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OPINION NO. 90-031 

Syllabus: 

1. 	 A dog warden or poundkeeper has discretionary authority, 
pursuant to R.C. 955.16(B) and (C), to destroy an impounded dog 
without first offering the dog for sale to a qualified teaching or 
research facility which has requested dogs. 

2. 	 If, pursuant to R.C. 955.16(B), a dog warden or poundkeeper 
offers an impounded dog to a requesting qualified teaching or 
research facility, the warden or poundkeeper is required by R.C. 
955.16(C) to hold the dog for an additional twenty-four hours 
before the dog may be destroyed. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecutlny Attorney, Dayton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, April 25, 1990 

I have before me your request for my opinion regarding the sale of 
impounded dogs to teaching and research facilities pursuant to R.C. 955.16. 
Specifically you wish to know whether R.C. 955.16 imposes a mandatory requirement 
to offer dogs to teaching or research facilities before the dogs may be destroyed or 
whether the decision to sell or to destroy a dog is purely discretionary. 

I will begin with a brief outline of the overall system for the disposition of 
impounded dogs that is established in R.C. 955.16. R.C. 955.16(A) first provides that 
a dog "shall" be kept for the applicable holding periodl in order to give its owner 
time to redeem it pursuant to R.C. 955.18. If the dog is not redeemed within the 
required holding period and if a special agency which trains assistance dogs for 
handicapped persons requests the dog, the dog "shall" be donated to that agency. 
R.C. 955.16(A). If the required holding period has expired and if no special training 
agency has requested the dog, R.C. 955.16(A) next provides that a dog "may" be sold 
to a person or to a certified teaching or research facility. R.C. 955.16(B), which 
repeats the language "may be sold," describes the conditions of sale to a teaching or 
research facility. R.C. 955.16(C) finally provides that any dog that the dog warden 
or poundkeeper is "unable to dispose of" by these preceding options "may" be 
destroyed, except that "no dog shall be destroyed until twenty-four hours after it 
has been offered" to a requesting teaching or research facility. (Emphasis added.) 
Further, a dog owner who presents a dog to the dog warden or poundkeeper may, 
pursuant to R.C. 955.16(0), specify in writing that the dog shall not be offered to a 
research facility. 

As the above outline indicates, R.C. 955.16 establishes a sequence in which 
each succeeding method for disposition of a dog becomes available upon the 
nonoccurrence of its predecessors. Your question arises because of the ambiguity 
created by the combination of mandatory and discretionary language throughout 
R.C. 955.16 and the sequential nature of the dispositional options. The language of 
particular concern appears in R. C. 955. l 6(B) and (C), which states in pertinent part: 

(B) Any dog that is not redeemed within the applicable period ... , 
and that is not required to be donated to a nonprofit special agency 
engaged in the training of guide, leader, hearing, or support dogs 
may, upon payment to the dog warden or poundkeeper of the sum of 
three dollars, be sold to any nonprofit Ohio institution or 
organization that is certified by the Ohio public health council as being 

The basic holding period under R.C. 955.16(A) is three days. A dog 
may be destroyed immediately, however, if "necessary because of obvious 
disease or injury," R.C. 955.16(A)(l). Additionally, the holding period may be 
extended under circumstances described in R.C. 955. l 6(A)(2) and (A)(3). 
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engaged in teaching or research concerning the prevention and 
treatment <'f diseases of human beings or animals. 

(C) Any dog that the dog warden or poundkeeper is unable to 
dispose of, in the manner provided by this section and section 955.18 
[owner redemption] of the Revised Code, may be humanely destroyed, 
except that no dog shall be destroyed until twenty-four hours after it 
has been offered to a nonprofit teaching or research institution or 
organization, as provided in this section, that has made a request for 
dogs to the dog warden or poundkeeper. (Emphasis added.) 

In interpreting these provisions, I am guided by the rule of statutory 
construction that statutory use of the word "may" indicates a grant of discretionary 
authority and use of the word "shall" indicates mandatory authority, unless the 
context of the statute clearly requires a different meaning. Dorrian v. Scioto 
Conservancy Dist., 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971) (syllabus, paragraph 
one). I note further that the contrasting use of "shall" and "may" in the same section 
of the Revised Code, is understood to "clearly reflect a legislative intent that the 
two word be given their usual statutory construction." Id. at 108, 271 N.E.2d at 
838. Accord State ex rel. John Tague Post v. Klinger, 114 Ohio St. 212, 214, 151 
N.E. 47, 48 (1926) (contrasting use of "shall" and "may" with respect to different acts 
in the same statute "would seem to indicate that the Legislature intended to 
discriminate between that which was permissive or discretionary and that which was 
mandatory in the carrying out of its intention"); State ex rel. DeWoody v. Bixler, 
136 Ohio St. 263, 269, 25 N.E.2d 341, 344 (1940). 

Such contrasting usage of "shall" and "may" is apparent throughout R.C. 
955.16. R.C. 955.16(A), which authorizes the sale of dogs generally, states that dogs 
"may" be sold. R.C. 955.16(B), which deals specifically with the sale of dogs to 
qualified teaching and research facilities, also states that dogs "may" be sold. In 
addition, R.C. 955.16(C) states that dogs "may" be destroyed. This language stands 
in direct contrast to the mandatory language used with respect to other actions 
involved in the disposition of impounded dogs. R.C. 955.16(A), for example, states 
that dogs "shall" be kept at least three days for owner redemption. R.C. 955. l 6(A) 
also states that "any dog not redeemed shall be donated "to any requesting special 
agency that trains dogs to assist persons with handicaps." (Emphasis added.)2 
Lastly, in the phrase that giv~s rise to your question, R.C. 955.16(C) states that "no 
dog shall be destroyed until twenty-four hours after it has been offered to a 
qualified requesting research facility, as provided in this section, that has made a 
request .... " Thus, the contrasting use of "shall" and "may" indicates that these latter 
actions are mandatory, but that the sale or destruction of a dog are discretionary. 

Because the twenty-four hour exception clause of R.C. 955.16(C) is 
mandatory, it is possible to interpret this clause, when read standing alone, as a 
requirement that a dog be offered to a qualified requesting research facility before 
it may be destroyed, with the effect of making a sale to such a facility mandatory. I 
am constrained by the rules of statutory construction, however, to seek an 
interpretation which will give effect to both the discretionary and the mandatory 
aspects of R.C. 955.16. See R.C. 1.47(B) ("entire statute is intended to be 
effective"). See generally Humphrys v. Winous Co., 165 Ohio St. 45, 133 N.E.2d 
780 (1956) (syllabus, paragraph one) (statutes with contradictory provisions should be 
given a construction which will not nullify either); Turley v. Turley, 11 Ohio State 
173, 179 (1860) ("presumption always is, that every word in a statute is designed to 
have some effect, and hence the rule [is] that, 'in putting a construction upon any 
statute, every part shall be regarded, and it shall be expounded, if practicable, as to 
give some effect to every part of it[')"). Thus, I must favor an interpretation of 
R.C. 955.16 which affirms both the mandatory nature of the twenty-four hour 
exception clause of R.C. 955.16(C), signaled by the use of "shall," and the 

2 Tht: mandatory meaning of "shall" in this context is further emphasized 
by the language of R.C. 955.16(B) which allows the sale of "[a]ny dog that is 
not redeemed ... and that is not required to be donated .... " (Emphasis 
added.) 
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discretionary nature of the authority to sell a dog to teaching or research facilities 
or to destroy the dog, signaled by the use of "may" in R.C. 955.16(B) and (C). 

When R.C. 955.16 is read with this principle in. mind, it becomes clear that 
the twenty-four hour exception clause of R.C. 955.16(C) is simply an additional 
holding period, like those required for a dog under R.C. 955.16(A), which comes into 
being only if the dog is offered to a research facility. R.C. 955.16(C) states that 
the dog shall not be destroyed "until twenty-four hours after it has been 
offered ... as pravided in this section .... " (Emphasis added.) R.C. 955.16(B) provides 
that such sales are discretionary. Accordingly, if the dog warden or poundkeeper has 
exercised his or her discretion under R.C. 955.16(B) not to sell a dog to a requesting 
research facility, the requirement to hold the offer open for at least twenty-four 
hours never comes into being. Once the offer is made, however, the dog warden or 
poundkeeper must give the teaching or research facility at least twenty-four hours 
to respond, thus extending the time the dog must be held beyond the minimum 
required by R. C. 955. 16(A) alone. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised that: 

1. 	 A dog warden or poundkeeper has discretionary authority, 
pursuant to R.C. 955.16(B) and (C), to destroy an impounded dog 
without first offering the dog for sale to a qualified teaching or 
research facility which has requested dogs. 

2. 	 If, pursuant to R.C. 955.16(B), a dog warden or poundkeeper 
offers an impounded dog to a requesting qualified teaching or 
research facility, the warclen or poundkeeper is required by R.C. 
955.16(C) to hold the dog for an additional twenty-four hours 
before the dog may be destroyed. 




