County has this 
question i,t desires you to answer for it. Is it legal for an adult 
citizen of the United States, who will not have resided in the 
State of Ohio for one year, until subsequent to the primary 
election in May, ,but will have resided in the State of Ohio for 
one year before ,the general election in November, the right to 
register and vote at the primary election in May under Section 
4785-35 ?" 
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Section 4785-35, General Code, referred to in your letter, relates to 
the qualifications for registration, while other sections deal specifically with 

\ 

the residence qualifications of persons required in order to vote at an 

election and provide who may vote at a primary election. 

Since the right of registration is keyed to the right to vote, I shall 

first examine into the right of a person who will not have resided in the 
State of Ohio for one year until after the primary election to vote at 

such election. 

Section 4785-82, General Code, provides who may vote at a primary 
election and reads, in so far as pertinent, as follows : 

"At such primary election every qualified elector who is 
twenty-one or more years of age, or who will be twenty-one 
or more years of age on or before the day of the next general 
election, and who is a mem,ber of or is affiliated with the political 
party whose primary election ballot he desires to vote, shall he 
entitled to vote such ballot at such primary election. * * *" 

( Emphasis added.) 

To d~ermine what is meant by "qualified elector," we must turn to 

Section 47s-5:.29 -and Section :4785-30, General Code. Section 4785-29 
provides that every citizen of the United States. who is of the age of 

twenty-one years or over "who possesses the qualifications herein re­
quired" shall be entitled to vote at all elections. These additional qualifi­

cations are provided by Section 4785-30, which, in so far as pertinent, 
reads as follows : 

"No person shall ·be permitted to vote at any election unless 
he shall have been a resident of the state one year, of the county 
forty days and of the voting precinct forty days next preceding 
the election at which he offers to vote,***." (Emphasis added.) 

It is clear from the provisions of Section 4785-30 tha:t a person 
offering to vote at the May primary election would not be eligi,ble therefor 

unless he had been a resident of the State of Ohio for one year next 
preceding the day of such primary election, if, under the law of Ohio, a 

primary is an election. 

Under the provisions of Section 4785-3, General Code, it is quite 
clear that a primary is an election within the meaning of the Ohio Elec­

tion Laws. That section ,provides for and defines a "general election," a 

https://47s-5:.29
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"regular municipal election," a "regular state election," a: "special elec­

tion," and a "primary" or "primary election." "Primary" or "primary 

election" is defined as follows: 

"The term 'primary' or 'primary election' shall mean an 
election held for the purpose of nominating persons as candidates 
of political parties for election to offices, and for the purpose of 
electing persons as members of the controlling committees of 
political parties and as delegates and alternates to the conven­
tions of political parties. Primary elections shall be held on the 
first Tuesday after the first Monday in May of each year." 

Since it is clear that a primary or primary election is. an election 
within the meaning of the Ohio Ele~tion Laws, it necessarily ·follows that 

the plain and unequivocal terms of Section 4785-3? preclude a person from 
voting in a primary election when he has ~ot r&een a resident of the 

State of Ohio for one year next preceding such election. 

It might be well to point 01:1t that prior to the complete revision 
of the Election Laws by the 88~h General Assembly, effective January I, 

1930, u3 Ohio Laws, 307, old Section 498a, General Code, referring 
to primary elections, provided that at such elections "only legally quali­

fied electors or such as will 1be legally qualified electors at the next ensuing 

general election may vote." This statute was repealed at that time and 
the present qualifications· .for voting were enacted into law. 

I turn now to a consideration of the right, if any, of such person to 
register prior to the primary election where he will not have resided in 
the State of Ohio one year prior to the primary election, but will have 

resided in the State of Ohio for one year prior to the November election. 

Section 4785-39, General Code, provides, in part, that persons "quali­
fied to register" may do so at the office of the board at any time such 
office is open, except forty days preceding a pri!Jla_r_y or general election. 

In the case of precinct registration, Section 4785-38, General Code, pro­
vides that the registrar "shall receive the applications and register all such 
persons, resident in such precinct, who shall personally come before them 

and who are or will be entitled to vote therein at the next ensuing election." 

Section 4785-35; General Code, to which your letter refers, reads 
as follows: 

"Each person, who will be of the age of twenty-one years or 
more at the next ensuing November election, who is a citizen of 
the United States, and who, if he continues ,to reside in the pre-
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cinct until the next election, will at that time have fulfilled all the 
requirements as to length of residence to qualify him as an elector 
shall, unless otherwise disqualified, be entitled to be registered as 
an elector in such precinct. When once registered in accordance 
with this act, an elector shall not be required to register again 
unless his registration is cancelled for reasons as hereinafter pro­
vided." ( Emphasis added.) 

It will be noted that while Section 4785-35 provides that persons 

who will .be of the age of twenty-one years or more at the next ensuing 

November election are qualified to register, the section does not permit 

qualification of persons for registration who will have fulfilled all resi­

dence requirements by the November election, or the general election, 

but, instead, provides that such residence requirements be fulfilled by the 

next election. As previously pointed out, a primary election, under the 

provisions of Section 4785-3, General Code, is an election and in the case 
of any attempt to register prior to the primary election, such primary 

election would ,be the "next election." 

This _same conclusion must also follow from an examination of Sec­

tion 4785:42, 'General Code, which prescribes the contents of the regis­

tration form, reading in part as follows : 

"* * * 3. The applicant's statement that he is over twenty­
one years of age or that he will be twenty-one years or more of 
age on the day of the next general or special election; that he is 
a citizen of the United Staites and the state of Ohio; that if he 
continues to reside at the residence at which he resides at the 
time of his registration until the day of the next election his 
residence will then have been in the state of Ohio for at least 
one year and in the county and precinct in which it is then located 
at least forty days immediately preceding the day of such elec­
tion. * * *" (Emphasis added.) 

It might be pointed out that this conclusion is in accord with a direc­

tive issued :by the Secretary of State as the chief election officer of Ohio 

on February 23, 1952, addressed to all boards of election. I quote from 

that directive : 

"One must have been a resident of the State one year at the 
time of the next election in order to register prior to such elec­
tion, and to vote at such election. Therefore, if a person will 
not have been a resident of the state for one year until June, 
1952, suchperson may not register ,prior to the primary election, 
nor may such person vote in the primary election. He may, how-
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ever, register prior to the November election and vote in such 
general election. Specific provision is made for a person who will 
be 21 years of age prior ,to the November 'election to vote in 
the primary election of that year, but the same exception is not 
made for the residence requirement." 

In conclusion, and in specific answer to your question, it is my 

opinion that a person otherwise eligible to vote and to register may not 

vote at the primary election or register with the board of elections prior 

thereto unless such person will have been a resident of the State of Ohio 

for one year next preceding the day of such primary election. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




