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OPINION NO. 79-058 

Syllabus: 

1. 	 R.C. 4511.07(A) confers upon a board of county commissioners the 
authority to regulate the parking of vehicles on the right-of-way 
along county roads. A board of county commissioners may 
prohibit such parking where reasonably necessary to promote the 
public safety. 

2. 	 A board of township trustees has the authority under R.C. 505.17 
to regulate vehicle parking on the right-of-way along county 
roads within the township. A board of township trustees may 
prohibit such parking where reasonably necessary to promote the 
public safety. 



OAG 79-058 2-197 	 1979 OPINIONS 

3. 	 Where both a board of county comm1ss1oners and Ii board of 
township trustees have the authority to regulate parking in the 
same area, the trustees' exercise of their authority under R.C. 
505.17 prevails. 

To: Lowell S. Petersen, Ottawa County Pros. Atty., Port Clinton, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, September 27, 1979 

I have before me your request for my opinion which reads, in part, as follows: 

1. 	 Does the Board of County Commissioners have authority to pro­
hibit parking of vehicles on the right-of-way along county roads? 

2. 	 If not, does a Board of Township Trustees have authority to 
prohibit parking on the right-of-way along county roads within its 
township? 

It is, of course, fundamental that counties and townships possess only those 
powers delegated to·them by the General Assembly. See,~· Yorkowitz v. Board 
of Townshi Trustees, 166 Ohio St. 349 (1957); State ex rel. Clark v. Cook, 103 Ohio 
St. 465 1921 ; State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97 {1916). As to your 
first question, then, it is necessary to ascertain whether the authority to prohibit 
parking has been delegated to counties by the General Assembly. 

The statutes regulating the operation of motor vehicles and the use of state 
and local highways and roads are generally set forth in R.C. Chapter 4511 and R.C. 
4513.01 et ~· Of particular significance to your inquiry is R.C. 4511.07, which 
provides, in pertinent part, as follows: 

Sections 4511.01 to 4511.78, 4511.99 and 4513.01 to 4513.37 of the 
Revised Code do not prevent local authorities from carrying out the 
following activities with respect to streets and highways under their 
jurisdiction and within the reasonable exercise of the police power: 

(A) Regulating the stopping, standing, or parking of vehicles, 
trackless trolleys, and streetcars; 

(8) Regulating traffic by means of police officers or traffic 
control devices; 

(C) Regulating or prohibiting processions or assemblages on the 
highways; .... 

"Local authorities" is defined in R.C. 4511.0l(AA) as follows: 

"Local authorities" means every county, municipal, and other local 
board or body having authority to adopt police regulations under the 
constitution and laws of this state. 

This definition of "local authorities" includes a board of county commissioners. 
1970 Op. Att'y Gen. No. 70-094; 1948 Op. Att'y Gen. No. 3139, p. 230 (construing 
G.C. 6307-2, predecessor to R.C. 4511.0l). The question remains, however, whether 
the General Assembly intended by the terms of R.C. 4511.07(A) to delegate to 
county commissioners the authority to regulate and/or prohibit parking. 

The language used in R.C. 4511.07 does not, at first glance, appear to be an 
affirmative delegation of authority. The words "[these statutes] do not prevent 
local authorities from carrying out the following activities" might be construed 
merely as a statement that the general statutes were not intended to be exclusive. 
A reading of the entire section, however, indicates that it was the intent of the 
General Assembly to grant local authorities the power to carry out the activities 
"listed therein. The last paragraph of R.C. 4511.07 reads as follows: 
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No ordinance or regulation enacted under divisions (D), (E), (F), 
(G), or (I) of this section shall be effective until signs giving notice of 
such local traffic regulations are posted upon or at the entrance to 
the highway or part thereof affected, as may be most appropriate. 

This requirement implies that the General Assembly itself considered R.C. 45ll.07 
to be an enabling statute and contemplated the enactment of ordinances and 
regulations pursuant to that section. This interpretation is also reflected in the 
applicable case law. 

In Slicker v. Board of Education, 90 Ohio Law Abs. 108 (Mahoning County 
1961), the question was whether a board of township trustees had the authority to 
designate one-way traffic on a township road. The court there held that a board of 
township trustees is a local authority for the purpose of R.C. 4711.07 and that the 
board is empowered under R.C. 47ll.07(D) to designate one-way traffic on township 
roads. 

R.C. 45ll.07 was also under consideration in two more recent decisions. 
Although neither case involved the precise question presented here, both cases 
support the conclusion that the authority to enact traffic regulations is derived 
from R.C. 45ll.07. In Becker v. Nold, 35 Ohio App. 2d 1 (Franklin County 1973) 
(construing provisions subsequently deleted by H.B. No. 995 (1974) ), the court held 
that, because of the notice requirements of R.C. 4511.07, an ordinance enacted 
under R.C. 45ll.07(J) was effective only where there was a sign present. In City of 
East Cleveland v. Palmer, 40 Ohio App. 2d 10 (Cuyahoga County 1974), the court 
concluded that the posting of signs is not a necessary prerequisite to the adoption 
and enforcement of local parking regulations under R.C. 45ll.07(A). 

From the foregoing, it is my conclusion that R.C. 4511.07(A) empowers local 
authorities to regulate parking on roads within their jurisdictions. Since the term 
''local authorities" by definition includes boards of county commissioners, a board 
of county commissioners is authorized to regulate parking on the right-of-way 
along county roads within their jurisdiction. 

A conclusion that a board of county comm1ss1oners has the authority to 
regulate parking on county roads is not, however, entirely responsive to your 
question. Your question is whether the board may prohibit such parking. Under the 
Ohio view, as in a majority of other jurisdictions, the words "regulate" and 
"prohibit" have different meanings, and a statutory grant of power to regulate an 
activity does not ordinarily include the power to prohibit that activity. East 
Fairfield Coal Co. v. Booth, 166 Ohio St. 379 (1957); Frecker v. Dayton, 88 Ohio 
App. 52 (Montgomery County 1949), aff'd, 153 Ohio St. 14 (1950). Compare R.C. 
45ll.07(A) with R.C. 4'5ll.07(C). The line of demarcation between a prohibition and 
a regulation is not, however, always clear. Courts have held, for example, that the 
partial prohibition of an activity or the prohibition of an activity within a certain 
area is a valid exercise of the power to regulate. Compare Smith v. Juillerat, 161 
Ohio St. 424 (1954) (township ordinance prohibiting the strip-mining of coal in 
residential areas is valid exercise of trustees' power to regulate land use) with East 
Fairfield Coal Co. v. Booth, supra, (ordinance which prohibits strip mining coal 
anywhere in the township is not a valid exercise of trustees' power to regulate). I 
believe the situation about which you inquire falls within this exception to the 
general rule. It is, therefore, my opinion that a board of county commissioners 
may, pursuant to its power to regulate parking on county roads, prohibit parking on 
the right-of-way along such roads, where such. prohibition is reasonably necessary 
to promote the public safety. 

With respect to your second question, it is clear that R.C. 45ll.07 applies to a 
board of township trustees as well as to a board of county commissioners. See 
Slicker v. Board of Education, supra. In addition, however, R.C. 505.17(A) provides 
as follows: 

Except in a township or portion thereof that is within the limits 
of a municipal corporation, the board of township trustees may make 
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such regulations and orders as are necessary to control all vehicle 
parking in the township, •••. (Emphasis added.) 

It is, therefore, beyond doubt that a board of township trustees has authority to 
regulate parking on the right-of-way of a county road located in the township. 
Such regulation may, as discussed above, include the prohibition of parking in those 
areas, where such prohibition is reasonably necessary to promote the public safety. 

Since the foregoing discussion concludes that both a board of county 
commissioners and a board of township trustees have authority to regulate parking 
within their respective jurisdictions, a conflict may arise as to whose authority is 
to prevail where both boards have jurisdiction and seek to regulate parking in a 
particular area. 

R.C. 1.51, set forth below, is the rule of statutory construction applicable to 
conflicts between two statutes. 

If a general provision conflicts with a special or local provision, 
they shall be construed, if possible, so that effect is given to both. If 
the conflict between the provisions is irreconcilable, the special or 
local provision prevails as an exception to the general provision, 
unless the general provision is the later adoption and the manifest 
intent is that the general provision prevail. 

Applying this rule of construction to the conflict produced by R.C. 4511.07 and R.C. 
505.17, I find that the latter statute must prevail. 

R.C. 505.17 is a general statute in that it confers upon a board of township 
trustees broad authority to regulate all vehicle parking in the township. R.C. 
4511.07 is a special statute because it confers upon local authorities certain 
enumerated powers to regulate streets and highways under their jurisdiction. Both 
statutes cannot be given effect for the purpose of regulating county roads located 
in townships, since to do so could potentially subject motorists. to inconsistent 
requirements. Thus, under R.C. 1,51, R.C. 4511.07 prevails unless R.C. 505.17 is the 
later adoptio~ and the manifest intent is that R.C. 505.17 prevail. 

R.C. 505.17 is the later adoption. It is the successor of Gen. Code Sec. 3287, 
effective September 7, 1949. R.C. 4511.07 is the successor of Gen. Code Sec. 6307­
7, effective September 6, 1941. With respect to ascertaining the manifest intent of 
the General Assembly in the enactment of R.C. 505.17, two limitations contained in 
the statute are most significant. The first limitation is that portion of R.C. 
505.17(A) which precludes a board of township trustees from exercising the power 
to regulate parking in those portions of a township that are within the limits of a 
municipal corporation. The second limitation is that part of R.C. 505.17(C) which 
states that "[tl his section does not apply to any state highway unless such parking 
regulations are approved by the director of transportation." The express mention 
of these two limitations and the absence of a similar limitation on the trustees' 
power to regulate parking on county roads, in my opinion, compel the conclusion 
that no such limitation was intended. Thus, under R.C. 1.51, R.C. 505.17 prevails in 
the conflict between it and R.C. 4511.07. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 R.C. 45ll.07(A) confers upon a board of county commissioners the 
authority to regulate the parking of vehicles on the right-of-way 
along county roads. A board of county commissioners may 
prohibit such parking where reasonably necessary to promote the 
public safety. 

2. 	 A board of township trustees has the authority under R.C. 505.17 
to regulate vehicle parking on the right-of-way along county 
roads within the township. A board of township trustees may 
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prohibit such parking where reasonably necessary to promote the 
publlc safety. 

3. 	 Where both a board of county commissioner<; and a board of 
township trustees have the authority to regulate parking in the 
same area, the trustees' exercise of their authority under R.C. 
505.17 prevails. 




