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SHORT HAND REPORTERS - COURTS OF CO1\:E\10N PLEAS -

SECTIONS 1546, 1547 G.C.-AUTHORIZE APPOINTMENT ONE 

OFFICIAL SHORT HAND REPORTER--COUNTIES HAVING 

ONE COMMON PLEAS JUDGE - NO AUTHORITY TO APPOINT 

ADDITIONAL REPORTER ON FULL OR PART-TL'\IE BASIS. 

SYLLABUS: 

Sections 1546 and 1547, General Code, which provide for the ap­
pointment of shorthand reporters for courts of common pleas, authorize 
the appointment of only one official shorthand reporter in counties having 
one common pleas judge and, consequently, the appointment of addi­
tional shorthand reporters in such counties on either full or part-time 
basis is unauthorized by law. 

Columbus, Ohio, June 4, 1942. 

Hon. Frank \V. Springer, Prosecuting AttorneyJ 

Lisbon, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request. for my opinion, which 

reads as follows: 

"Columbiana County has one Common Pleas Judge and has, 
to the best of my knowledge, never had more than one. How­
ever, for quite a number of years there has been an Official 
Shorthand Reporter of such Court and one Assistant Shorthand 
Reporter. It is claimed that the need for the Assistant Short­
hand Reporter is due to the fact that Columbiana County has 
more litigation than one Court can properly handle but does 
not have a sufficient amount of court work to require •the need 
of an additional Common Pleas Judge. As a result of this con-
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dition, visiting judges are assigned to the County quite fre­
quently during the year and the duties of the Assistant Short­
hand Reporter have been to report cases in the Court of the 
visiting judge, to act as Reporter for the Grand Juries, and to 
be at the call of the Court of Appeals or visiting Boards when 
they sit in our County. The Assistant Reporter also relieves 
the Official Shorthand Reporter when the work demands it. 

The question as now submitted to me by the Board of 
County Commissioners of Columbiana County, Ohio, sitting in 
their capacity as the taxing authorities for the County, is 
whether or not they have the right to make an appropriation for 
more than one stenographer or reporter for the Common Pleas 
Court. In this connection they cite General Code Sections 1546 
and 1547, which read as follows: 

Section No. 1546: 

'Appointment of official shorthand reporter; term; oath. 
The court of common pleas of each county shall appoint a 
stenographic reporter as official shorthand reporter of such 
court, who shall hold the appointment for a term not exceeding 
three years from the date thereof, and until a successor is ap­
pointed and qualified, unless removed by the court, after a good 
cause shown for neglect of duty, misconduct in office, or in­
competency. Such official shorthand reporter shall take an 
oath to faithfully and impartially discharge the duties of such 
position.' 

Section No. 1547: 

'Additional shorthand reporters. In counties having more 
than one common pleas judge, the court shall appoint as many 
additional shorthand reporters, as assistants, as will bring the 
total to a number not less than the number of common pleas 
judges in such county, in no case to exceed twelve. Such ad­
ditional reporters sh,illl take a like oath, serve for such time as 
may be designated by the court, not exceeding three years 
under one appointment, and may be paid at the same rate and 
in the same manner as the official shorthand reporter. Such 
shorthand reporters when so appointed shall be ex-officio short­
hand reporters of the court of common pleas in such county.' 

In reading the facts of law relative to court appointees, I 
fail to find any section which provides for the employment of 
a shorthand reporter on a temporary basis. Obviously, how­
ever, the work is beyond the capacity of one Official Shorthand 
Reporter under the circumstances as given above. It would ap­
pear that if the Court has the authority to employ a stenographer 
for part time work, he would have the authority to employ an 
additional or Assistant Reporter other than the sections cited 
above. 

Under Section 1547 as it read prior to August 18th, 1939, 
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the Court could appoint as many additional shorthand re­
porters as were necessary, but in view of the reading of the 
opening sentence in Section 1547, as amended, it appears that 
the Court can not appoint an Assistant or additional Shorthand 
Reporter unless there is more than one Common Pleas Judge 
in the county. Specifically, I request your official opinion on 
the following questions: 

1. Is there any authority for a Common Pleas Judge to 
appoint more than one Shorthand Reporter in a county where 
there is only one Common Pleas Judge? 

2. If there is not authority to appoint more than one Short­
hand Reporter for the purposes of the Common Pleas Court in 
a county where there is only one Common Pleas Judge, is there 
authority for appointing a Shorthand Reporter on a part time 
basis?" 

Before Sections 1546 and 1547, General Code, were amended (118 

O.L. 393) to read as set forth in your letter, these sections read as fol­
lows: 

Section 1546: 

"When in its opinion the business requires it, the court of 
common pleas of a county may appoint a stenographic reporter 
as official shorthand reporter of such court, who shall hold the 
appointment for a term not exceeding three years from the date 
thereof, and until a successor is appointed and qualified, unless 
removed by the court, after a good cause shown, for neglect of 
duty, misconduct in office, or incompetency. Such official short­
hand reporter shall take an oath to faithfully and impartially 
discharge the duties of such position." 

Section 1547: 

"When the services of one or more additional shorthand 
reporters are necessary in a county, the court may appoint 
assistant shorthand reporters, in no case to exceed ten, who 
shall take a like oath, serve for such time as their services may 
be required by the court, not exceeding three years under one 
appointment, and may be paid at the same rate and in the same 
manner as the official shorthand reporter. Such shorthand 
reporters when so appointed shall be ex-officio shorthand report­
ers of the insolvency and superior courts, if any, in such county." 

It will be noted that before the amendments, the appointment of an 

efficial shorthand reporter and extra reporters was discretionary with the 

court and said sections made no reference to the number of judges in a 

county as affecting the court's right or duty of appointment, or the num­

ber of appointments up to ten. To this effect was the case of State, ex 
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rel. Dworken v. Court of Common Pleas of Cuyahoga County, et al., 131 

O.S. 23, wherein the Supreme Court of Ohio stated: 

"Upon a careful analysis of Sections 1546 and 1547, Gen­
eral Code, we can find nothing of a mandatory nature in their 
provisions. At most, they vest discretionary power in a Court 
of Common Pleas to appoint an 'official shorthand reporter of 
such court' and assistants, not to exceed ten, 'when in its opinion 
the business requires it.' From the entire context of these sec­
tions, we are convinced that the word 'may' appearing therein 
was employed merely in a permissive sense. This conclusion 
is fortified by the use of the words 'When in its opinion the 
business requires it,' etc., immediately preceding 'may' in Sec­
tion 1546." 

The Dworken case was decided in 1936 and Sections 1546 and 1547, 

General Code, were amended in 1939 to read as quoted in your letter. 

Under Section 1546, General Code, as amended, the appointment of an 

official shorthand reporter for each Court of Common Please is mandatory. 

Also, in mandatory terms, amended Section 1547, General Code, requires 

the appointment of as many additional reporters, not to exceed twelve, 

as will bring the total number to not less than the number of common 

pleas judges, but said additional reporters shall be appointed only "in 

counties having more than one common pleas judge," under the pro­

visions of said section. 

It is not the province of the courts nor of this office to attempt to 

ascertain the reasons for legislation nor to consider the wisdom thereof 

when the language adopted is plain and unambiguous and leaves no 

room for interpretation. In Volume 37 0.Jur. 514, supported by numer­

ous court decisions, is the following text: 

"Where the language of a statute is plain and unambiguous 
and conveys a clear and definite meaning there is no occasion 
for resorting to the rules of statutory interpretation. To inter­
pret what is already plain is not interpretation but legislation." 

The court, in appointing official shorthand reporters, is acting as an 

officer or agent of the county. In Re Grace E. Etter, 12 0.App. 165. In 

this capacity it is limited by the familiar rule that a public officer has only 

such powers as are expressly granted by statute and such as are neces­

sarily implied from those granted. 32 0.Jur. 934. Especially where the 

exercise of a power involves the expenditure of public fund~ the grant of 

authority must be clearly found in the law. State, ex rel. v. Pierce, 96 

0.S. 44 and State, ex rel. v. :Maharry, 97 O.S. 272. 
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I find no authority in Sections 1546 and 1547, General Code, or else­

where, for the appointment by a court in a county having but one com­

mon pleas judge of more than one official shorthand reporter and I must, 

therefore, answer your first inquiry in the negative. 

The reasons for my answer to your first question are likewise ap­

plicable to your second inquiry and it is, therefore, my opinion that no 

authority exists for the appointment of an additional shorthand reporter 

on a part time basis in a county having only one common pleas judge. 

Respectfully, 

THOMA·s J. HERBERT 

Attorney General. 




