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OPINION NO. 81-066 

Syll•bu1: 

A full-time state employee who was a member of the Ohio National 
Guard serving on duty one weekend per month and two weeks out of 
every year is entitled to one year prior service credit for each year of 
service with the Ohio National Guard for the purpose of computing 
the amount of his vacation leave pursuant to R,C, 121,161. (1966 Op, 
Att'y Gen. No. 66-120, approved and followed; 1918 Op. Att'y Gen. No. 
1292, vol. I, p. 857, overruled in part.) 

To: Thom.. E. Fergu1on, Auditor of State, Columbu1, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, November 3, 1981 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

Recently many employees of the state have discovered that pursuant 
to Section 9,44, Ohio Revised Code, prior service with the Ohio 
National Guard is t:ansferable to the state for the purpose of 
computing the amount of vacation leave. 

Is a person currently employed by the state, having 
prior service with the Ohio National Guard as a member 
serving on active duty one weekend per month and two 
weeks out of every year, entitled to one year prior 
service credit for each year of service with the Ohio 
National Guard or only entitled to the actual number of 
days in which he was on active duty in the Ohio 
National Guard? 

To rephrase the question, does a person who is in the Ohio National 
Guard as a reserve receive the same amount of prior service credit as 
a person who was on [full-time] active duty? 

I assume that when your request refers to "a member serving on active duty 
one weekend per month and two weeks out of every year," you me8{1 a member of 
the Ohio National Guard who normally serves on a part-time basis, and that what 
your request refers to as "a person on [full-time] active duty" is an Ohio National 
Guardsman who assumes regular duties on a full-time basis. 

I further assume from the wording of your request that the employees seeking 
prior service credit for time spent in the Ohio National Guard are full-time 
employees of the state pursuant to R.C. 121,161. R.C. 121.161 states, in part: 

Each full-time state employee, including full-time hourly-rate 
employees, after service of one year with the state, or any political 

Each organization and unit in the Ohio nat'onal guard shall 
assemble fo~ t~aining rmd instru!!tion, . . .and shall participate 
in field maneuvers and other exercises, . . .at such times and 
~ and under sur.h rules and regulations as are prescribed by 
Uiepresident of the United States or secretary of defense, 
pursuant to the "National Defense Act" or by the governor as 
commander in chief. 

R.C. 5919.29 (emphasis added). 
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subdivision of the state, shall have earned and will be due upon the 
attainment of the first year of employment, and annually thereafter, 
eighty hours of vacation leave with full pay. • • . A Cull-time state 
employee. , .with eight or more years of service with the state or 
any political subdivision of the state shall have earned and is entitled 
to one hundred twenty hours of vacation leave with Cull pay. A full­
time state employee•••with fifteen or more years of service with 
the state or any political subdivision of the state shall have earned 
and Is entitled to one hundred sixty hours of vacation leave with full 
pay. A full-time state employee.••with twentfflve years of 
service with the state or any political subdivision o the state shall 
have earned and is entitled to two hundred hours of vacation leave 
with full pay. Such vacation leave shall accrue to the employee at 
the rate of three and one-tenths hours each biweekly period for those 
entitled to eighty hours per year; four and six-tenths hours each 
biweekly period for those entitled to one hundred twenty hours per 
year; and six and two-tenths hours each biweekly period for those 
entitled to one hundred sixty hours per year; and seven and seven­
tenths hours each biweekly period for those entitled to two hundred 
hours per year. (Emphasis added.) 

See also R.C. 325.19(A) (vacation leave for full-time employees in the county 
service). R,C, 121.161 entitles a full-time state employee to the accrual of vacation 
leave as specified in that section after service of the designated periods of time 
with the state or any political subdivision of the state. It is, therefore, necessary 
to determine whether prior service with the Ohio Nftional Guard constitutes 
service with the state or one of its political subdivisions. 

R.C. 5923.01, which discusses the militia of the state generally, reads in part 
as follows: 

The militia of the state shall consist of all able-bodied citizens 
of the state, who are more than seventeen years of age, and not more 
than sixty-seven years of age except as provided in section 5923.03 of 
the Revised Code. The militia shall be divided into four classes: 

(A) The Ohio national guard; 
(B) The Ohio naval militia; 
(C) The Ohio defense corps; 
(D) The unorgani:led militia. 

"Military forces" includes the Ohio national guard. 

(Emphasis added.) 


2see R.C. 9.44, which reads as follows: 

A person employed, other than as an elective officer, ~ 
the state or any political subdivision of the state, earning 
vacation credits currently, is entitled to have his prior service 
with any of these employers counted as service with the state or 
any political subdivision of the state, for the pur~ose of 
computing the amount of his vacation leave. The anniversary 
date of his employrr . ..!nt for the purpose of computing the amount 
of his vacation leav1:1, unless deferred pursuant to the appropriate 
law, ordinance, or regulation, is the anniversary date of such 
prior service. (Emphasis added.) 

R.C. 9.44, read in conjunction with R.C. 325.19(A) and R.C. 121.161, 
specifically preserves prior service credit for computing vacation leave for 
full-time county and state employees. Pursuant to R.C. 9.44, prior service 
with the state or any political subdivision is to be applied for purposes of 
computing the rate at which vacation leave is accrued under R.C. 121.161. 

December 1981 
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It :s clear, therefore, that Ohio National Guard members are in the military service 
of the state. 

R,C, 124.0l(A) defines the civil service as including "all offices and positions 
of trust or employment in the service of the state." R,C, 124.ll divides the civil 
service into the classified and unclassified service and reads in part: 

(A) The unclassified service shall comprise the following 
positions, which shall not be included in the classified service, and 
which shall be exempt from all examinations required by this chapter: 

(6) All commissioned and noncommissioned officers and 
enlisted men in the military service of the state including military 
appointees in the office of the adjutant general; 

Pursuant to R.C. 124.111 Ohio National Guard members are included in the 
unclassified service of the state. Based on the language of R.C. 124.ll, I hereby 
overrule, to the extent that it is inconsistent with this opinion, 1918 Op. Att'y Gen. 
No. 1292, vol. I, p. 8.J?, which concluded that enlisted men and officers in the 
military service of the state are not included in the state civil service. See State 
ex rel, Stanton v. Zang~, 117 Ohio St. 436, 159 N.E. 823 (1927) (a piiilnanci 
u11amo1guous statute leaves no occasion to resort to statutory construction). 

From a reading of R.C. 124.11 and R.C. 5923.0l, I conclude that time served in 
the Ohio National Guard is time spent in state service. See 1977 Op. Att'y Gen. No. 
77-009 (members of the Ohio National Guard are in '.he service of the state). R.C. 
121,161, therefore, entitles a full-time state employ1;1J to privr service credit for 
time served with the Ohio National Gum•d, 

The second part of your question is whether a full-time state employee is 
entitled, for purposes of computing vacation leave to which he is entitled under 
R.C. 121,161, to one year prior service credit for each year in which he served two 
fu.U weeks and on weekends in the Ohio National Guard. 

Having closely examined R,C, Chapter 5919, I am unable to see any 
distinction between the service obligations of full-time and part-time members of 
the Ohio National Guara. See R.C. 5919.02 ("[al 11 commissioned officers of the 
Ohio national guard"); R,C. 5919.05 ("[cl ommissioned officers of the Ohio national 
guard"); R.C. 5919,071 ("[al ny person, commissioned or warranted as an officer in 
the Ohio national guard"); R,C, 5919.09 (11 (0] riginal enlistments in the Ohio national 
guard and all subsequent enlistments"); R.C. 5919.10 ("[al 11 men enlisting in the Ohio 
national guard"); R.C. 5919,11 ("[a] 11 commissioned officers and warrant officers of 
the Ohio national guard"). It appears, therefore, that Ohio National Guard service 
obligations are rendered for the entire period of an enlistment or a commission and 
are denominated in "years." R.C. 5919.10; 3 R.C. 5919.13.4 I conclude, therefore, 

3 All men enlisting in the Ohio national guard shall sign an 
enlistment contract and subscribe to the following oath of 
enlistment: "I do hereby acknowledge to have voluntarily 
enlisted this •.• ,day of, • . • •. , 19 •• , as a soldier in the 
national guard of the United States and of the state of Ohio,~ 
a period of•..•year. , .•.• , under the conditions 
prescribed by law, unless sooner discharged by proper 
authority.••." 

R.C. 5919.10 (emphasis added). 

411Anx commissioned officer who has served as a member of the Ohio national 
guar for a period of ten years, five of which have been as a commissioned 
officer.•••" R.C. 5919,13 (emphasis added), 
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that an Ohio National Guardsman, whether full-time or part-time thrgughout the 
period of enlistment or commission, remains in the service of the state. 

In 1966 Op. Att'y Gen. No, 66-120, one of my predecessors was asked to opine 
on a question quite similar to the one presented by your request. I believe that Op. 
No. 66-120 affirmatively answers your question. Op. No. 66-120, at 2-224 to 2-225, 
states in part: 

Section 121,161•..and Section 325.19[A] 6••.only require that 
an employee be presently a full-time employee. . . . There Is no 
requirement in either of these sections that he need always have been 
a full-time employee. The critical term in both statutes is "years of 
service," and from a reading of both this term and the statutes as a 
wiioieno other conclusion can be reached than that these "years of 
service" can be rendered as either a part-time or full-time employee. 
To reach any other conclusion would require reading the term"years 
of service" as actually meaning "years of full-time service." 
(Emphasis added.) 

It is, therefore, my opinion, and you are accordingly advised, that a full-time 
state employee who was a member of the Ohio National Guard serving on duty one 
weekend per month and two weeks out of every year is entitled to one year prior 
service credit for each year of service with the Ohio National Guard for the 
purpose of computing the amount of his vacation leave pursuant to R.C. 121.161, 
(1966 Op. Att'y Gen. No. 66-120, approved and followed; 1918 Op. Att'y Gen. No. 
1292, vol. I, p. 857, overruled in part.) 

5Part-time Ohio National Guardsmen have broader service obligations than 
your request reveals. The governor may call an Ohio National Guardsman 
into active state military service at any time within the guardsman's period 
of enlistment or commission, except when the guardsman is in the actual 
service of the United States. See generally U.S. Const. art. ll, §2; Ohio 
Const. art. m, §10; Ohio Const. art. IX, §4; R.C. 5923.21; 1931 Op. Att'y Gen. 
No. 3175, vol. I, p. 572, Because an Ohio National Guardsman is subject to 
call at any time, his service is not limited to a specific number of hours or 
days as is the case generally with state employees. 

6R.C. 325,19 was amended subsequent to Op. No. 66-120 by Am. H.B. 333, 
ll3th Gen. A. (1980) (eff. May 13, 1980) to authorize a board of county 
commissioners to grant vacation leave to part-time county employees. See 
R.C. 325.19(B). Since ' from ~·our lette~ that the individualTn 
question is a state employee, I am not addressing the question of whether a 
part-time county employee gran

undero::te.nd 

ted vacation leave pursuant to R.C. 325.19(B) 
is entitled to count prior service with the state or any political subdivision of 
the state for the purpose of computing vacation leave. 

December 1981 
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