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1. EDUCATION, BOARD OF-WHEN ALL MEMBERS OF 

CITY SCHOOL DISTRICT RESIGN AT SAME TIME, DUTY 
OF PROBATE COURT TO FILL EACH VACANCY BY 
APPOINTMENT-TIME, UNEXPIRED TERMS OF SEV­

ERAL MEMBERS RESIGNING-SECTION 4846 G. C. 

2. WHEN ONE OR MORE VACANCIES OCCUR IN MEMBER­

SHIP, CITY BOARD OF EDUCATION, AND BOARD FAILS 
TO FILL VACANCY WITHIN THIRTY DAYS, PROBATE 

COURT REQUIRED TO FILL VACANCIES-COURT NOT 
AUTHORIZED TO ACT IN PLACE OF BOARD OF EDU­
CATION. 

SYLLABUS: 

I. Where all of the members constituting the board of education of a city 
school district resign at the same time, Section 4846, General Code, imposes the duty 
on the probate court of the county in which such district is located, to fill each of 
such vacancies by appointment for the unexpired terms of the several members so 
resigning. 

2. When one or more vacancies occur in the membership of a city board of 
education which said board for any reason fails to fill within thirty days after it 
occurs, the probate court of the county in which such district is located is required 
to fill such vacancies as promptly as possible, and is not authorized to act in place 
of the board of education until the beginning of a new term or terms of persons 
who may thereafter be elected to succeed the former incumbents. 

Columbus, Ohio, July 8, 1947 

Hon. Carson Hoy, Prosecuting Attorney, Hamilton County 
Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter in which you request my opinion, your 

request reading as follows: 

"A few days ago a City Board of Education in this County 
resigned en masse. Of the five resigning members, two were 
serving terms due to expire December 31, 1947 and three terms 
due to expire December 31, 1949. Pursuant to General Code, 
4846, the Probate Court is now acting as such Board of Education 
and performing all duties imposed upon the Board. 
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We are now in receipt of certain inquiries from the Board 
of Elections concerning the preparation of proper ballots for the 
elections of Board of Education members in November. 

Examination has been had of various decisions relating to 
the appointment of Board members for unexpired terms under 
General Code 4832-ro rather than until the next election. Two 
prior opinions of your offie ( 1944 0. A. G. page 92 and 1935 
0. A. G. No. 3933) deal with this general subject, but leave 
unanswered the following specific questions: 

I. May or must the Court continue to act as the Board 
until an election, or until the beginning of new terms for one or 
more or all members of a new Board? 

2. In case vacancies are not or may not be filled by appoint­
ment, which terms are to be filled by election this November 
and when do any such terms begin? 

3. Must the Court cease to act as the Board of Education 
upon the qualification of any new member or members?" 

Section 4832-ro, General Code, dealing with vacancies m the mem­

bership of boards of education, reads as follows : 

"A vacancy in any board of education may be caused by 
death, nonresidence, resignation, removal from office, failure of 
a person elected or appointed to qualify within ten days after the 
organization of the board or of his appointment, removal from 
the district or absence from meetings of the board for a period 
of ninety days, if such absence is caused by reasons declared in­
sufficient by a two-thirds vote of the remaining members of the 
board, which vote must be ta:foen and entered upon the records 
of the board not less than thirty days after such absence. Any 
such vacancy shall be filled by the board at its next regular or 
special meeting. A majority vote of all the remaining members 
of the board may fill any such vacancy for the unexpired term." 

(Emphasis added.) 

Section 4846, of the General Code, provides as follows: 

"If the board of education of any city or exempted village 
school district fails to perform the duties imposed upon it by 
law or fails to fill a vacancy in such board within a period of 
thirty days after such vacancy occurs, the probate court of the 
county in which such district is located, upon being advised and 
satisfied of such failure, shall act as such board of education and 
perform all duties imposed upon such board by law. 

If the board of education of any local school district fails to 
perform the duties imposed upon it by law or fails to fill a 
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vacancy in such board within a period of thirty days after such 
vacancy occurs, the county board of education in which such 
district is located, upon being advised and satisfied of such failure, 
shall act as such board of education and perform all duties 
imposed upon such board by law." (Emphasis added.) 

This latter statute refers to the failure of a board of education to 

perform its legal duties and its failure to fill a vacancy. The law does 

not contain any limitations as to the cause of such failure. Obviously, 

in most cases the failure might come about by inability to agree or perhaps 

refusal of several members of a board of education to take any action. 

However, it is obvious that a failure results equally if for some reason 

the board is unable to act legally by reason of resignation, removal or 
death of so much of its membership that it can no longer function as a 

board. In the case you present, we have the unusual situation of a board 

all of whose members have resigned. 

We come then to the duty of the probate court where he is advised 

that the entire membership of a city board of education has for any 

reason ceased to hold such membership and there is therefore no board 

which could fill the vacancies. Plainly, a duty devolves upon the probate 

court in such case. The law says that in case the board fails to fill a 

vacancy within a period of thirty days after it occurs, the probate court 

shall "act as such board and perform all duties imposed upon it by law." 

It appears to me that the question underlying your inquiries is as to 

the procedure required by the law on the part of the probate court in 

performing the duties which the board cannot immediately perform. May 

he allow the vacancies in the membership of the board to continue unfilled 

until a time arises, perhaps almost two years hence, when the electors 

shall elect a new board of education-part for a term of two years and 

part for a four year term? Or, is the court to proceed without delay to 
create a board of education by appointment so that it may perform the 

duties which are imposed upon it by law? It appears to me it would be a 

plain perversion of the legislative intent to conclude that the duty cast by 

the statute upon the probate court would give him the right to prevent for 

a long time the existence of a legally constituted board of education, and 

take to himself the exercise of all the wide reaching powers of such board. 

The powers to be exercised and the duties to be performed by a board 
of education in the state of Ohio are very numerous and of wide variety. 
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They involve the hiring, and in some cases the removal of superintendents, 

teachers and other employes; the adoption of budgets, the levying of 

taxes and the issuing of bonds; the making of contracts for construction 

and remodeling of school buildings, the purchase of supplies and many 

other functions requiring the expenditure of a large amount of time and 

the exercise of a wide discretion. To me it seems absurd that the legis­

lature would cast upon a probate court whose duties are judicial, and in 

its own field multifarious, the burden of continuing longer than absolutely 

necessary the operation of the schools of a city school district. 

The General Assembly has seen fit to provide that a board of educa­

tion shall consist of a certain number of members. In case that number 

should for any reason be reduced, the statute has provided that the remain­

ing members of the board shall fill the vacancy at its next regular or 

special meeting. Only in the event of failure to do so does the probate 

court step in, and his duty to fill these vacancies is at least as peremptory 

as was that of the board. The Supreme Court in the case of State ex rel. 

Henry v. Triplett, 134 0. S., 480, had before it a case where a vacancy 

had occurred in a local school district, and it appeared that the remaining 

members of the local board having failed promptly to fill the vacancy, the 

county board of education stepped in and made an appointment to fill the 

same. The validity of that appointment having been challenged the court 

held that the vacancy was properly filled by the county board under the 

provisions of the statute. The court, in its opinion used this significant 

language: 

"Since it is provided by legislative enactment that the board 
shall consist of five members, the legislative intent in that behalf 
could be carried out only by filling the vacancy. While Section 
4748 enumerates causes which may result in vacancies, there is 
no language employed therein which prescribes that a vacancy 
arising from other causes shall remain unfilled. The law abhors 
a vacancy as nature abhors a vacuum. Faithful to this principle 
the courts do not favor a construction of a doubtful statute that 
will leave an office without an incumbent. Rather the courts 
assume that in creating an office the Legislature intends that it 
should not remain unoccupied." (Emphasis added.) 

I do not think it necessary to attempt to suggest or discuss what other 

duties a probate court might exercise in acting "as the board of education~" 

There might be certain situations requiring immediate action by the court 
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without the delay incident to securing, appointing and qualifying new 

members to fill the vacancies, but it appears to me that the foremost and 

immediate duty of the court would be to fill the membership on the board, 

so that it could at once begin the performance of the duties imposed 
upon it by Jaw. This would be the more apparent if only one of the five 
members had resigned and the others failed to fill the vacancy. Certainly, 

the court in "acting as the board" could hardly sit as the fifth member, or 

completely supplant the other four while delaying the appointment of one 

to fill the vacancy. Manifestly, the duty of the court would be to appoint 

with the least possible delay, the member necessary to complete the full 

legal organization of the board. 

Accordingly, it is my opinion that in the case you present the court 
would not be justified in delaying its action until the beginning of the 

new terms of one or more or all the members of the new board. Further­

more, I do not consider that it would be within the province of the court 

immediately to appoint only one or two members of the board in order to 

create a sufficient number to constitute a quorum of the entire board and 

then allow these appointees to complete the task, of appointing the other 

members to fill out the entire complement of the board. In order to do 

that the court would be required to select one or more of the positions to 

be filled, and there would be no reason why he could select one or more 
of those whose terms were the first to expire and whose successors would 

be first elected and fill those vacancies, rather than to select one or more 

of those whose unexpired terms were longest. If the court were con­

fronted with the obligation to fill two vacancies he should fill them both 

at the same time. By the same reasoning, if he is confronted with five 
vacancies in a board comprised of five members he should appoint five per­

sons to fill the vacancies, and under the provisions of the statute to which 

I have called attention, these appointments would be for the unexpired 

terms. 

You have referred to two opinions of former Attorneys General. The 

opinion found in 1935 Opinions of the Attorney General, page 133, throws 
some light on the question we are here considering. It dealt with the 

rights of the clerk of a board who had been appointed for a term of two 

years by a board, all the members of which subsequently resigned. In 
that particular case, it appeared that all five members of the local board 

resided in that portion of the school district which by change of boundary 
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lines had been disconnected from the district m which they had been 

elected to serve. Thereby the original district was left without any board 

of education. In that situation the county board of education stepped in, 

and as it plainly had the right and duty to do, appointed an entirely new 

board. The opinion in question clearly assumes that the action of the 

county board of education in so doing was in accordance with law. Re­

ferring to this situation, the then Attorney General said: 

"There still remained the obligation to continue to maintain 
schools and carry out the objects for which school districts exist. 
This, of course, could only be done by a board of education which 
is the governmental agency by which a school district functions, 
and when a new board of education was provided for this district 
in accordance with law, it became the duty of that board to take 
up the affairs of the district and continue them as though there 
had been no interruption." 

If in that case the county board, instead of proceeding promptly to 

appoint a new local board, had allowed the situation to drift until the time 

for the next election of board members, the county board would presum­

ably have had to assume all of the intricate duties of the local board for 

a period of possibly two years, which certainly was not within the con­

templation of the law. 

The above discussion and the conclusions stated constitute a sub­

stantial answer to your second question in regard to the election of 

members of the school board at the coming November election. You will 

note the provisions of Section 4832-10 which I have quoted, to the effect 

that it is the duty of the remaining members of the board to fill any 

vacancy "for the unexpired term." It appears clear that in the event of 

their failure for any reason to perform that duty then the probate judge 

is to fill such vacancy or vacancies, and as I interpret the law it is likewise 

his duty to fill them for the unexpired term or terms. Nowhere is there 

any authority given either the remaining members of the board or the 

probate judge to make only an interim appointment effective until the next 

election. 

Accordingly, assuming that the probate judge has made the appoint­

ments as I have indicated, filling all of the five vacancies for the unexpired 

terms, it would follow that at the November election of 1947, there will be 

two members to be elected to succeed the two appointees whose terms 
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expire on the first Monday in January next following, and that at the 

election to be held in November, 1949, there will be three members to be 

elected to fill the terms of the three appointees whose terms expire on 

the first Monday in January next following. 

In view of my conclusion in answer to your first question, I do not 

consider that it is necessary to discuss your third question. 

Accordingly, in specific answer to your questions it is my opinion : 

I. Where all of the members constituting the board of education 

of a city school district resign at the same time, Section 4846, General 

Code, imposes the duty on the probate court of the county in which such 

district is located, to fill each of such vacancies by appointment for the 
unexpired terms of the several members so resigning. 

2. When one or more vacancies occur in the membership of a city 

board of education which said board for any reason fails to fill within 

thirty days after it occurs, the probate court of the county in which such 

district is located is required to fill such vacancies as promptly as possible, 

and is not authorized to act in place of the board of education until the 
beginning of a new term or terms of persons who may thereafter be 

elected to succeed the former incumbents. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




