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1. 20 MILES 1 HOUR SPEED LIMIT TO ALL VEHICLES 
WHEN PASSING THROUGH A MARKED SCHOOL ZONE DUR­
ING SCHOOL HOURS. 2. THE 20 MILE 1 HOUR LIMIT rs 
NOT IN EFFECT DURING NON SCHOOL HOURS. 3. THE 20 
MILE 1 HOUR LIMIT DOES NOT APPLY OUTSIDE OF 
SCHOOL GROUNDS-§§4511.21, 3313.47 RC. 

SYLLABUS: 

1. The twenty miles per hour prima-facie speed provision found in division (A) 
of Section 4511.21, Revised Code, applies to a motor vehicle, trackless trolley, or 
streetcar when passing a school building or the grounds thereof only during school 
recess and while children are going to or leaving school during the opening or 
closing hours, and when appropriate signs giving notice of the existence of the 
school are erected. 

2. A motorist passing a school building or grounds thereof at a time other 
than during school recess or during the opening or closing hours of the school is 
not governed by said division (A). 

3. The twenty miles per hour Prima facic speed provision of said division (A), 
if otherwise applicable, applies while the motor vehicle, trackless trolley, or streetcar 
is passing a school building or the grounds thereof, but does not apply in other areas. 

Columbus, Ohio, February 28, 1962 

Hon. William H. Conner, Prosecuting Attorney 
Hardin County, Kenton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

https://GROUNDS-��4511.21
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"I have had a question arise from the Municipal Court of Kenton, 
Ohio, in reference to Section 4511.21 of the Revised Code of the State 
of Ohio, Section A, which reads as follows: 

"'A. Twenty miles per hour when passing a school build­
ing or the grounds thereof during school recess and while children 
are going to or leaving school during the opening or closing hours, 
and when appropirate signs giving notice of the existence of the 
school are erected.' 
"The following questions have arisen in reference thereto: 

"l. When extra school activities are on such as PTA, foot­
ball games, basketball games, open house and the like. 

2. Also how is the size of the school zone determined. 
"3. Does this cover a situation where school children on the 

way home pass through another school yard. 
"4. Does this cover on when a band is forming at the school.'' 

Section 4511.21, Revised Code, reads, in part, as follows : 

"* * * * * * * * * 
"It shall be prima facie lawful for the operator of a motor ve­

hicle, trackless trolley, or streetcar to operate the same at a speed not 
exceeding the following : 

"(A) Twenty miles per hour when passing a school building or 
the grounds thereof during school recess and while children are going 
to or leaving school during the opening or closing hours, and when 
appropriate signs giving notice of the existence of the school are 
erected; * * *. 

"* * * * * * * * *"
Thus, the prima facie lawful speed of twenty miles per hour applies 

to an operator of a motor vehicle when the following factors are present. 

1. When passing a school building or the grounds thereof ; 

2. During school recess and while children are going to or leaving 

school during the opening or closing hours ; 

3. And when appropriate signs giving notice of the existence of the 

school are erected. 

Your first question pertains to "extra" school activities, and by this 

I assume that these activities occurring outside of the regular opening or 

closing hours. 

There is no specific provision of law setting forth any particular open­

ing and closing hours for the public schools of the state. Section 3313.48, 
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Revised Code, does provide that "each day for grades seven through twelve 
shall consist of not less than five clock hours with pupils in attendance," 

and each day for grades one through six "shall consist of not less than 

five clock hours with pupils in attendance which may include fifteen minute 

morning and afternoon recess periods." The actual opening and closing 

hours in a particular school district are, however, set by the board of edu­

cation of the district pursuant to the provision of Section 3313.47, Revised 

Code, that each city, exempted village, or local board of education "shall 

have the management and control of all public schools * * * in its re­
spective district." 

Thus, if the activities to which you refer are conducted at times other 

than the opening and closing hours applying to the particular school, and 

other than during recess, then a motorist passing such school when those 
activities are being conducted is not subject to the twenty miles per hour 

provision. 

Coming to your second question, the twenty miles per hour provision 

applies when passing a school building on the grounds thereof. Accord­

ingly, the "school zone" consists of the part of the street adjoining the 

school building or the grounds thereof. 

As to your third question, the twenty miles per hour provision applies 

to the "other school yard" just as it does to any school. That i~, such pro­

vision applies on streets adjoining that "school yard" during recess and 

while children are going to or leaving the school during the opening or 

closing hours, and when the appropriate signs are erected. 

Considering your fourth question, if the band is forming at the school 

during the opening and closing hours of that school or during recess, then 

a motorist passing the school would be subject to the twenty miles per hour 

provision provided the appropriate signs are erected. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. The twenty miles per hour prima facie speed provision. found 111 

division (A) of Section 4511.21, Revised Code, applies to a motor ve­

hicle, trackless trolley, or streetcar when passing a school building or the 

grounds thereof only during school recess and while children are going to 

or leaving school during the opening or closing hours, and when appropri­

ate signs giving notice of the existence of the school are erected. 
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2. A motorist passing a school building or grounds thereof at a time 

other than during school recess or during the opening or closing hours of 

the school is not governed by said division (A). 

3. The twenty miles per hour prima facie speed provision of said 

division (A), if otherwise applicable, applies while the motor vehicle, track­

less trolley, or streetcar is passing a school building or the grounds thereof, 

but does not apply in other areas. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




