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1. ELECTIONS, BOARD OF-CLERK AND DEPUTY CLERK­
NOT OFFICERS WITHIN MEANING OF ARTICLE II, SEC­

TION 20, CONSTITUTION OF OHIO. 

2. SALARIES-CLERKS AND DEPUTY CLERKS-BOARDS 

OF ELECTIONS-APPOINTED PRIOR TO AMENDMENT 

OF SECTION 4785-15 G.C., AMENDED SUBSTITUTE SEN-

ATE BILL 269, 99 GENERAL ASSEMBLY-MAY BE 
CHANGED ON OR AFTER JANUARY 1, 1952, EFFECTIVE 

DATE OF AMENDMENT-OPINION 4862, O.A.G. 1932, PAGE 
1464, OVERRULED. 

SYLLABUS: 

1. A clerk and a deputy clerk of a ,board of elections are not officers within 
the meaning of Article II, Section 20 of the Constitution of Ohio. 

2. The salaries of clerks and deputy clerks of boards of elections appointed 
prior to the amendment of Section 4785-15, General Code, Amended Substitute 
Senate Bill 269, 99th General Assembly may he changed on or after January 1, 
1952, the effective date of said amendment. (Opinion No. 4862, Opinions of the 
Attorney General for 1932, page 1464, overruled.) 

Columbus, Ohio, January 11, 1952 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"1. Does the Wage Stabilization Board have any constitu­
tional jurisdiction over salaries of Members of Boards of Elections 
and/or employees of the Boards. 

"2. In view of Article II, Section 20, of the Constitution 
of Ohio, may the Boards of Elections increase the salaries of 
Clerks and Deputy Clerks on the effective date of General Code 
4785-15, which is January 1, 1952, or after the reorganization of 
the Boards of Elections is held pursuant to General Code 4785-10, 
within five days after March 1." 

In answering your first question it is not necessary for me to decide 

the constitutional- issue, since it does not appear that the Board has under-
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taken to regulate the salaries of the boards of elections or their employes. 

Acting pursuant to grants of authority contained in the Defense Production 

Act of 1950, C. 962, 64 Stat. 798; 50 U. S. C. A. (App.) Section 2o61, 

et seq. and Executive Order No. 10,161, the Wage Stabilization Board 

issued its General Wage Regulation No. 4 on February I, 1951. That 

order provides in part as follows : · 

"Increases in the wages, salaries and other compensation of 
state, county, municipal and other non-federal governmental 
employees, whose wages, salaries and other compensation are 
fixed by statute, ordinance or regulation of duly constituted 
authorities of such governmental bodies, may be made without 
prior authorization of the Wage Stabilization Board. * * *" 

Your second question arises from the following situation : 

Both before and after its recent amendment Section 4785-10, General 

Code, provided in part as follows: 

"Biennially, within five days after such appointments are 
made, the members of the board shall meet and organize iby 
selecting one of their number as chairman, who shall preside at 
all meetings, and a resident elector of the county, other than a 
member of the board, as clerk, and in counties containing a regis­
tration city, a resident elector of the county as deputy clerk, all of 
which officers shall continue in office for two years. * * *" 

Prior to its recent amendment Section 4785-15, General Code, pre­

scribed the maximum salaries of deputy clerks, and Section 4785-19, 

General Code, prescribed the salary to be received by the clerk of a board 

of elections. Effective January 1, 1952, Section 4785-19, supra, was 

repealed and Section 4785-1 5, supra, was amended to provide in part 

as follows: 

"The board of elections in each county shall, by a vote of not 
less than three of its members, fix the annual compensation of its 
clerk and deputy clerk who are selected in accordance with the 
provisions of section 4785-10 of the General Code. 

"The board may, when necessary, appoint a deputy clerk who 
shall not .be a member of the same political party of which the 
clerk is a member, and one or more assistant clerks and other 
employees, prescribe their duties and, by a vote of not less than 
three of its members, fix their compensation. The deputy clerk 
and assistant clerks shall take and subscribe to the same oath for 
the faithful performance of their duties as is required of the clerk 
of the board, and they shall have the same power as the clerk 
to administer oaths. * * *" 
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(Before proceeding further, it should be pointed out that under the 

law both before and after its recent amendment it is possible to have two 

classes of deputy clerks. Those deputies chosen under the provisions of 

Section 4785-ro, supra, in counties containing a registration city, are 

appointed for a term of two years. Those deputies chosen under the 

provisions of Section 4785-15, supra, are not appointed for a fixed term. 

This distinction is referred to, post, but is not dispositive of the question 

which you have raised.) 

As a result of the statutory changes referred to above, this problem 

has arisen: A board of elections organized on March 1, 1950, and chose 

a clerk and deputy clerk for terms of two years whose salaries were fixed 

by statute. Effective January 1, 1952 the board was authorized to fix 

those salaries in its discretion. Can the board now change those salaries 

prior to the expiration of the two year term? 

The answer to your question turns on the proper interpretation of 

Article II, Section 20 of the Constitution of Ohio. That section provides 

as follows: 

"The general assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office ,be abolished." 

More particularly, your question turns upon whether the clerks of 

boards of elections and their deputies are officers. 

The decisions of the court and the opinions of my predecessors in 

cases bearing on this question have not been uniform. In the case of 

State ex rel. Reardon v. McDonald, 124 Ohio St., 315, the question before 

the Supreme Court was whether an assistant clerk appointed pursuant to 

the provisions of Section 4785-15, supra, was an officer who could maintain 

an action in quo warranto to test the right of his successor to the position. 

In a short per curiam opinion the Court held that he was not, the basis 

of its reasoning being that the relator was only an employe of the board 

who was subject to dismissal at the board's discretion. It should be 

pointed out that this reasoning is equally applicable to a deputy clerk 

appointed pursuant to Section 4785-15, since such a deputy is not appointed 

for a term. 
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A short time after the Reardon case, the question was presented to 

the then Attorney General whether a deputy clerk, appointed for a term, 

could have his salary reduced during that term. Without referring to the 

Reardon case, the then Attorney General in Opinion No. 4862, Opinions 

of the Attorney General for 1932, page 1464, held that the salary could 

not be reduced for the reason that the deputy clerk was an officer. In so 

holding, the then Attorney General must necessarily have been holding 

that the deputy's principal, the clerk, was also an officer. 

I find it difficult to reconcile this opinion with the Supreme Court's 

holding in the Reardon case. The only difference between the assistant 

and the deputy clerks involved, other than the fact that the deputy was 

authorized to certify the board's payroll, was the deputy's appointment for 

a term. Their other statutory duties and powers were the same. I do 

not believe that the factor of appointment for a term so distinguishes 

them as to make one an officer and the other a mere employe. 

vVhen the question was again considered by one of my predecessors 

he reached an opposite conclusion. In two opinions, being Opinion No. 

659, Opinions of the Attorney General for 1949, page 321, and Opinion 

No. 927, Opinions of the Attorney General for 1949, page 566, my 

immediate predecessor held that the members themselves of boards of 

elections were not public officers but merely representatives of the Secre­

tary of State. These opinions in turn were based upon the decision of the 

Court of Common Pleas of Trumbull County in the case of Wilkins, 

et al, v. Trimbur, Auditor, 39 0. 0. 178. In so ruling the then Attorney 

General must necessarily have overruled the 1932 Opinion, supra, although 

he did not expressly so state. 

The 1949 Opinions, supra, were m turn superseded as applied to 

the members of boards of elections by the decision of the Supreme Court 

in the case of State ex rel. Milburn v. Pethtel, 153 Ohio St., I, decided 

February I 5, I 950. That case reviewed the existing authorities defining 

public officers, and held as indicated by the syllabus : 

"1. A public officer, as distinguished from an employee, is 
one who is invested ,by law with a portion of the sovereignty of 
the state and who is authorized to exercise functions either of an 
executive, legislative or judicial character. 

"2. An appointee, upon whom the specific duties imposed 
by law are in relation to the exercise of the police powers of the 
state or in whom is vested independent power in the disposition of 



9 ATTORNEY GENERAL 

public property or authority to incur financial obligations upon 
the part of the county or state or to act in cases involving business 
or political dealings between individuals and the public, is thereby 
clothed with a part of the sovereignty of the state. 

''3. The members of a county board of elections, who are 
appointed by the Secretary of State for a definite term and who 
take an oath of office, and upon whom authority is conferred by 
law to designate the places where elections are to be held, to 
arrange for the registration of voters, to make the rules and 
regulations necessary for the guidance of the other election officers 
and voters, to investigate irregularities, non-performance of duties 
or violations of law by election officers or other persons, and, in 
connection therewith, to subpoena witnesses and hold hearings, 
to review, examine and certify the sufficiency and validity of peti­
tions and nominating papers and issue certificates of election, per­
form duties which are a part of the sovereign powers of the state. 
Such members are, therefore, officers whose compensation is sub­
ject to the provisions of Section 20 of Article II of the state Con­
stitution, which precludes a change of compensation of any officer 
during his existing term." 

So under the existing precedents it has been held by the Supreme 

Court that members of boards of elections are officers, and that assistant 

clerks are not. On the question of deputy clerks there are conflicting 

opinions of the Attorney General. In such a situation I feel free to 

examine the question of the status of clerks and deputy clerks as original 

matter. 

It is my opinion that the question can be answered by comparing the 

statutory duties of the clerk with the language from the Milburn case, 

supra. Section 4785-14, General Code, both before and after the recent 

changes in the election law provides as follows : 

"The clerk shall keep a full and true record of the proceed­
ings of the board and of all monies received and expended, file 
and preserve in its office all orders and records pertaining to the 
administration of registrations, primaries and elections; receive 
and have the custody of all books, papers and property belonging 
to the board; and shall perform such other duties in connection 
with his office and the proper conduct of elections as the board 
shall from time to time determine. He shall subscribe to an oath 
before entering upon the duties of his office to perform all the 
duties of the clerk to the best of his ability, and to preserve all 
records, documents, and other property pertaining to the conduct 
of elections placed in his custody. He may administer oaths to 
such persons as are required by law to file certificates or other 
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papers with the board, to judges and clerks of elections, and to 
witnesses who may be called to testify before the board, and to 
voters filling out .blanks at the board's offices. The records of the 
board and papers and books filed in its office shall be public 
records and open to inspection under such reasonable regulations 
as shall be established by the board." 

It is my opinion that none of the duties there enumerated involves 

the exercise of a portion of the sovereignty of the state. All of the clerk's 

duties are ministerial, and involve acting in matters only after the board 

has exercised that part of the sovereignty vested in it. He has no vote 

in any matters within the board's discretion, and has no discretion of 

his own except as to purely ministerial matters. It follows, of course, 

that in my opinion the deputy clerk is likewise not an officer. 

In view of the above it is therefore my opinion that a clerk and a 

deputy clerk of a board of elections are not officers within the meaning 

of Article II, Section 20 of the Constitution of Ohio. The salaries of 

clerks and deputy clerks of boards of elections appointed prior to the 

amendment of Section 4785-15, General Code, Amended Substitute Senate 

Bill 269, 99th General Assembly, may be changed on or after January I, 

1952, the effective date of said amendment. (Opinion No. 4862, Opinions 

of the Attorney General for 1932, page 1464, overruled.) 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




