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"It seems clear to us that the word 'institution' in this clause is used to 
designate the corporation or other organized. body instituted to administer the 
charity, and, that the real estate described as belonging to such institutions 
has reference to property owned by the institutions; and that to entitle them 
to hold the property exempt from taxation, they must not only own it, but 
it must be so used as to fulfill the requirements of the statute." 

The above quoted language of Section 5353, General Code, is not identical with the 
statutory provisions before the court in the case of Humphries vs .. The Little Sisters 
of the Poor, supra, but I am inclined to the view that the same construction thereof is 
required so far as the question here presented is concerned. 

It follows ,therefore, that, inasmuch as the Young Women's Christian Association 
referred to by you does not own the property here in question, the facts stated in 
your communication do not meet the requirement for the exemption of the property 
under the provisions of Section 5353, General Code, and, by way of specific answer 
to the question presented in your communication, I am of the opinion that the property 
therein referred to is not exempt from taxation. 

1023. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

VACANCY-MEMBER OF VILLAGE BOARD OF EDUCATION-HOW 
FILLED. 

SYLLABUS: 
Electors of a village school district are given no authority by law to fill a vacancy 

in a board of education, but such vacancy must be filled for the une%pired term by a 
majority vote of the remaining members of the board. 

CoLUMBus, OHIO, October 14, 1929. 

RoN. DoN W. MYERS, Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"I am interested in the question relative to the proper method of filling a 
vacancy in a village board of education for an unexpired term wherein the 
death of the regular member occurred more than thirty days prior to the 
next regular election. 

I have reviewed G. C. Section 10 which provides that a successor shall 
be elected for the unexpired term at the first general election for the office 
which is vacant that occurs more than thirty days after the vacancy shall have 
occurred, unless otherwise provided by law. 

G. C. Section 4748, provides: 
'Any such vacancy shall be filled by the board at its next regular or special 

meeting, or as soon thereafter as possible, by election for the unexpired term. 
A majority vote of all the remaining members of the board may fill any such 
vacancy.' 
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This would appear to be within the intent of the expression contained in 
G. C. Section 10 'unless otherwise provided by law.' 

G. C. Section 5004 provides that certificates of nomination for members of 
the board of education shall be filed with the board of deputy state supervisors 
of election of the county, not less than sixty days previous to the date of 
election. 

I have included the above review with the thought that it might expedite 
your answer to my inquiry. It is important that we have your opinion at 
once, which may be merely an answer to the question without an otherwise 
extended opinion. If possible, wire me your conclusion of the question at the 
first available moment." 

This opinion is in line with the telegraphic answer sent to you under date of 
October 4th. 

Article XVII, Section 2, of the Constitution of the State of Ohio, provides in part, 
as follows: 

" * * * All vacancies in other (than state) elective offices shall be 
filled for the unexpired term in such manner as may be prescribed by law. 
* * * " (Words in parenthesis, the writer's.) 

Section 10 of the General Code, provides: 

"When an elective office becomes vacant, and is filled by appointment, 
such appointee shall hold the office until his successor is elected and qualified. 
Unless otherwise provided by law, such successor shall be elected for the un­
expired term at the first general election for the office which is vacant that 
occurs more than thirty days after the vacancy shall have occurred. This 
section shall not be construed to postpone the time for such election beyond 
that at which it would have been held had no such vacancy occurred, nor to 
affect the official term, or the time for the. commencement thereof, .of any 
person elected to such office before the occurrence of such vacancy." 

Sction 4748, General Code, dealing solely with boards of education, says: 

"A vacancy in any board of education may be caused by death, non­
residence, resignation, removal from office, failure of a person elected or ap­
pointed to qualify within ten days after the organization of the board or of 
his appointment, removal from the district or absence from meetings of the 
board for a period of ninety days, if such absence is caused by reasons de­
clared insufficient by a two-thirds vote of the remaining members of the 
board, which vote must be taken and entered upon the records of the hoard 
not less than thirty days after such absence. Any such vacancy shall be filled 
by the board at its next regular or special meeting, or as soon thereafter as 
possible, by election for the unexpired term. A majority vote of all the 
remaining members of the board may fill any such vacancy." 

It is to be observed that under the constitutional provision quoted, the Legislature 
is given great latitude in providing methods for filling the unexpired terms of other 
than state elective officers; the General Assembly under this grant of power, has en­
acted Section 10, General Code, supra, in the nature of a general section, with pro­
vision for exceptions, and Section 4748, General Code, supra, as one of the exceptions. 

In an opinion found in Opinions of the Attorney General for 1917, Volume 2, 
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page 1678, it was stated that the electors of a district are given no authority to fill a 
vacancy in a board of education. 

In my Opinion No. 376 dated May 6, 1929, and addressed to the Director of Edu­
cation, it was stated in the syllabus: 

"When a person is elected to fill a vacancy occurring in the membership 
of a board of education, the person so elected is elected for the unexpired 
term of the person whose place had become vacant." 

In your inquiry you direct my attention to Section 5004, General Code, which 
provides that certificates of nominati~n for members of boards of education shall be 
filed with the election board of the proper county not less than sixty days previous to 
the date of election. This is the only provision under which candidates for a village 
board of education may get their names on the ballot, since the amendment to Section 
4963, General Code, by the General Assembly, in 1923, and is not applicable here. 

Section 5004, supra, refers to "officers to be filled by the electors of a district." 
In the case of a vacancy in the membership of a board of education, however, there 
is no "office to be filled by the electors," inasmuch as Section 4748, supra, definitely 
says that in case of a vacancy, it shall be filled by the surviving members of such 
board of education for the balance of the unexpired term. 

Specifically answering your question, I am of the opinion that a vacancy in the 
membership of a village board of education is filled by a majority vote of the re­
maining members of such board, and the person chosen to fill such ·vacancy holds 
office for the balance of such term. 

1024. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Gmeral. 

MOTOR VEHICLE LICENSE AND GASOLINE TAXES-MUNICIPALITY'S 
PORTION APPLICABLE FOR WIDENING STREETS BUT NOT FOR 
PURCHASING ADDITIONAL RIGHT OF WAY-WHEN COMPETITIVE 
BIDDING NECESSARY. 

SYLLABUS: 
1. The municipality's share of the original two cent gasoline tax provided for in 

Section 5527, General Code, and the motor vehicle tax may be used by municipalities 
for widening streets either by way of maintenance and repa.ir or by new construction. 

2. The money derived from such ta.res may not be used by municipalities for the 
purpose of purchasing additional right of way needed in connection with the widening 
of any street. 

3. It is not necessary to let contracts for projects which are to be paid with said 
money by competitive bidding, 1111less such contracts are required to be so let by the 
Provisions of Section 4221, General Code, or by the Provisions of the charter i1~ cities 
having a charter form of g·ovemment. 

CoLUMBus, OHIO, October 14, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GDITLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication which 

reads: 


