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2422. 

SOLDIER'S RELIEF-APPLICANT MUST HAVE HONORABLE 

DISCHARGE TO DATE OF APPLICATION - PURCHASE OF 

DISCHARGE PRIOR TO EXPIRATION OF ENLISTMENT 

TERM IN NAVY DOES NOT PREVENT ·OPERATION OF SEC­

TIONS 2930 TO 2941 G. C. 

SYLLABUS: 

l. An applicant for soldiers' relief must be able to exhibit to the Sol­

diers' Relief Commission an honorable discharge, based on the records and 

rolls of the Adjutant General of the United States Army up to and including 

the date of the application for relief. 

2. An honorably discharged enlisted man who by reason of the pwrchase 

of his discharge, did not serve his full term of enlistment in the navy is eligible 

for ,relief under Sections 2930 to 2931, inclusive, of the General Code. 

Columbus, Ohio, June 18, 1940. 

H~n. Paul T. Landis, Prosecuting Attorney, 
Lima, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion, which reads as follows: 

"The Soldiers' Relief Commission of Allen County has re­
quested a ruling on the eligibility of certain applicants for soldiers' 
relief. This involves two stated sets of facts, as follows: 

( 1) An applicant for soldiers' relief served an enlistment 
in the Army and was honorably discharged from this enlistment. 
Later this same man reenlisted and shortly thereafter deserted and 
was dishonorably discharged. He now presents his honorable dis­
charge in support of his application for relief. Does this dishonor­
able discharge disqualify the applicant from receiving soldiers' 
relief? 

(2) An applicant for soldiers' relief erilisted for full peace­
time enlistment in the navy. Prior to his enlistment he was mar­
ried, and a few months after his enlistment his wife gave birth 
to a child. On the plea of the wife and the enlisted man, and in 
order to take care. of his family, the navy discharged this man 
with only a portion of his enlistment served. During peace times 
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releases from the navv can be secured before the full enlistment 
is served when good ~ause for the release is shown. Does enlist­
ment of this kind where foll time is not served, make this person 
eligible for soldiers' relief under our Ohio Law?" 

Section 2934, General Code, reads in part, as follows: 

"Each township and ward soldiers' relief committee shall 
receive all applicants for relief under these provisions, from appli­
cants residing in such townships or ward, examine carefully into 
the case of each applicant and on the first Monday in May in 
each year make a list of all needy soldiers, sailors and marines. 

In determining whether or not the applicant 1s a "soldier" within the 

meaning of the above section, your attention is directed to Section 2949, 

General Code, which reads in part, as follows : 

"The word 'soldier' shall mean : An honorably discharged 
soldier, sailor, or marine, who se.rved in the am1y or navy of the 
United States of America." 

The charge of desertion now standing on the rolls and records in the 

office of the Adjutant General of the United States Army against the ap­

plicant in the instant case, has the effect of completely separating this person 

from the service of the United States Army. In addition to incurring the 

penalties attaching to the crime of desertion the desertei· by his act forfeits 

all rights to any pension which he may have acquired. See Title 10, Chapter 

3-+, Section 1432, Federal Code Annotated. A deserter under Title 8, 

Chapter 1, Section 11, and Title 24, Chapter 2, Section 50, Federal Code 

Annotated, loses his right to citizenship as well as his right of admission to 

the Soldiers' Home. 

Under Title 10, Chapter 25, Section 906, Federal Code Annotated, it 

is provided that the savings of' a deserter on deposit with the pay department 

of the United States Army shall be forfeited. It is also provided under Title 

43, Chapter 19, Section 808, Federal Code Annotated, that a person charged 

with desertion on the rolls and records in the Adjutant General's Office 

shall be ineligible to receive land bounty warrants. 

It would therefore appear that "desertion" described by a resolution 

of Congress (June 20, 1777, 2 Journal, Congress, 173) as a "crime most 

atrocious and detestable" disqualifies any person from the benefits and privi-
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leges ordinarily afforded by the United States Government to a soldier in 

good standing on its rolls and records. 

It would therefore be illogical to assume that a dishonorably discharged 

soldier, as shown by the rolls and records of the United States Army, would 

be entitled to any monetary assistance from a political subdivision of this 

state, in view of the fact that the Congress of the United States has seen 

fit by legislative enactment to deprive him by reason of his army record, of 

all federal benefits, privileges and emoluments. The instrument presented 

to the Soldiers' Relief Commission is merely an integral part of the appli­

cant's army record; for its authenticity reference must be made to the of­

ficial records in the Adjutant General's Office. When a reference is made 

and the record is viewed in its entirety the dishonorable discharge has the 

effect of pervading the entire record of the applicant, so that the prior favor­

able enlistment is completely obscured and is of no consequence either for the 

purpose of federal relief or state relief. The applicant's record certainly can 

have no greater weight with the Soldiers' Relief Commission than it does 

with Federal Government. 

In regard to your second_ question, I find Sections 195 and 196 of Title 

34, Chapter 2, Federal Code Annotated provide as follows: 

"Section 196. In time of peace the President may in his dis­
cretion, and under such rules and such conditions as he may pre­
scribe, permit any enlisted man to purchase his discharge from the 
Navy or the :Marine Corps, the amounts received therefrom to 
be covered into the treasury." 

"Section 195. Under such regulations as the Secretary of 
the Navy may prescribe, with the approval of the President, any 
enlisted man may be discharged at any time within three months 
before the expiration of his term of enlistment or extended en­
listment without prejudice to any right, privilege or benefit that he 
would have received, except pay and allowances for the unexpired 
period not served, or to which he would thereafter become en­
titled, had he served his full term of enlistment or extended en­
listment; Provided nothing in this Act shall be held to reduce or 
increase the pay and allowance of enlisted men of the Navy now 
authorized pursuant to law." 

Since by the words of these statutes, the discharge was given without 

prejudice to any .federal right, privilege or benefit that the person may have 

been entitled to had he served his full enlistment, I am inclined to the opin­

ion that the applicant in question, should not be denied state assistance, and 
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is entitled to assistance under the Soldiers' Relief Act. ( Sections 2930 to 

2941, inclusive, General Code). Therefore, in specific answer to your ques­

tions, it is my opinion that: 

1. An applicant for soldiers' relief must be able to exhibit to the Sol­

diers' Relief Commission an honorable discharge, based on the records and 

rolls of the Adjutant General of the United States Army up to and includ­

ing the date of the application for relief. 

2. An honorably discharged enlisted man, who by reason of the pur­

chase of his discharge, did not serve his full term of enlistment in the navy 
is eligible for relief under Sections 2930 to 2941, inclusive, of the General 

Code. 

Respectiully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




