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OPINION NO. 88-044 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 1711.24, the board of county commissioners of a 
county in which there is a county agricultural society is required to 
insure the buildings on the grounds of the county agricultural society. 
Should the board of county commissioners choose to procure an 
insurance policy with a deductible payment in the event of a loss, the 
board may not require the county agricultural society to pay the 
deductible amount. 

To: Steven D. Maurer, Director, Department of Agriculture, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 21, 1988 

I have before me your request for my opinion concerning the insurance of 
buildings on the grounds of a county agricultural society. In particular you ask: 

Under section 1711.24 of the Revised Code [is the board of] 
county commissioners required to carry insurance for the full value of 
covered buildings or are they authorized to carry a deductible policy, 
requiring the agricultural society to pay the amount of the deductible. 

In essence your question presents two issues: (1) whether the board of county 
commissioners is under a mandatory duty to insure the buildings on the grounds of 
the county agricultural society; and, (2) whether the board of county commissioners 
may require that the county agricultural society bear some portion of the risk of loss 
by requiring the agricultural society to pay the deductible amount specified in the 
insurance policy in the event of a loss. 

As you note in your letter, R.C. 1711.24 specifically discusses the insurance 
of buildings on the grounds of the county agricultural society, providing that: 

The board of county commissioners of a county in which there is 
a county agricultural society shall insure the buildings on the grounds 
of such society for the benefit of such society. 
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Where the General Assembly has employed the word "shall" in a· statute, the 
language is usually held to impose a mandatory duty. State ex rel. City of Niles v. 
Bernard, 53 Ohio St. 2d 31, 372 N.E.2d 339 (1978); Dorrian v. Scioto Conservancy 
District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971); Cleveland Railway Co. v. 
Brescia, 100 Ohio St. 267, 126 N.E. 51 (1919). However, the word "shall," depending 
upon the context of its use, may be interpreted as allowing the exercise of discretion 
by a governmental entity. Lindsey v. Public Utility Commission, 111 Ohio St. 6, 
144 N.E. 729 (1924); State ex rel. Methodist Children's Home Association v. Board 
of Education, 105 Ohio St. 438, 138 N.E. 865 (1922). 

The provisions of R.C. 1711.24 do not contain any limiting language which 
might suggest that the General Assembly intended for the board of county 
commissioners to exercise its discretion In determining whether or not to insure the 
buildings on the grounds of the county agricultural society. To the contrary, the 
history of R.C. 1711.24 indicates that the General Assembly intended to impose a 
mandatory duty upon the board of county commissioners to insure such buildings. As 
amended in 1902, the predecessor to R.C. 1711.24, G.C. 9899, read: 

[T]he county commissioners of any county are hereby authorized 
to keep Insured all buildings owned by a county agricultural society, or 
by a county, for the benefit of the agricultural society, or the county, 
as the case may be, if deemed proper by said commissioners. 
(Emphasis added.) 

93 Ohio Laws 40 (H.B. 283, passed March 10, 1898). As ~oted by one of my 
predecessors in 1946 Op. Att'y Gen. No. 1109, p. 567, under this provision a board of 
county commissioners was permitted, but not required, to insure the buildings on the 
grounds of the county agricultural society. R.C. 1711.24 was amended to 
substantially its present form in 1919. See 108 Ohio Laws Part I, p. 385 (H.B. 474, 
passed April 17, 1919). It is a well-established rule of statutory construction that an 
amendment to a statute is presumed to have a substantive effect. See R.C. 1.30; 
Dennison v. Dennison, 165 Ohio St. 146, 134 N.E.2d 574 (1956); Lytle v. 
Baldinger, 84 Ohio St. 1, 95 N.E. 389 (1911). Such statutory modifications may 
properly be considered in the construction of a statute's language. See State v. 
Schmuck, 11 Ohio St. 438, 83 N.E. 797 (1908); Heck v. State, 44 Ohio St. 536, 9 
N.E. 305 (1886). Thus, I conclude that the board of county commissioners is under a 
mandatory duty to insure the buildings on the grounds of the county agricultural 
society. 

You also question whether the board of county commissioners may require 
the county agricultural society to pay some portion of the cost of the insurance on 
such buildings through a deductible. It Is a well-established rule of construction that 
words not in a statute must not be read into it. Wheeling Steel Corporation v. 
Porterfield, 24 Ohio St.2d 24, 263 N.E.2d 249 (1970); Colurrinls Suburban Coach 
Line, Inc. v. Public Utilities Commission, 20 Ohio St. 2d 125, 254 N.E.2d 8 (1969). 
As quoted above, R.C. 1711.24 simply states that the board of coooty commissioners 
"shall insure the buildings on the grounds of [the county agricultural] society." 
(Emphasis added.) Thus, the county board of commissioners may, if it so chooses, 
carry a deductible policy of Insurance on the buildings on the grounds of the county 
agricultural society. However, I am compelled to conclude that the board of county 
commissioners ts under a statutory duty to pay the amount of the deductible In the 
event of a loss. . 

My conclusion is also in accord with the decisions of my predecessors 
in 1946 Op. Att'y Gen. No. 1109, p. 567, and 1930 Op. Att'y Gen. No. 1764, 
p. 616, which concluded that where a building on the grounds of a county 
agricultural society is destroyed, the proceeds of the insurance carried on 
such buildings by the county should not be paid to the county agricultural 
society but should be paid into the general fund of the county. Thus, while 
the county is required to carry insurance on the buildings on the grounds of a 
county·agrlcultural society, such payments are not extended to the society 
as a gratuity. 

June 1988 
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Accordingly, It Is my conclusion and you are hereby advised that, pursuant to 
R.C. 1711.24, the board of county commissioners of a county In which there is a 
county agricultural society Is required to Insure the buildings on the grounds of the 
county agricultural society. Should the board of county commissioners choose to 
procure an insurance policy with a deductible payment in the event of a loss, the 
board may not require the county agricultural society to pay the deductible amount. 




